Καθώς ο υδράργυρος διακριτικά –και όχι τόσο!- ανεβαίνει, η αγωνία για το σωματικό μας βάρος και την εικόνα μας στην παραλία γίνεται ολοένα και πιο έντονη.
Πολλές φορές υπάρχει η απορία για το πώς κάποιος μπορεί να περιορίσει τις θερμίδες του, χωρίς ωστόσο να στερηθεί τη γεύση και τη νοστιμιά. Η τεχνολογία τροφίμων έχει δημιουργήσει μια ολοένα και αυξανόμενη σειρά light προϊόντων, σύμμαχο στην προσπάθεια για τη βελτίωση της σωματικής εικόνας ή/και της προαγωγής υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών.
Τέσσερις είναι οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων που περιέχουν λιπαρά, που κυκλοφορούν και σε light εκδοχές:
• Γάλα
• Γαλακτοκομικά/τυροκομικά προϊόντα
• Αλλαντικά
• Μαργαρίνες
Όταν λέμε light, εννοούμε:
Mε χαμηλά λιπαρά: Δεν περιέχουν ¬περισσότερα από 3 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. για στερεές τροφές ή 1,5 γρ. λιπαρά ανά 100 ml για υγρές τροφές. Ειδικά για το αποβουτυρωμένο γάλα, ισχύει το όριο του 1,8 γρ. λιπαρών ανά 100 ml.
Χωρίς λιπαρά: δεν ξεπερνούν τα 0,5 γρ. λιπαρά ανά 100 γρ. ή ανά 100 ml. Απαγορεύεται, όμως, να αναγράφονται ποσοστά πάνω στην ετικέτα, π.χ. «30% χωρίς λιπαρά», επειδή αυτά θεωρούνται παραπλανητικά.
Το γάλα και το γιαούρτι, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες σε κατανάλωση κατηγορίες ελαφριών τροφίμων. Πρόκειται για μερικώς ή πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι, που προκύπτουν από την αφαίρεση των ζωικών λιπαρών του γάλακτος. Το light γάλα θα το βρείτε ως ημίπαχο (1 ή 1,5% λιπαρά) ή άπαχο (0% λιπαρά), ενώ το γιαούρτι light κυκλοφορεί με 0%, 1% και 2% περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συγκριτικά, το πλήρες γάλα και το αγελαδινό γιαούρτι έχουν 3,5% λιπαρά ενώ το στραγγιστό γιαούρτι 10%.
Ένα τυρί light έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος, κατά συνέπεια και λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο «κανονικό» τυρί. Δώστε όμως ιδιαίτερη προσοχή: κάποια άλλα τυριά μπορεί να είναι εκ φύσεως «ελαφριά», όπως το ανθότυρο, που περιέχει 14-18% λιπαρά. Επίσης, ορισμένα τυριά, όπως το cottage, έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος (4%), χωρίς να υπάρχει η ένδειξη «light» στη συσκευασία τους, καθώς δεν αποτελούν τη light εκδοχή ενός «κανονικού» τυριού.
Η επεξεργασία του γάλακτος, προκειμένου να αφαιρεθεί μέρος από λίπος του, γίνεται με τη διαδικασία της φυγοκέντρισης που αποτελεί μια απόλυτα φυσική επεξεργασία. Χρησιμοποιώντας ως βάση ένα μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα, αντίστοιχα προκύπτουν και τα ελαφριά παράγωγα του, όπως το γιαούρτι και το τυρί.
Οι μαργαρίνες αποτελούν προϊόν με βασικό συστατικό τα υδρογονωμένα, πολυακόρεστα λιπαρά. Το πόσο ένα, εξ ορισμού, διατροφικό λίπος μπορεί να γίνει ελαφρύ είναι σχετικό, ως απίθανο. Εδώ light θεωρείται ένα κάπως πιο θρεπτικό προϊόν, με προσθήκη ελαιόλαδου. Ωστόσο το λάδι, νερό δεν γίνεται, οπότε ο όρος light σε αυτή την κατηγορία τροφίμων είναι πολύ σχετικός…
Τα αλλαντικά είναι από τα πιο πλούσια σε κορεσμένα λίπη και αλάτι τρόφιμα και από τα φτωχότερα σε θρεπτική αξία. Τα αλλαντικά light (π.χ. παριζάκι light, σαλάμι καπνιστό light) έχουν υποστεί επεξεργασία μερικής αφαίρεσης των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν. Αν ανήκεις σε αυτούς που αγαπούν τα αλλαντικά, είναι ίσως προτιμότερο να επιλέξεις τα light, αλλά κι αυτά που εκ φύσεως έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
Προσοχή!
– Οι εκδοχές των χαμηλών σε λιπαρά προϊόντων δεν σημαίνουν απαραίτητα για όλα τα προϊόντα και λιγότερες θερμίδες! Προκειμένου το προϊόν να είναι γευστικό μπορεί να περιέχει προσθήκη άλλων ουσιών που προσδίδουν νοστιμιά, αλλά που μπορεί να το επιβαρύνουν θερμιδικά.
– Ο πόλεμος του διατροφικού, κορεσμένου λίπους ως αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι σε κρίση, μιας και νέες έρευνες ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός. Αυτό σημαίνει μεν πως μάλλον θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τα λιπαρά, χωρίς όμως να αδιαφορούμε για την ποσότητα κατανάλωσης τους, μια και το υπερβάλλον σωματικό βάρος σχετίζεται, το ίδιο, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα! Μια μέση «σωστή» κατανάλωση είναι 60γρ. διατροφικού λίπους την ημέρα.
– Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E,K βρίσκονται σε λιπαρές τροφές. Περιορίζοντας πολύ τα λιπαρά στην διατροφή μας μπορεί να μειώσουμε και την πρόληψη αυτών των βιταμινών.
Ωστόσο το να αγωνιάς μονομερώς για τα λιπαρά των τροφών και της διατροφής σου , δεν οδηγεί πουθενά, μιας και τελικά αυτό που ονομάζουμε υγιεινή διατροφή, αποτελεί ένα πλαίσιο συμπεριφορών που έχει να κάνει με το είδος, την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων. Ίσως τελικά, αντί να κυνηγάει κανείς τα light προϊόντα, καλύτερο είναι να κυνηγά μια light ζωή, μια φωτεινή και όχι απαραίτητα ελαφριά ζωή, όπου δεν θα εστιάζει μόνο σε μια ποιοτικότερη διατροφή, αλλά αντίστοιχα σε δραστηριότητες και σχέσεις που θα τον ευχαριστούν, θα τον κάνουν χαρούμενο, δηλαδή light!