Το φρέσκο φρούτο κάνει την εμφάνισή του στο ξεκίνημα της ημέρας, στο πρωινό τραπέζι, όπως άλλωστε και το τυρί.

Στη συνέχεια υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όπου αυτά τα δυο συνδυάζονται: στο κολατσιό, στο τσιμπολόγημα, στο συνοδευτικό για το κρασί, στο ελαφρύ γεύμα.

Ιδεώδης εποχή η άνοιξη και το καλοκαίρι, που φτάνει μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, με την πληθώρα φρούτων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Ο συνδυασμός φρούτου-τυριού μπορεί να φαντάζει βορειο-ευρωπαϊκή συνήθεια, αλλά είναι εξίσου μεσογειακή.  Δεν θα αναφερθούμε λοιπόν εδώ στην τεράστια γκάμα από κίτρινα τυριά που διαθέτουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ούτε θα μας απασχολήσουν τα φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες, ο ανανάς, τα μάνγκο και τα λοιπά εξωτικά φρούτα που κατακλύζουν τις κουζίνες και τα ψυγεία μας.  Ας μην ξεχνάμε πως οι κουζίνες της Βόρειας Ευρώπης, λόγω του αποικιοκρατικού τους παρελθόντος, είναι εξοικειωμένες σε πιο ευφάνταστες για εμάς τους Νότιους, πλούσιες, πικάντικες και στιβαρές γεύσεις, ακόμη και στον συνδυασμό φρούτων και τυριών.  

Θα εστιάσουμε λοιπόν, και λόγω εποχής, στα Ελληνικά, αξιόλογα, καλοκαιρινά φρούτα, όπως τα κορόμηλα, τα τζάνερα, τις μπουρνέλες, τα καϊσιά, τους γιαρμάδες, τη σταφίδα, το σταφύλι φράουλα, τα συκόμουρα, τα βασιλικά σύκα, τα πετροκέρασα, τα μαυροκέρασα, τα αργείτικα πεπόνια, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, το καρπούζι…  Θα τα συνδυάσουμε με τα επίσης αξιόλογα Ελληνικά τυριά, λευκά και κίτρινα, από όλα τα σημεία της χώρας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δοκιμάσει το συνδυασμό φρέσκου φρούτου και τυριού, να μην έχει βρει ότι το ώριμο τυρί απογειώνεται με την δροσιά, την οξύτητα και την πυκνότητα ενός φρούτου, ενώ το φρέσκο τυρί ισορροπεί τα εντονότερα και απαιτητικότερα τονισμένα φρούτα όπως το σύκο, το αργείτικο πεπόνι, το δαμάσκηνο.

Οι συνδυασμοί δεκάδες: Το κλασικό καρπούζι με τυρί γραβιέρα αποτελεί σχεδόν κυρίως γεύμα για τις καλοκαιρινές καυτές μέρες. Συνδυάζεται με διάφορα άλλα ανθότυρα και απαλές φέτες με πιο ήπιες διακυμάνσεις. Το πεπόνι με πιπεράτη κεφαλογραβιέρα, ή κάποιο κίτρινο ώριμο τυρί, μανούρι, ή τα «πειραγμένα» με κρασί τυριά των Κυκλάδων. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια με ανθότυρο ή άλλο φρέσκο κρεμώδες τυρί, ξίγαλα, φρέσκια μυζήθρα, που μπορείτε να τα αραιώσετε χτυπώντας τα με λίγο νερό ή γάλα, για να γεμίσετε το ανοιγμένο στη μέση φρούτο, προσθέτοντας μια στάλα μέλι, δυόσμο φρέσκο και φρεσκοτριμένο πιπέρι. Τα δαμάσκηνα με κατίκι Δομοκού, υπόξινο πηκτόγαλο Χανίων, ή ξινομυζήθρα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες μους ενός ή περισσότερων τυριών διαφορετικής υφής και πυκνότητας με την προσθήκη γιαουρτιού, χτυπημένης κρέμας γάλακτος, λίγου νερού ή και χυμού του ίδιου ή άλλου φρούτου. Η σταφίδα (σταφύλι) είναι απολαυστική με απαλή γραβιέρα, αλλά και πιο ενισχυμένους συνδυασμούς, όπως με υπόξινη φέτα που χαμηλώνει τα έντονα ζάχαρα του σταφυλιού.Τα κεράσια με Σαν Μιχάλη ή γραβιέρες των Νησιών. Τα σύκα με Μανούρα Σίφνου, μανούρια και ωριμασμένα φρέσκα τυριά, ή πιπεράτες ορεινές γραβιέρες.

Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και το προσωπικό σας γούστο να ανακαλύψει καινούριους συνδυασμούς, χρησιμοποιώντας τα φρούτα που προτιμάτε ως βάση και το τυρί για να απογειώσετε τη γεύση τους. Φρούτο και τυρί είναι από τις πιο ταπεινές, αλλά ιδιαίτερα έντονες, απολαύσεις και είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που προσφέρει απλόχερα και τις δυο!