Ελάτε να φτιάξουμε μαζί σαλάτες δροσερές, όπου το τυρί παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό.
Σαλάτα με καρπούζι, αγγούρι, δυόσμο και φέτα
Τι θα χρειαστείτε; Τα πιο καλοκαιρινά υλικά που υπάρχουν πάντα στο ψυγείο αρκούν για μια εντυπωσιακή και τέλεια σαλάτα.
Υλικά
½ καρπούζι, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 αγγούρι ή 2-3 αγγουράκια τραγανά, σε φέτες
300 γρ. φέτα
χυμός από 1 λεμόνι
1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο και λίγα φύλλα ολόκληρα
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό ή από κρασί
4-5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια σαλατιέρα ρίχνετε το καρπούζι, το αγγούρι, τη φέτα, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Λίγο προτού σερβίρετε αλατίζετε, περιχύνετε με το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα ολόκληρα φύλλα δυόσμου και σερβίρετε.
Σαλάτα με ντομάτες, ψητές πιπεριές, κατίκι Δομοκού, μαυροσούσαμο και πασατέμπο
Η γλύκα της πιπεριάς μπερδεύεται με την οξύτητα και τη φρεσκάδα της ντομάτας, το τυρί προσθέτει όγκο και οι ξηροί καρποί γήινη υπόσταση και τραγανή υφή.
Υλικά για 4 άτομα
2 ντομάτες ώριμες, σε φέτες
2 πιπεριές για γεμιστά (κόκκινη, κίτρινη ή/και πράσινη)
1 κ.γ. θυμάρι
200 γρ. κατίκι Δομοκού
2 κ.σ. μαυροσούσαμο
2 κ.σ. πασατέμπο (κολοκυθόσπορο ψίχα, ωμό)
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. καλό ξίδι από κρασί
Εκτέλεση
Ψήνετε στο γκριλ του φούρνου τις πιπεριές και από τις δύο πλευρές μέχρι η φλούδα να μαυρίσει και να μαλακώσουν. Τις κλείνετε σε μια πλαστική σακούλα και τις αφήνετε για 1-2 λεπτά. Όταν ανοίξετε τη σακούλα, η φλούδα θα απομακρυνθεί πανεύκολα. Τις κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και τις βάζετε σε σαλατιέρα.
Προσθέτετε την ντομάτα σε φέτες και το θυμάρι. Αλατίζετε και ανακατεύετε. Από πάνω βάζετε το κατίκι Δομοκού και πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο. Ρίχνετε και τον πασατέμπο. Χτυπάτε σε ένα βαζάκι το ελαιόλαδο με το ξίδι και ελάχιστο νερό και περιχύνετε τη σαλάτα. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλοκαιρινή σαλάτα με κρίταμο
Υλικά για 4 άτομα
2 κριθαροκουλούρες ή 2 ντάκους (παξιμάδια κρίθινα)
2 μεγάλες ντομάτες σε φέτες + 1 ντομάτα τριμμένη
1 αγγούρι ή 2 αγγουράκια σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
10-15 ελιές, όποιες αγαπάτε
8-10 κλωνάρια κρίταμο τουρσί
1-2 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
200 γρ. τυρί φέτα ή σφέλα ή καλαθάκι Λήμνου σε μπαστουνάκια
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
ε.π. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. ξίδι από κρασί
αλάτι
Εκτέλεση
Κριθαροκουλούρες: Τις βρέχετε ελαφρά με τρεχούμενο νερό και τις σπάτε με τα χέρια σας σε κομμάτια, μια μεγάλη σαλατιέρα. Ραντίζετ με το ξίδι. Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, αλατίζτε και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι και την πιπεριά πάνω από τις κουλούρες. Αλατίζετε με προσοχή γιατί τα υπόλοιπα υλικά είναι αλμυρά.
Ρίχνετε την κάππαρη και τις ελιές. Απλώνετε όμορφα το τυρί κομμένο σε μπαστουνάκια. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και στο κέντρο βάζετε τα κρίταμα τουρσί.