Τρώμε ενσυνείδητα κάθε μέρα, και τις γιορτές!
Αυτοί που διάβασαν τις 5 πρώτες συμβουλές, έχουν ήδη μπει στο πνεύμα των…γιορτών, αλλά και της ενσυνείδητης απόλαυσης. Ακολουθούν πέντε ακόμη tips που θα σας βοηθήσουν να περάσετε τον σκόπελο των Χριστουγέννων αλλά, κυρίως, να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά με άλλο σκεπτικό:
1. Παχυντικές σκέψεις «ή όλα ή τίποτα». Τα γιορτινά τραπέζια δεν είναι πρόκληση για τα όριά σου, αλλά πρόσκληση στην ισορροπία. Κι αν το μυαλό σού στήνει παγίδες, συμμάχησε με το σώμα σου , με το στομάχι σου. Εστίασε την προσοχή σου στο ΠΩΣ θα φας , πώς θέλεις να νιώθεις μετά, πώς θέλεις να είσαι. Άφησε το πόσο θα φας – δηλ. το μέτρημα στην ποσότητα του φαγητού- και αντάλλαξέ το με το πόσο τελικά στο τέλος θα έχεις φροντίσει τον εαυτό σου, μέσω της ποσότητας που θα έχεις καταναλώσει.
2. Βάλε χρώμα στην ζωή σου, κοινώς φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Θα σε αποτοξινώσουν, θα σε χορτάσουν γρηγορότερα , θα απογειώσουν γευστικά το γεύμα σου. Πρόσθεσε φρούτα στις πράσινες σαλάτες λαχανικών ή συνόδευσε το κρασί σου με τυριά και ξηρά φρούτα. Έτσι η ευφορία εκτός από ευχή θα γίνει άμεσα και βίωμα!
3. Move it, move it! Αυτές τις γιορτινές μέρες δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου για περισσότερη κίνηση. Περπάτησε, τρέξε, ανεβοκατέβα τους ορόφους χωρίς ασανσέρ. Αντί να ενσαρκώσεις το ρόλο της πατάτας (couch potato), ή αυτόν του βραδυκίνητου και ευτραφούς Αϊ Βασίλη, διάλεξε καλύτερα τους fit και αεικίνητους καλικάντζαρους! Σημασία δεν έχει να κάψεις θερμίδες, αλλά να νιώσεις χαρά και ευεξία!
4. Κοιμήσου περισσότερο, θα σε ξεκουράσει, θα σε ηρεμήσει, θα σου δώσει ενέργεια και θα σε αδυνατίσει! Το stress, o καφές και το τσιγάρο είναι το τέλειο υπόστρωμα για την παχυσαρκία. Εφόσον λοιπόν ο «ύπνος θρέφει τα παιδιά» να είσαι σίγουρος πως αν είσαι ξεκούραστος, θα φας λιγότερο και θα χαρείς περισσότερο!
5. Να είσαι ευγνώμων, για ό,τι και όσο έχεις, για το πού βρίσκεσαι. Πιστεύεις πως αυτό που σου λείπει είναι η δόξα , τα χρήματα, ένα καλλίγραμμο σώμα ή και όλα μαζί , για να είσαι ευτυχισμένος, αλλά οι ερευνητές του Harvard έχουν αντίθετη γνώμη. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School, που ονομάζεται “Study of Adult Development” και διήρκησε 75 χρόνια (από το 1938 ως τα τέλη του 2015), της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Dr. Robert Waldinger πρόσφαταστο TΕDx (What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness), κανένα από αυτά που σου λείπουν δεν συντελεί στην ευτυχία. Ο βασικός παράγοντας που φέρνει την ευτυχία και υγεία στη ζωή του ανθρώπου είναι η ποιότητα των σχέσεων στη ζωή του ανθρώπου!
Φάε και πιες λοιπόν στην υγειά σου και στην υγεία των ανθρώπων που σε περιβάλλουν. Αυτές τις γιορτές φάε και πιες «για να υπάρχει αύριο» και όχι «σαν να μην υπάρχει αύριο»!
Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach