Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός, η ζουμερή κατακόκκινη ντομάτα και η πιπεράτη, ζωηρή, γαλατένια φέτα, σε πιάτα που θα λατρέψετε να μαγειρεύετε.

Ομελέτα με ντομάτα, φέτα και βλίτα

Υλικά

300 γρ. βλίτα, καθαρισμένα

20-25 ντοματίνια, κομμένα στα 4

4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

8 αυγά

½  φλιτζ. γάλα

1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

αλάτι, κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα βλίτα για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τα σουρώνουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό της βρύσης για να μη χάσουν το χρώμα τους και τα αφήνουμε 5 λεπτά στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα στύβουμε με τα χέρια και τα χοντροκόβουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° – 180° C, στον αέρα.

Κόβουμε τα ντοματίνια σε τέταρτα. Τις απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί ή μαντεμένιο τηγάνι, βάζουμε από πάνω τα βλίτα και πασπαλίζουμε με το μυρωδικό. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, περιχύνουμε το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε τη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά ή έως ότου σφίξουν τα αυγά.

iStock 1136820909

Φέτα με ντομάτες και μελιτζάνες στον φούρνο

Υλικά για 1 μέτριο ταψί κουζίνας

3 μελιτζάνες φλάσκες, σε φέτες πάχους 1 εκ.

½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

8 ντομάτες, ώριμες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού θυμάρι

1 κουτ. γλυκού ματζουράνα

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

300γρ. φέτα θρυμματισμένη

7-8 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι φρεκοτριμμένo

Εκτέλεση

Βάζετε τις μελιτζάνες σε φέτες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε για 30 λεπτά. Τις ξεπλένετε καλά με κρύο νερό και τις σκουπίζετε, πιέζοντας, με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, μέχρι να στεγνώσουν τελείως
Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ, στην πιο δυνατή ένταση. Αραδιάζετε τις φέτες μελιτζάνας σε μια λαμαρίνα σε μονή στρώση, τις αλείφετε με το μισό από το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις ψήνετε στο γκριλ για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζετε και τις αφήνετε κατά μέρος
Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο νερό ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνετε να αχνιστούν σε μέτρια φωτιά για 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν
Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύετε και προσθέτετε το θυμάρι, τη ρίγανη, τη ματζουράνα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό, ανακατεύετε και αφήνετε κατά μέρος
Αδειάζετε το 1/3 της σάλτσας ντομάτας σε ένα βαθύ μέτριο ταψί και σκεπάζετε με τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω σκορπίζετε τη μισή φέτα και άλλο 1/3 από τη σάλτσα. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, από πάνω περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και τελειώνετε με τη φέτα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 200ºC για περίπου 40 λεπτά. Πασπαλίζετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρετε το πιάτο ζεστό ή κρύο

iStock 1220645666

Φέτα σαγανάκι σε κρούστα με σάλτσα ντομάτας και κάπαρης

Υλικά

Για το σαγανάκι
4 κομμάτια σκληρή φέτα, πάχους 1,5 εκ

½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη σάλτσα ντομάτας

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

μπούκοβο

5 ντομάτες, στον τρίφτη, μαζί με το ζουμί τους

3 κ.σ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη και στραγγισμένη

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5-6 ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες

5-6 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

2 κ.σ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Σαγανάκι:
Ανακατεύετε το αλεύρι με το πιπέρι. Βουτάτε την φέτα στο αλεύρι, να καλυφθεί ολόγυρα και την τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Ζεσταίνετε σε τηγάνι ή σε σαγανάκι το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει (προσοχή να μην καπνίσει) βάζετε τη φέτα.
Τηγανίζετε το τυρί, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και με προσοχή να μη σπάσει, το γυρίζετε με προσοχή από την άλλη και το ροδίζετε και από την άλλη πλευρά.
Βγάζετε το τυρί σε πιατέλα.

Σάλτσα:Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Σκορπίζουμε την κάππαρη και τις ελιές και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά.

Σύνθεση:Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C, στον αέρα. Σε ένα ταψί απλώνουμε τη σάλτσα και βάζουμε από πάνω τα σαγανάκια της φέτα. Ψήνουμε για 10 λεπτά, αποσύρουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε τον βασιλικό και πιπέρι και σερβίρουμε.