Τι ρόλο παίζουν η ντοπαμίνη και η τυροζίνη στη λειτουργία του εγκεφάλου μας;

Ο εγκέφαλός μας, εκτός από νευρώνες, περιλαμβάνει και σημαντικά χημικά στοιχεία, που ονομάζονται «νευροδιαβιβαστές». Αυτοί είναι οι αγγελιαφόροι που μεταφέρουν τα μηνύματα του εγκεφάλου από τον ένα νευρώνα στον άλλον. Μπορεί ένας εγκέφαλος να έχει εξαιρετική δομή, αλλά αν οι διαφορετικοί νευροδιαβιβαστές δεν είναι αρκετοί, ο εγκέφαλος δεν θα λειτουργεί σωστά.

Ενώ ακούμε και διαβάζουμε συχνά για έναν από τους νευροδιαβιβαστές, τη σεροτονίνη, τα τελευταία χρόνια ένας άλλος, η ντοπαμίνη, έχει αρχίσει να κερδίζει την προσοχή μας, κι αυτό γιατί θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία, στη σχέση κινήτρου-επιβράβευσης, και μας επιτρέπει να νιώθουμε την αίσθηση της ευχαρίστηση.

Κάθε φορά που νιώθετε μια ευχάριστη αίσθηση -είτε κάνετε σεξ, είτε παίζετε στο καζίνο ή βρίσκεστε υπό την επήρρεια κάποιου ναρκωτικού-απελευθερώνεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας. Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα χαμηλά ποσοστά ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη νόηση, να μειώσουν την ανάπτυξη κινήτρων και να μας κάνουν εντελώς απαθείς. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί πειραματίζονται με ντοπαμινεργικά σκευάσματα, για να καταπολεμήσουν μια πιθανή έλλειψη ντοπαμίνης.

Η ντοπαμίνη όμως δεν εμφανίζεται ως δια μαγείας στον εγκέφαλό μας. Την κατασκευάζει ο οργανισμός μας, διασπώντας το αμινοξύ που ονομάζεται τυροζίνη. Η τυροζίνη, με τη σειρά της, προσλαμβάνεται από διαφορετικές τροφές. Έτσι, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή μας, ούτως ώστε να καταναλώνουμε τροφές που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας.

Τώρα, μαντέψτε! Ποιες είναι οι τροφές που ενδυναμώνουν τους νευροδιαβιβαστές και μας δίνουν ενέργεια, μας βοηθούν να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και εντείνουν την ικανότητα προσοχής μας;

Ναι, το τυρί είναι μια από αυτές! Τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικά, το κρέας, η σόγια και τα θαλασσινά, είναι όλες τροφές που βοηθούν το μυαλό μας να είναι πιο «δυνατό». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να τις υπερκαταναλώνουμε. Τις περιλαμβάνουμε, με μέτρο, στη διαίτά μας, φροντίζοντας να έχουμε ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνοντας υπόψη μας τις ιδιαίτερες ανάγκες του δικού μας οργανισμού.

Πηγές: www.umm.edu, www.livestrong.com