Τι συμβαίνει όταν δύο γευστικές αδυναμίες μας ενώνονται; Μια έκρηξη νοστιμιάς! Η ελληνική φέτα ενώνει τις δυνάμεις της με την ιταλική πίτσα σε 3 ακαταμάχητους συνδυασμούς.
Βαρεθήκατε τις κλασικές συνταγές πίτσας και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό; Ή μήπως απλά θέλετε να απολαμβάνετε επιτέλους την αγαπημένη σας φέτα και στην πίτσα; Ό,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, το Cheeselovers σας παρουσιάζει συνταγές γνωστών σεφ για πίτσες με φέτα!
Πίτσα με σαλάμι Λευκάδος, φέτα & καυτερή πιπεριά
Υλικά
1 δόση βασική ζύμη
80 ml έ.π. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. επιπλέον (για την πιπεριά)
4 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 φλ. βασική σάλτσα
25 λεπτές φέτες σαλάμι Λευκάδος
300 γρ. μαλακή φέτα
1 καυτερή πιπερίτσα (τσίλι)
½ ματσάκι φρέσκια ρόκα, τα φύλλα
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αποσύρουμε, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C-230°C (στις αντιστάσεις). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, ανοίγουμε τη ζύμη πατώντας ελαφρά με τα χέρια ή τον πλάστη. Στρώνουμε στα ταψιά και απλώνουμε τη σάλτσα. Από πάνω αραδιάζουμε το σαλάμι και τη φέτα. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Στο μούλτι χτυπάμε την καυτερή πιπεριά με 1 κ.σ. λάδι και ραντίζουμε τη ρόκα. Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο, προσθέτουμε τη ρόκα, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Αθηναγόρας Κωστάκος
Πίτσα με γαρίδες και πέστο φέτας
Υλικά
1 δόση γρήγορη ζύμη*
2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
15 μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες
χυμός από 1 λεμόνι
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
600 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
10 λιαστές ντομάτες, κομμένες στη μέση
αλάτι & πιπέρι
600 γρ. ανθότυρο
Για το πέστο φέτας
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό (πλατύφυλλο)
4 σκελίδες σκόρδου
60 γρ. κουκουνάρια
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
120 γρ. φέτα
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, τον χυμό λεμονιού, το λάδι, το σπανάκι, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Πέστο: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μούλτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις). Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, με ένα πινέλο αλείφουμε τα ταψιά με το λάδι και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την ανοίγουμε με τα χέρια μέχρι να καλύψει την επιφάνεια των ταψιών. Απλώνουμε το πέστο, το μείγμα με τις γαρίδες και το ανθότυρο.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
TIP: Ψήστε στη χαμηλή θέση του φούρνου, ώστε να ψηθούν οι γαρίδες χωρίς να καούν.
Συνταγή: Δημήτρης Σκαρμούτσος
Λαδένια (Σαν Κιμώλου) με Λαχανικά και Φέτα
Υλικά
ΓIA TH ZYMH
750 γρ. αλεύρι σκληρό
40 γρ. ξερή μαγιά (σκόνη)
20 γρ. ζάχαρη
1 κούπα έ.π. ελαιόλαδο
1½ ποτήρι χλιαρό νερό
20 γρ. αλάτι
ΓIA TH ΓΕΜΙΣΗ
3 ώριμες, σφιχτές ντομάτες
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 χρωματιστές πιπεριές, ψιλοκομμένες
2 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
15 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
130 γρ. φέτα, τριμμένη
1-2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
ή 1 κ.γ. ξερή, τριμμένη
αλάτι & πιπέρι
*Λαδένια: Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου που θυμίζει πολύ αφράτη πίτσα. Βασικά υλικά της, η φρέσκια ντομάτα και το ξερό κρεμμύδι.
Εκτέλεση
ZYMH: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μισό λάδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τρίβουμε καλά, ώστε να δημιουργηθούν ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βαμβακερό πανί. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά και τις ψιλοκόβουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις). Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί (διαμέτρου περίπου 36-40 εκ.). Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε πάνω όλα τα λαχανικά (ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκυθάκια), τις ελιές και τη φέτα, φροντίζοντας να πάνε παντού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.
Συνταγή: Αθηναγόρας Κωστάκος
*Γρήγορη ζύμη για πίτσα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25΄
ΨΗΣΙΜΟ: 15΄-20΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
400 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 15-20 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια μας, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Ραντίζουμε με το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τις τοποθετούμε σε ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος, τις σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και την κάθε μπάλα ζύμης και τις ανοίγουμε μία μία πατώντας ελαφρά με τα χέρια ή τον πλάστη. Στρώνουμε στα ταψιά, απλώνουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
TIPS: Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος, τόσο καλύτερα θα φουσκώσει η ζύμη. Μια λύση είναι να την τοποθετήσετε σε προθερμασμένο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (30°C-40°C).
Χωρίς αναμονή: Για ακόμη πιο γρήγορο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.). Χτυπήστε το στο μίξερ με τον γάντζο μαζί με 120 ml γάλα, 100 ml έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. αλάτι μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Απλώστε κατευθείαν στο ταψί, βάλτε τα υλικά της αρεσκείας σας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στον αέρα) για 10-12 λεπτά.