Όλοι ξέρουμε πως τα γαλακτοκομικά συνεισφέρουν συνολικά στην καλή υγεία, ειδικά των οστών. 

Η κατανάλωση τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί όμως να βοηθήσει και στην προστασία των δοντιών σας από την τερηδόνα, βάσει έρευνας που δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού της Academy of General Dentistry (Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής).

Οι ερευνητές χώρισαν, με τυχαίο τρόπο, τους 68 συμμετέχοντες, ηλικίας 12 έως 15 ετών, σε τέσσερις ομάδες τροφών: τυρί, γάλα, γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης και την ομάδα ελέγχου της έρευνας (παραφίνη). Οι συμμετέχοντες μασούσαν ή κρατούσαν στο στόμα το αντίστοιχο είδος επί 3 λεπτά και μετά ξέπλεναν το στόμα τους με νερό. Οι ερευνητές μετρούσαν το επίπεδο του pH της οδοντικής πλάκας, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του στόματος του κάθε συμμετέχοντα, πριν την κατανάλωση του προϊόντος, και ξανά 10, 20 και 30 λεπτά μετά.

Σε αυτούς που συμμετείχαν στις ομάδες του γάλακτος, του γιαουρτιού και της παραφίνης, οι διαφορές στα επίπεδα του pH στο στόμα δεν ήταν σημαντικές κατά τις διαφορετικές μετρήσεις. Σε αυτούς όμως που έφαγαν το τυρί, το επίπεδο του pH αυξήθηκε σημαντικά από μέτρηση σε μέτρηση, γεγονός που καταδεικνύει πως το τυρί έχει αντιδιαβρωτικές ιδιότητες.
Όταν το pH του στόματος είναι χαμηλότερο από 5,5 υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης, που φθείρει το σμάλτο των δοντιών. «Όσο ψηλότερο το pH, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος διάβρωσης» εξηγεί ο Vipul Yadav επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το αυξανόμενο επίπεδο pH στο στόμα αυτών που έτρωγαν το τυρί, μπορεί να οφείλεται στην έκκριση περισσότερου σάλιου, που ενδεχομένως να προκαλείται από το μάσημα. Επιπλέον, στοιχεία που υπάρχουν στο τυρί μπορεί να επικολλώνται στο σμάλτο των δοντιών και να το προφυλάσσουν από τα οξέα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον με το τυρί το pH ανεβαίνει σταθερά πάνω από το 5.5, υπάρχει άλλη μια πολύ καλή δικαιολογία να το απολαμβάνουμε τακτικά!

Πηγή: https://www.colgate.com