Ο απόλυτος συνδυασμός για τους ζεστούς μήνες του χρόνου είναι η ντομάτα με τα τυριά μας! Προσφέρει δροσιά και φρεσκάδα σε πιάτα χορταστικά και ανάλαφρα.
Ζεστή σαλάτα με ντομάτες και φέτα
Οι ψητές ντομάτες, σε συνδυασμό με ψητά κρεμμύδια και φέτα, είναι μια εξαιρετική εκδοχή της καλοκαιρινής μας σαλάτας, ιδανική για γεύμα ή για μπουφέ. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά για 4 άτομα
1 μέτριο κόκκινο ή λευκό κρεμμύδι
1/4 φλιτζάνι έ.π. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ποικιλία μικρών ντοματών (όπως τσέρι, βελανίδια κ.λπ.)
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
200-250 γρ. φέτα κομμένη σε κομμάτια πάχους 2 εκ.
Φρέσκα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
2-3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Αλάτι για σερβίρισμα (η φέτα είναι αλμυρή, οπότε δεν αλατίζετε μέχρι το τέλος και χρειάζεται μόνο λίγο)
Οδηγίες
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 ° C. Κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Ψήνουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο σε ταψί, στον προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά. Τοποθετείτε τη φέτα πάνω στα κρεμμύδια και ραντίζετε με ελαιόλαδο.
Τοποθετείτε από μια ροδέλα ντομάτας πάνω στα κομμάτια της φέτας. Διασκορπίζετε τις μικρότερες ντομάτες γύρω γύρω στο ταψί. Ραντίζετε και πάλι με ελαιόλαδο και ψήνετε στον φούρνο για άλλα 35-45 λεπτά.
Στο μεταξύ, βάζετε το βαλσαμικό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Φέρνετε σε βράση σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μειωθεί η ποσότητα κατά το ήμισυ. Αφήνετε στην άκρη, κρυώσει για 5 λεπτά. Πασπαλίζετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου τις ντομάτες και λίγο αλάτι και ραντίζετε με το βαλσαμικό ξίδι. Σερβίρετε με το ταψί.
Παγωμένη σούπα με ντομάτα, καρπούζι και φέτα ή κατίκι Δομοκού
Υλικά για 6 άτομα
250 γραμμάρια καρπούζι, χωρίς κουκούτσια
250 γραμμάρια ντομάτα, χωρίς σπόρους και υγρά, ψιλοκομμένη
½ λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
½ πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
½ αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1-3 κουταλιές της σούπας ξίδι
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο
Αλάτι
Για γαρνίρισμα
100 γρ. φέτα, σε μικρούς κύβους, ή Κατίκι Δομοκού σε μικρές κουταλιές
100 γρ. αγγούρι, σε μικρούς κύβους
100 γρ. καρπούζι, σε μικρούς κύβους
Κρουτόν ή κύβους ψωμιού
6 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
8 φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
Προετοιμάστε όλα τα λαχανικά εκ των προτέρων και αφήστε τα να στεγνώσουν με ελάχιστο αλάτι για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σε έναν μούλτι ή χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιήστε τα λαχανικά και το καρπούζι μέχρι να δώσουν ένα βελούδινο αποτέλεσμα.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατεύετε ξανά. Εάν η σούπα είναι λίγο πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό.
Αλατίζετε και αφήνετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
Όταν την βγάλετε από το ψυγείο ανακατεύετε καλά.
Για να φτιάξετε το λάδι βασιλικού, ψιλοκόβετε τα φύλλα του, ανακατεύετε με το ελαιόλαδο και χτυπάτε στο μούλτι.
Σερβίρετε τη σούπα σε τέσσερα κύπελλα και γαρνίρετε με τη φέτα ή το Κατίκι, το καρπούζι, τα κρουτόν και το λάδι βασιλικού.
Μακαρονάδα με ωμή ντομάτα και Κατίκι Δομοκού
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα 4
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό (ή δυόσμο)
2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένο
1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
300 γρ. σπαγγετίνι
150-200 γρ. Κατίκι
Εκτέλεση
Αρχικά, ετοιμάζετε τη σάλτσα σας. Βάζετε τις ντομάτες, το σκόρδο, το κόκκινο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και το βασιλικό (ή το δυόσμο) σε ένα μπολ. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις αφήνετε να μαριναριστούν.
Μαγειρεύετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.
Σουρώνετε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρετε σε μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε από πάνω τις μαριναρισμένες ντομάτες και ανακατεύετε. Προσθέτετε το Κατίκι, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε