Ετοιμάζουμε τρία πιάτα με πρωταγωνίστρια τη φέτα, ιδανικά για το καλοκαίρι. Γίνονται γρήγορα, με υλικά που βρίσκουμε παντού, είναι εύκολα και πρωτότυπα!

Ψητά κολοκυθάκια με κόκκινο κρεμμύδι & φέτα

Αντιστρέφουμε το σενάριο και μαρινάρουμε μετά το ψήσιμο τα λαχανικά. Εμπνευσμένο από την τεχνική που ονομάζεται εσκαμπές (escabèche), όπου τα μαγειρεμένα ψάρια και το κρέας διατηρούνται σε ένα όξινο μείγμα, μαγειρεύουμε πρώτα, μαρινάροντας στη συνέχεια. Στην περίπτωση των κολοκυθιών, παίρνουμε την καλύτερη γεύση χωρίς να διακυβεύεται ο χαρακτήρας ή η υφή τους.

feta2

Υλικά για 4 μερίδες

½ φλιτζάνι + 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το ψήσιμο

1 σκελίδα σκόρδο, λεπτοτριμμένη

¼ φλιτζάνι ξίδι από λευκό κρασί

4-6 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε φέτες

1 μεσαίου μεγέθους κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κυδωνάτες λεπτές φέτες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

250 γρ. φέτα, σε κύβους

4 πιπεριές τουρσί, σε ροδέλες

½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο μέτριο ή γλυκό

Εκτέλεση

Χτυπήστε το σκόρδο, το ξίδι και το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ να αναμειχθούν καλά. Αφήστε τη μαρινάδα στην άκρη.

Απλώστε πάνω στη σχάρα ενός ταψιού που έχετε καλύψει με χαρτί ψησίματος, τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια, αφού τα αλείψετε καλά με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα.

Ανάψτε το γκριλ και ψήστε μέχρι να εμφανιστούν στη σχάρα των λαχανικών οι ρίγες της σχάρας, περίπου 3-5 λεπτά.

Γυρίστε τα από την άλλη πλευρά και αφήνετε για περίπου 2-3 λεπτα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα κολοκυθάκια (μόλις αρχίσουν να απελευθερώνουν υγρά είναι έτοιμα) και να μαυρίζουν οι άκρες των κρεμμυδιών.

Απλώστε τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και τη φέτα σε μια πιατέλα και περιχύστε τη μαρινάδα. Μοιράστε τις ροδέλες της πιπεριάς τουρσί από πάνω και πασπαλίστε με μπούκοβο. Αφήστε τα λαχανικά να απορροφήσουν τη μαρινάδα τουλάχιστον 15 λεπτά και μέχρι 1 ώρα πριν το σερβίρετε.

Σαλάτα με ντομάτα, καρπούζι,φέτα και αρωματικό ελαιόλαδο

Κόκκινα, χυμώδη και γλυκά, η ντομάτα και το καρπούζι είναι αδελφές ψυχές. Και οι δύο χρειάζονται αλάτι, μπαχαρικά και ελαιόλαδο για να αποδώσουν το μέγιστο δυναμικό της γεύσης τους. Βεβαιωθείτε ότι οι τομάτες και το καρπούζι σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου: Αν είναι πολύ κρύα, δεν θα αναδειχθούν τα αρώματα του ελαιολάδου.

feta3

Υλικά για 4-6 μερίδες

¼ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι χοντροκομμένα πιπέρια ανάμεικτα (από μύλο)

1 κουταλάκι χοντροκομμένους σπόρους κόλιανδρου

½ κουταλάκι σπόρους κύμινου

½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη

4 φλιτζάνια καρπούζι σε κύβους μικρούς

2 μεσαίες ή 1 μεγάλη ντομάτα σε κύβους

250 γρ.φέτα σε κύβους

Αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι με το πιπέρι, τους σπόρους κόλιανδρου, τους σπόρους κύμινου και τον κουρκουμά σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.  Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν τα αρώματα των μπαχαρικών, σε περίπου 3 λεπτά, αποσύρετε αππό τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

Τοποθετείτε καρπούζι, ντομάτα και φέτα σε μια πιατέλα. Περιχύνετε το αρωματικό ελαιόλαδο ομοιόμορφα και πασπαλίζετε με αλάτι.

Ρύζι μυρωδικών με ντοματίνια και φέτα

Αυτό το ζωντανό πράσινο πιάτο είναι εξαιρετικό σερβιρισμένο σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε να μπορείτε να το ετοιμάσετε μερικές ώρες πριν οι φιλοξενούμενοί σας φτάσουν για το δείπνο.

feta1

Υλικά για 6 μερίδες

1½ φλιτζάνια λευκό ρύζι μακρόσπερμο (Basmati, Jasmin)

400 γρ. ντοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση

250 γρ.φέτα θρυμματισμένη

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/ ματσάκι δυόσμος, τα φύλλα, ψιλοκομμένα

¾ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, περίπου 10 λεπτά. Ανακατέψτε τις ντομάτες, τα μυρωδικά, τη φέτα και το ελαιόλαδο και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 10 λεπτά για να αφήσετε τις γεύσεις να αναμειχθούν πριν το σερβίρετε. Αν το ετοιμάσετε αρκετά νωρίτερα, διατηρήστε το στο ψυγείο, μέχρι 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα.