Σε ένα σπιτικό τυροφάγων είναι λογικό να αδημονείτε για τη στιγμή που το παιδί σας θα εκτιμήσει το «αυθεντικό» κασέρι όσο κι εσείς!

Αν έχετε ακολουθήσει την πεπατημένη πολλών οικογενειών εισαγάγοντας το παιδί σας στο τυρί μέσω της ειδικής κατηγορίας των «παιδικών» τυριών που έχουν ήπια γεύση -τύπου γκούντα– τότε ενδέχεται να αποστρέψουν το πρόσωπο όταν τους προτείνετε ένα κομματάκι από το δικό σας πλούσιο και αρωματικό κασέρι

Μην ανησυχείτε! Μπορείτε είτε να περιμένετε να ωριμάσει η γεύση του και να θελήσει να δοκιμάσει κάτι άλλο από μόνο του, είτε να εφαρμόσετε μερικά τρικ που θα το κάνουν να το αγαπήσει άθελά του!

1. Προσθέστε κασέρι –ή όποιο άλλο τυρί θέλετε να δοκιμάσει και να συνηθίσει το παιδί σας- σε κάποιο φαγητό που του αρέσει πολύ π.χ. στην πίτσα, στην τυρόπιττα, στην κρέπα κ.λπ. Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσει η ιδέα του άγνωστου, όχι η γεύση του τυριού…
2. Τα παιδιά διασκεδάζουν με το «σουβλάκι» – περάστε σε σουβλάκι κύβους τυριού, αυτό που συνήθως τρώει και το «δικό» σας, μαζί με τοματίνια ή κομμάτια φρούτου.
3. Βάλτε ένα κομματάκι κασέρι ή γραβιέρα στο πιάτο του, μαζί με ό,τι άλλο τρώει, χωρίς να αναφερθείτε στο ότι είναι κάτι καινούργιο. Έχει περισσότερες πιθανότητες να το φάει, μαζί με το υπόλοιπο φαγητό του, απ’ ό,τι αν του πείτε να δοκιμάσει κάτι πολύ νόστιμο!
4. Ένας γενικός κανόνας, που διευκολύνει στην υιοθέτηση νέων γευστικών συνηθειών, είναι να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας, όλοι το ίδιο φαγητό, κουβεντιάζοντας και ανταλλάσσοντας τα νέα της ημέρας. Όταν τα παιδιά τρώνε μόνα τους, με εσάς από δίπλα, τείνουν να εστιάζουν στο τι περιέχει το πιάτο τους…
5. Μια άλλη πρακτική συμβουλή είναι να μάθετε στο παιδί σας πως «δεν είναι απαραίτητο να του αρέσει κάτι, είναι όμως απαραίτητο να το δοκιμάσει για να μάθει αν του αρέσει ή όχι». Οι περισσότεροι από εμάς, ακόμη και ενήλικες, δεν τρώμε πράγματα γιατί δεν μας αρέσει η όψη τους, όχι η γεύση τους!

Δεν χρειάζεται όμως να βιάζεστε. Αργά ή γρήγορα θα υπερισχύσει η περιέργεια και το παιδί σας θα δοκιμάσει τα περισσότερα πράγματα, επιλέγοντας τις αγαπημένες του γεύσεις, υποφέροντας τις…λιγότερο αγαπημένες και αρνούμενο αυτές που πραγματικά δεν του αρέσουν καθόλου, όπως εξ άλλου κάνουμε όλοι!

Πηγές:

https://www.thekitchn.com/how-to-make-mongers-of-the-kids-how-to-introduce-children-to-fine-cheese-the-cheesemonger-179550

www.parents.com