Μπήκε ο Δεκέμβριος και μαζί του μπαίνουμε όσοι σε mood Χριστουγέννων, σχεδιάζοντας πού θα πάμε, τι θα δούμε και τι θα φάμε!
Κι επειδή είμαστε λάτρεις του τυριού, θέλουμε το γιορτινό μας τραπέζι να είναι φουλ στο τυρί!
Για τα χριστουγεννιάτικα… προεόρτια, μπορούμε να διοργανώσουμε καλέσματα και να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας με διάφορα πλατό τυριών που θα ενθουσιάσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ή ψαγμένους φίλους μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρουμε κάποια βασικά στοιχεία για το τυρί και τα ιδανικά συνοδευτικά του.
Αλλά και όταν φτάσει η μεγάλη μέρα για το ρεβεγιόν και το γιορτινό τραπέζι, η ποικιλία τυριών συνοδεύεται από αντίστοιχη ποικιλία ιδεών για συνταγές που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
Το cheeselovers δίνει μερικές πεντανόστιμες γιορτινές ιδέες με πρωταγωνιστή το τυρί, αλλά και μερικά tips για να μην αγχωθούμε με τις προετοιμασίες και καταλήξουμε στο γιορτινό τραπέζι εξουθενωμένοι.
- Σημειώνουμε τι θα ετοιμάσουμε και ποια υλικά θα χρειαστούμε, ώστε να τα αγοράσουμε όλα μαζεμένα και να μην χάσουμε χρόνο με τα «πήγαινε – έλα» στην αγορά
- Συγκεντρώνουμε όλες τι συνταγές για να μην τις ψάχνουμε τελευταία στιγμή
- Ξεκινάμε από τις προηγούμενες μέρες με τις ετοιμασίες (διακόσμηση, σερβίτσια κλπ) αλλά και με κάποια πιάτα που μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο χωρίς να μπαγιατέψουν
- Αν είμαστε πολυάσχολοι ή αρχάριοι, επενδύουμε σε απλά πιάτα με ποιοτικά υλικά και αφήνουμε τους πειραματισμούς για άλλη περίσταση
- Υπολογίζουμε το χρόνο που χρειάζεται κάθε συνταγή, ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα και να μη μας βρουν οι καλεσμένοι ανασκουμπωμένους στην κουζίνα! Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να έχουμε τελειώσει με τα μαγειρέματα περίπου 2 ώρες πριν την ώρα του καλέσματος
- Φοράμε τα καλά μας και χαμογελάμε!
Ρολό Κιμά Γεμιστό Με Ταλαγάνι
Υλικά
200 γραμμάρια ταλαγάνι
500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιος
1 συσκευασία μπέικον
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 πράσο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 πρέζες πάπρικα
1 κρεμμύδι
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Αναμειγνύουμε τον κιμά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την πάπρικα και το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα αυγά, αλατοπιπέρωνουμε και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ, απλώνουμε ομοιόμορφα κατά μήκος το μπέικον έτσι ώστε να εξέχει από την φόρμα.
Απλώνουμε το μισό κιμά πάνω από το μπέικον. Προσθέτουμε το ταλαγάνι, τις πιπεριές και το πράσο σοταρισμένο όλα κομμένα σε μικρές λωρίδες. Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο κιμά και γυρνάμε προς τα μέσα τις φέτες μπέικον που εξέχουν.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για 45 περίπου λεπτά.
Ατομικά σουφλέ με τυριά
Υλικά Για κάθε σουφλέ:
100 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο ή 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
50 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη και λίγη ακόμη για πασπάλισμα
50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
10 ασπράδια αβγών
αλάτι
Για τη μπεσαμέλ:
20 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
20 γραμμάρια αλεύρι ¼ του λίτρου γάλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 κρόκους αβγών
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών με λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε 8 πυρίμαχα ατομικά σκεύη για σουφλέ και τα πασπαλίζουμς με τριμμένη κεφαλογραβιέρα, περιστρέφοντάς τα έτσι ώστε να καλυφθεί όλο το εσωτερικό τους.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας κυκλικά με σύρμα. Σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ωσότου βράσει το μίγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα για να μην ψηθούν, αλατοπιπερώνουμε.
Αφού κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ, προσθέτουμε το 1/3 από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιήσουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, εναλλάξ με τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε ελαφρά με σπάτουλα.
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μίγμα στα 8 σκεύη και τα γεμίζουμε μέχρι πάνω, αφήνοντας μόνο 5 χιλιοστά από το χείλος. Ισιώνουμε την επιφάνεια και με την άκρη ενός μαχαιριού, ξεκολλάμε το μίγμα από τις άκρες, για να το βοηθήσουμε να φουσκώσει στο ψήσιμο.
Τοποθετούμε τα σκεύη σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε τόση ποσότητα βραστού νερού, όσο να φτάσει μέχρι τη μέση περίπου. Ψήνουμε τα σουφλέ για 6-8 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
Αλμυρό cheesecake
200 γραμμάρια πηχτόγαλο Χανίων
250 γραμμάρια ανθότυρο
100 γραμμάρια γάλα
130 γραμμάρια μικρά παξιμαδάκια της αρεσκείας μας
Περίπου 20 τοματίνια, κομμένα στη μέση
3 κουταλιές σούπας ξίδι
3 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξίδι
2 κουταλιές σούπας πατέ ελιάς
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
ποικιλία από φρέσκα μυρωδικά (δάφνης, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη)
1 πρέζα μπουκοβο
Βάζουμε τα τοματίνια σε πυρίμαχο σκεύος μαζί με το μισό ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι και τα μυρωδικά και ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σπάμε τα παξιμάδια σε κομματάκια και ανακατεύουμε με το πατέ ελιάς, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι και το μπούκοβο, για να γίνουν σαν πάστα. Αδειάζουμε σε στρογγυλό τσέρκι και τα στρώνουμε, δημιουργώντας μία βάση.
Ανακατεύουμε το πηχτόγαλο με το ανθότυρο και το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Το μίγμα μας πρέπει να είναι αφράτο, αν είναι πολύ πηχτό το αραιώνουμε με λίγο ακόμη γάλα. Αν δεν βρούμε πηχτόγαλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διπλάσια ποσότητα ανθότυρο.
Αδειάζουμε το μίγμα πάνω από την βάση με τα παξιμάδια και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, και αφού τα τοματίνια έχουν κρυώσει, τα στρώνουμε στην επιφάνεια του cheesecake.
Μια ασυνήθιστη παντζαροσαλάτα
Υλικά
4 παντζάρια μετρίου μεγέθους
2 αβοκάντο
1 φλιτζάνι μαλακό κατσικίσιο τυρί
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια σύγκλινο Μάνης, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα – ένα σε αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα τα αλατίσουμε καλά. Τα ψήνουμε σε ταψί για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν με ένα μαχαίρι, πρέπει να κόβονται πανεύκολα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες ή κύβους.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε κύβους. Βάζουμε σε μπολ τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το τυρί και το αβοκάντο και τα ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σύγκλινο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τον βασιλικό.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.
Ψαρονέφρι γεμιστό
Υλικά
2 ψαρονέφρια μέτρια
150γρ. φέτα
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα pesto
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ φυλλαράκια βασιλικού
1 φλιτζανάκι του καφέ αμύγδαλα ασπρισμένα
αλάτι
πιπέρι
Αρχίζουμε από τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
Τρυπάμε τα ψαρονέφρια με το ειδικό εργαλείο κατά μήκος. Με ένα μικρό κουτάλι, τα γεμίζουμε με το μίγμα της φέτας και κλείνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί και να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρά.
Για τη σάλτσα pesto: Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το κεφαλοτύρι, το βασιλικό, τα αμύγδαλα και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Αν είναι πολύ πηχτός, αραιώνουμε με λίγο νερό.
Κόβουμε τα ψαρονέφρια σε λεπτές φέτες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.