Για όσους παλεύουν χρόνια να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος, οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι και τόσο εορταστική περίοδος… Από τη μια η αποχή από τα εορταστικά γεύματα είναι μάλλον αδύνατη, από την άλλη οι δεξαμενές αντίστασης στο πλήθος των εδεσμάτων –σκεφτείτε μια πιατέλα με τα αγαπημένα σας τυριά!- εξαντλείται γρήγορα.
Η λαϊκή σοφία υπαγορεύει «αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, τουλάχιστον απόλαυσε το!». Παρακάτω μαθαίνουμε πώς:
1. Τα κιλά των εορτών , δεν είναι κιλά εορτών! Δηλαδή εσύ μπορεί να θεωρείς πως το κοινωνικό φαγητό, δηλαδή τα γεύματα με φίλους, αυτό που τρως καθώς βλέπεις ποδόσφαιρο ή ταινίες, είναι αυτό που σε παχαίνει , αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα οι φορές που τρως έτσι είναι μερικές, συνήθως λίγες, φορές τον μήνα. Λίγοι άνθρωποι παχαίνουν από το «έξω» , οι περισσότεροι παχαίνουν από το «μέσα»! Αυτό που σου λείπει δηλαδή είναι η καθημερινή διατροφική ισορροπία, που μην περιμένεις, βέβαια, να την αποκαταστήσεις την περίοδο των εορτών. Ωστόσο μπορείς να κάνεις μια καλή αρχή τις γιορτές: μείνε μακριά από τις ακραίες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει λόγος να τα φας όλα, ή να μη φας (σχεδόν) τίποτα. Πάρε απόσταση από τα άκρα. Η ισορροπία ορίζεται από τα άκρα αλλά δεν βρίσκεται στα άκρα …
2. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Αν δεν θες να φας σαν λύκος , αλλά σαν άνθρωπος, θυμήσου να φτάνεις στα καλέσματα/γεύματα με σχετικά μικρή πείνα. Αυτό θα το πετύχεις με το να κάνεις 4-5 γεύματα μέσα στην ημέρα, χωρίς να μπαίνεις σε φάση νηστείας επειδή θα φας πολύ αργότερα. Η μεγάλη πείνα διαιωνίζει το φαύλο κύκλο υπερφαγίας-ενοχών-στέρησης-υπερφαγίας και πάλι από την αρχή…
3. «Τα εορταστικά φαγητά και γλυκά είναι παχυντικά…». Μήπως εννοείς πως τα εορταστικά εδέσματα, αυτά που σ’αρέσουν εσένα, όπως τα διάφορα τυριά, είναι θερμιδικά πιο περιεκτικά; Αυτό, ναι, ισχύει! Και είναι αυτός ο λόγος που παχαίνεις τις γιορτές; Βλέπεις το δέντρο, όχι το δάσος. Το πλεόνασμα των κιλών βρίσκεται στο πλεόνασμα των ημερήσιων θερμίδων σε καθημερινή βάση, όχι μιας ημέρας μόνο. Για να πάρεις ένα κιλό σωματικού λίπους θα πρέπει να φας 7.000 θερμίδες περισσότερες από αυτές που χρειάζεσαι σε ημερήσια βάση, γεγονός δύσκολο, ακόμα και την περίοδο των εορτών. Αντί να αξιολογείς το τι και το πόσο έφαγες σε ένα μεμονωμένο γεύμα, εκτίμησε συνολικά, στο τέλος της ημέρας, πώς έφαγες, καθώς επίσης και πώς ήταν η διατροφή σου τις προηγούμενες ημέρες. Είναι καλύτερο να εστιάσεις στο σώμα σου και όχι στο μυαλό και την ζυγαριά σου.
4. Εστίασε στην απόλαυση και όχι στις τύψεις. Αλλά επαναπροσδιόρισε το δικό σου ορισμό της απόλαυσης. Εστιάζω στην απόλαυση σημαίνει δίνω χρόνο στον εαυτό μου να γευματίσει, συντονισμένος με όλες του τις αισθήσεις. Εστίασε στο ΠΩΣ θα φας , πριν από το τι και πόσο θα φας. Φρόντισε να είσαι παρών στην κάθε σου μπουκιά, κοινώς να γευματίζεις ενσυνείδητα εστιάζοντας στο χρώμα, το άρωμα, την υφή τη γεύση της κάθε σου μπουκιάς. Γιορτή είναι να σπας την καθημερινότητα. Γιορτή είναι να χαίρεσαι και να βιώνεις την κάθε σου μπουκιά.
5. Πεινάω ή διψάω; Ιδού η απορία! Φρόντισε πριν τα γεύματα σου να πίνεις ένα ποτήρι νερό. Πολλές φορές η δίψα μπερδεύεται με την πείνα. Σημαντικό: ξεδιψάς πραγματικά, πίνοντας νερό (και μόνο νερό). Μη καταναλώνεις καμία άλλη υγρή τροφή , όπως γάλα ή χυμό , αντί για νερό και μην περιμένεις, σε καμία περίπτωση, να ξεδιψάσεις πίνοντας ανθρακούχα αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά, μιας και το μόνο που θα κάνουν είναι να σε δροσίσουν προσωρινά και να σου προσθέσουν μη απολαυστικές θερμίδες.
Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach