Τα πιο νόστιμα ντιπ και ορεκτικά των ημερών για cheeselovers γίνονται με τυρί!

feuilletes aperitif

Τυρένια μπαστουνάκια σφολιάτας

Υλικά για 30 κομμάτια

1 φύλλο ζύμη σφολιάτα

1 κρόκο αυγού + 1 κουταλιά της σούπας γάλα

σουσάμι, μαύρο σουσάμι, λινάρι, σπόρους παπαρούνας κ.λπ.

τριμμένο σκληρό τυρί, όπως κεφαλοτύρι, καπνιστό τυρί, κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Απλώστε το φύλλο της σφολιάτας.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε κατά μήκος λωρίδες πλάτους περίπου 1,5 εκ.

Στη συνέχεια κόψτε σε λωρίδες μήκους περίπου 10 cm.

Αναμείξετε τον κρόκο αυγού με το γάλα και περάστε με ένα πινέλο όλα τα μπασουνάκια

Πασπαλίστε με το τυρί ή/και τους σπόρους.

Μπορείτε να στρίψετε τις λωρίδες της ζύμης ή να τις αφήσετε επίπεδες.

Ψήνετε για 10 λεπτά, μέχρι τα μπαστουνάκια να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά.

Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

Είναι ιδανικά για ένα απεριτίφ ή για να συνοδεύσουν μια ωραία βελουτέ σούπα.

555741 2 3 retail 60d9fee0498c7bc56f446d42920996ba43090c55 642x428

Γιορτινό ντιπ σε στρώσεις

Υλικά

1 φλιτζάνι τυρί κρέμα

½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

¼ φλιτζάνι κατίκι Δομοκού

1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας (έτοιμη ή σπιτική)

2 φλιτζάνια τριμμένη σκληρή μοτσαρέλα ή σκληρή φέτα

2 πιπεριές για γεμιστά, ψιλοκομμένες

2 ντομάτες, χωρίς σπόρια και χυμούς, ψιλοκομμένες

2 πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και το κατίκι μέχρι να γίνει ένα απόλυτα ομοιογενές μείγμα. Απλώστε αυτό το μείγμα σε ένα φαρδύ μπολ. Καλύψτε το μείγμα με τα υπόλοιπα συστατικά σε στρώσεις: τριμμένο τυρί, σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, ντομάτες, φρέσκο κρεμμυδάκι.

Σερβίρετε με κράκερ και κριτσίνια στο πλάι.

canapes sapins noel concombre l 718x1024

Καναπεδάκια χριστουγεννιάτικα δέντρα με κατίκι Δομοκού και αγγούρι

Υλικά

4 φέτες ψωμί του τοστ, φρυγανισμένο

4 κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού

1 αγγούρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

Πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων, κομμένες σε μικρούς δίσκους

Εκτέλεση

Κόψτε τις φέτες του φρυγανισμένου ψωμιού σε 4 τρίγωνα την καθεμιά.

Απλώστε σε κάθε τρίγωνο κατίκι Δομοκού.

Γαρνίρετε με 6 φέτες αγγουριού κάθε τρίγωνο και μοιράστε τις πιπεριές σαν χριστουγεννιάτικες μπάλες. Σερβίρετε σε πλατιά πιατέλα.

Μυστικό

Χρησιμοποιώ τη μεταλλική άκρη ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής για να κόψω τις μικρές στρογγυλές πιπεριές.