Τρεις συνταγές με πρωταγωνιστές τη βασίλισσα του καλοκαιρινού μποστανιού και εξαιρετικά τυριά, αφιερωμένες σε γνήσιους  cheeselovers.

iStock-1227158048.jpg

Πάστα Νόρμα

Με καταγωγή από τη Σικελία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των γειτόνων μας και όχι άδικα. Το πεκορίνο, από αιγοπρόβειο γάλα, ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το πιάτο, αλλά ανεπιμένετε στην παρμεζάνα ή την γκράνα δεν θα τα χαλάσουμε!

 Υλικά για 3-4 άτομα

500 γρ. ζυμαρικά που αγαπάτε

3 μελιτζάνες φλάσκες

6-7 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 πιπερίτσα τσίλι σε πολύ λεπτές ροδέλες

1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή 1 κ.σ. φρέσκια

1 χούφτα φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό (φρέσκο, ιταλικό, από το σούπερ μάρκετ) ή/και μαϊντανό, ψιλοκομμένα

400 γρ. ντομάτες σε κύβους χωρίς περιττά υγρά ή 1 κουτί κονκασέ

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

250 γρ. πεκορίνο ή παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο

Εκτέλεση

Κόβετε τη μελιτζάνα σε πάχος περίπου 1- 1½  εκ. Σοτάρετε σε άφθονο ελαιόλαδο, χωρίς να γεμίζετε το τηγάνι, πασπαλίζετε με αλάτι και προσθέτετε περισσότερο λάδι όπως απαιτείται. Αναμφίβολα θα πρέπει να μαγειρέψετε σε παρτίδες. Πάρτε τον χρόνο σας και συνεχίστε μέχρι η μελιτζάνα να ροδίσει και να μαλακώσει. Αφαιρέστε και μεταφέρετε σε μια πιατέλα, χωρίς να στραγγίσετε σε χαρτί κουζίνας. Εν τω μεταξύ, βάλτε κατσαρόλα με άφθονο νερό για να βράσει και αλατίστε το.

Στο τέλος του σοταρίσματος της μελιτζάνας, το τηγάνι θα έχει ιδανικά 2 κουταλιές λάδι. Εάν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο, αδειάστε λίγο ή προσθέστε λίγο. Γυρίστε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέστε το σκόρδο και την πιπεριά και μαγειρέψτε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σκόρδο. Προσθέστε τις ντομάτες και τη ρίγανη, μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να συμπυκνωθεί, αλλά όχι να στεγνώσει, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Βράστε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. Ενώ μαγειρεύετε, κόψτε τη μελιτζάνα σε λωρίδες και αναθερμάνετε για ένα λεπτό μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα μέσα στη σάλτσα ντομάτας με τη μελιτζάνα. Ανακατέψτε, δοκιμάστε και ρυθμίστε το καρύκευμα. Πασπαλίστε με μαϊντανό ή/και βασιλικό, το τριμμένο τυρί και σερβίρετε αμέσως.

 

iStock-1199698169.jpg

Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με ξινομυζήθρα και φέτα

Η μελιτζάνα αγαπά πολύ τόσο τα φρέσκα λευκά τυριά με οξύτητα όσο και τις γλυκές, αρωματικές καλοκαιρινές ντομάτες. Τα σερβίρετε ως μεζέ αλλά και ως κύριο πιάτο, ένα λαδερό λατρεμένο.

Υλικά για 4 άτομα

4 μελιτζάνες φλάσκες

400 γρ. ξινομυζύθρα

100 γρ. φέτα θυμματισμένη

ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

3-4 ώριμες ντομάτες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3-4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

100 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες κατά μήκος και τις τηγανίζετε, στο ελαιόλαδο που καίει, σε μέτρια φωτιά. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.

Αναμειγνύετε την ξινομυζήθρα με τη φέτα, βάζετε από 1 κουταλιά του γλυκού στην άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας και τυλίγετε σε ρολά. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, με μικρή απόσταση ανάμεσά τους.

Σάλτσα: Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, ρίχνετε την ντομάτα με το σκόρδο και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Περιχύνετε τα ρολά, πασπαλίζετε το τυρί και ψήνετε για περίπου 20 λεπτά σε δυνατό φούρνο.

 

iStock-1174567146.jpg

Μελιτζάνες στον φούρνο με ταλαγάνι και σάλτσα ντομάτας

Υλικά για 4 άτομα

3 μελιτζάνες φλάσκες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.

7-8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4-5 ντομάτες, ώριμες, μεγάλες, σε μικρά κυβάκια

ρίγανη ξερή ή φρέσκια

θυμάρι ξερό ή φρέσκο

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα

250-300 γρ. ταλαγάνι, περασμένο στον χοντρό τρίφτη

αλάτι, πιπέρι φρες4κοτριμμένo

Εκτέλεση

Βάζετε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να «ιδρώσουν» και να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε με κρύο νερό, τις στύβετε και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνετε τον φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία (220-240 βαθμούς). Αραδιάζετε τις φέτες μελιτζάνας σε μια λαμαρίνα σε μονή στρώση, τις αλείφετε με το μισό από το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις ψήνετε στο γκριλ για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζετε και τις αφήνετε κατά μέρος.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 2 – 3 κουτ. σούπας νερό και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αφήνετε να αχνιστούν σε μέτρια φωτιά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύετε και προσθέτετε το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και τον βασιλικό και ανακατεύετε.

Αδειάζετε το 1/3 της σάλτσας ντομάτας σε ένα μέτριο ταψί και σκεπάζετε με τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω σκορπίζετε το μισό τυρί και άλλο 1/3 από τη σάλτσα. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, από πάνω σκορπίζετε το υπόλοιπο τυρί και περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνετε στους 200-220ºC για περίπου 40 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό ή κρύο.