Για χρόνια ήταν ένα ζευγάρι παρεξηγημένο. Ο κόσμος έλεγε ότι δεν ταιριάζουν… Ότι είναι λάθος να βρίσκονται μαζί…

Ώσπου μια μέρα έκαναν την επανάσταση τους. Και αδιαφορώντας για το τι θα πει ο κόσμος τρύπωσαν στις κουζίνες και στα τραπέζια μας και απέδειξαν ότι μαζί αποτελούν ένα ιδιαίτερο γαστριμαργικό ζευγάρι. Έζησαν καλά και εμείς τρώγοντας τα ακόμη καλύτερα!

Οι Γάλλοι τρώνε τα μύδια τους με ζωμό από μπλε τυρί, λευκό κρασί και σκόρδο.

Στην Ινδία, φτιάχνουν τον τέλειο μεζέ συνδυάζοντας καβούρια με αλμυρό κίτρινο τυρί.

Οι Έλληνες πάλι, έχουμε επενδύσει χρόνια τώρα στις μερακλίδικες γαρίδες σαγανάκι με μπόλικη φέτα για τις ουζοκατανύξεις μας, αλλά και σε μεζέδες όπως τα καλαμάρια γεμιστά με φέτα ή την ελληνική παραλλαγή της παέγιας πασπαλισμένη με μπόλικη ξερή μυζήθρα!

Θεωρία και πράξη επιβεβαιώνουν τον κανόνα που θέλει τα θαλασσινά και το τυρί, ως έναν από τους πιο ακαταμάχητους (και παγκόσμιας εμβέλειας) γευστικούς συνδυασμούς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάθε σεφ που σέβεται τον εαυτό του έχει στο παλμαρέ του τουλάχιστον μία συνταγή βασισμένη σε αυτόν τον κανόνα. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να φοράς σκούφο για να μεγαλουργήσεις τρατάροντας τους καλεσμένους σου ρολά καπνιστού σολωμού με τυρί κρέμα και ψιλοκομμένο άνηθο. Αρκεί μόνο λίγη μαεστρία στο τύλιγμα!

Ωστόσο, όπως εξομολογούνται οι ειδικοί, υπάρχουν και μερικά μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα σε ένα πιάτο με βασικά υλικά του τα θαλασσινά και το τυρί. Αρχικά, θα πρέπει η επιλογή του τυριού να γίνει με βάση την ταυτότητά του και τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά. Δεν είναι όλα τα τυριά κατάλληλα να συνδυαστούν με θαλασσινές γεύσεις. Υπάρχουν για παράδειγμα τυριά με ιδιαίτερα έντονη γεύση που θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τη γεύση των θαλασσινών, δίνοντας έτσι ένα αποτέλεσμα μάλλον αδιάφορο.

Προσοχή χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς και στην ποσότητα του τυριού που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην εξαφανιστεί η ιδιαίτερη γεύση του ψαριού ή των θαλασσινών από το πιάτο μας. Σκοπός σε αυτό το πάντρεμα υλικών είναι ή να πετύχουμε μια γεύση που θα βασίζεται στην πετυχημένη αντίθεση, όπως είναι για παράδειγμα ο συνδυασμός της γλυκιάς γαρίδας με την αλμυρή φέτα ή να επιδιώξουμε ένα φίνο και αρμονικό αποτέλεσμα στον ουρανίσκο μας, όπως αυτό που προκύπτει αναμειγνύοντας την ελαφριά και καπνιστή γεύση του σολωμού με την ήπια γεύση του τυριού κρέμα. Σε κάθε περίπτωση, το πόσο επιτυχημένος θα είναι ο συνδυασμός μας εξαρτάται και από το είδος του θαλασσινού και του τυριού που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά εν πολλοίς και από τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε να τα συνδυάσουμε.

Ο σεφ προτείνει

Πίτσα γαρίδες σαγανάκι

Υλικά

1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 κουτ. ριγανη ξερή
Αλάτι
Πιπέρι
Έτοιμη ζύμη για πίτσα
1 φλιτζ. φρέσκα τοματάκια κομμένα στη μέση
1/2 φλιτζ. φέτα σε τρίμματα
2 κουτ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το γκριλ στους 220C.
Ρίχνετε σε ένα μπολ τις γαρίδες, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μαριναριστούν.
Ανοίγετε τη ζύμη της πίτσας, την απλώνετε σε ένα ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και την ψήνετε μόνη της, για 7 λεπτά. Την βγάζετε από το ταψί, αλείφετε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνετε να κρυώσει (χωρίς να κλείσετε το γκριλ).
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά και στη συνέχεια τις γαρίδες για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Ρίξτε το κρεμμύδι και τις γαρίδες, τα τοματάκια και την φέτα πάνω στην πίτσα και βάλτε την στο γκριλ για περίπου πέντε λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη και να μαλακώσει το τυρί. Όταν είναι έτοιμη, ρίξτε το μαϊντανό και σερβίρετε.

 

Καβούρια με τυρί στο γκρίλ

Υλικά

8 μεγάλα καβούρια
150 γρ. κεφαλοτύρι
Λίγο άσπρο κρασί
Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα καβούρια μέχρι να κοκκινίσουν.
Τ’ αφήνετε να κρυώσουν και μετά αφαιρείτε τα πόδια και τις δαγκάνες τους.
Τ’ ανοίγετε στη μέση και κρατάτε το πάνω κέλυφος.
Ξεψαχνίζετε το σώμα και τα πόδια και προσθέτετε στο ψαχνό το κρασί και το πιπέρι.
Γεμίζετε μ’ αυτό το μίγμα τα κελύφη που κρατήσαμε στην άκρη και από πάνω βάζουμε το κεφαλοτύρι.
Τα ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να γίνει το τυρί