Μαγειρεύουμε γεμιστές ντομάτες, κολοκυθάκια και μάφινς με πρωταγωνιστές αγαπημένα τυριά!
Ντομάτες γεμιστές με σπανάκι και μοτσαρέλα
Υλικά για 4 άτομα
6 ντομάτες
500 γρ. σπανάκι
50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, καπνιστή
αλάτι, πιπέρι
ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε το καπάκι τους, καθαρίζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι και τις αφήνουμε στην άκρη. Το εσωτερικό που θα αφαιρέσουμε από τις ντομάτες το ψιλοκόβουμε και πετάμε τα ζουμιά του. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ψίχα της ντομάτας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να αποβάλει όλα τα υγρά του το σπανάκι. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπανάκι, το αυγό, τη μοτσαρέλα, την πάπρικα, τη φρυγανιά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη. Αμέσως μετά, γεμίζουμε τις ντομάτες με το σπανάκι, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 30-35 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις ντομάτες ζεστές.
Κολοκυθάκια παρμεζάνα, μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή
Υλικά για 4 άτομα
4 κολοκυθάκια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
70 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 πρέζα αλάτι,πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ντιπ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμό από 1/2 λεμόνι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
5-6 φύλλα δυόσμου ή/και βασιλικού, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα. Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Σε ένα μπολ βάζουμε τις φέτες από τα κολοκυθάκια και το λάδι και ανακατέβουμε ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές. Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε την τριμμένη παρμεζάνα, τη γαλέτα, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Βουτάμε κάθε φέτα από τα κολοκυθάκια στο μείγμα της παρμεζάνας έτσι ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές και να κολλήσει το μείγμα, πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια και τα τοποθετούμε σε μία το πολύ 2 στρώσεις στο ταψί. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα της παρμεζάνας που έμεινε. Ψήνουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά, για 25 με 30 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μία σπάτουλα και τα σερβίρουμε αμέσως. Ντιπ γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
Μάφινς με τυριά και κοτόπουλο
Υλικά για 4 άτομα
1 στήθος από κοτόπουλο, ψητό ή βραστό
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι,θυμάρι
Εκτέλεση
Σε βαθύ σκεύος αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αυγό, τα τυριά, το κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις. Γεμίζουμε με το μείγμα τις φόρμες, τις οποίες προηγουμένως έχουμε λαδώσει καλά με ένα πινέλο. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά.