Η απορία αυτή δεν ισχύει βέβαια μόνο για το τυρί, αλλά σχεδόν για όλες τις τροφές.
Κάποτε το πάχος ήταν συνώνυμο της καλής θρέψης.

Στις μέρες μας, το πάχος δηλώνει το ακριβώς αντίθετο. Οι θερμίδες είναι κρυμμένες παντού και το μέτρημα τους έχει πάρει μορφή επιδημίας, ας είναι καλά και τα σχετικά apps που κατεβάζουμε αφειδώς στα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες μας…

Τι μας παχαίνει … κι αν μας παχαίνει, γιατί μας παχαίνει:

1. Όλα είναι θέμα ισορροπίας και ισοζυγίου, απλά μαθηματικά!

Οι θερμιδικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου επηρεάζονται από το βάρος, την ηλικία, το ύψος και τη φυσική του δραστηριότητα. Αυτό που ορίζει ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος είναι το να βρίσκεται σε συμφωνία η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη (τροφή) με την ημερήσια θερμιδική απώλεια (βασικός μεταβολισμός + φυσική δραστηριότητα). Σ΄αυτό λοιπόν το εννοιολογικό πλαίσιο δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που θα μας δώσουν μαγικά αποτελέσματα! Στο θέμα του θερμιδικού ισοζυγίου η λέξη κλειδί είναι «ποσότητα».

2. Το τυρί είναι μια πλήρης τροφή!

Εμπεριέχει και τις τρεις κατηγορίες μακροθρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά. Οι πρωτεϊνούχες τροφές έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν υψηλό κορεσμό, γεγονός που ευνοεί την μικρότερη κατανάλωση ποσότητας σε σχέση με άλλες τροφές προκειμένου να νιώσουμε πλήρεις. Τα τυριά, light ή με πλήρη λιπαρά, μπορεί να αποτελέσουν διατροφικό στοιχείο σε μια υπερ-πρωτεϊνική διατροφή, που στόχο θα έχει την βελτίωση της σωματικής μας εικόνας.

3. Γρήγορο ναι , πρόχειρο όχι.

Το τυρί είναι take away τροφή – μπορείς δηλαδή εύκολα να το πάρεις μαζί σου όπου χρειαστεί – και μπορεί να στηρίξει και να συμπληρώσει όλα τα γεύματα της ημέρας , κυρίως γεύματα και snacks, γρήγορα, εύκολα και θρεπτικά!

4. Το τυρί αγαπά τις φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν την βάση μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα τυριά εμπλουτίζουν τις σαλάτες μετατρέποντας τες σε ένα χορταστικό γεύμα με σχετικά μικρό θερμιδικό κόστος και ταιριάζουν επίσης άριστα με τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, ως απάντηση σε τυχόν λιγούρες ανάμεσα στα γεύματα.

5. Τα τυριά και εν γένει τα γαλακτοκομικά αποτελούν βασική πηγή ασβεστίου.

Έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο αποτελεί καταλύτη τόσο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού , όσο και στην διαδικασία της λιπόλυσης.

Το κλειδί λοιπόν στη λύση του διλήμματος είναι στην ποσότητα. Κατανάλωσε άφοβα τυρί, στην «σωστή» ποσότητα και συνδυάζοντάς το με τις σωστές τροφές, και θα φαίνεσαι καλύτερος/η από ποτέ!

O Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος & Certified Health & Wellness Coach.