Τα Χριστούγεννα, εκτός από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τα μπισκότα, οι τυρολάτρεις επιμένουμε και σε άλλες, αγαπημένες λιχουδιές που μετατρέπουμε σε γιορτινές! Έτσι μετατρέπουμε και τα αγαπημένα μας αλμυρά μπισκοτάκια σε Χριστουγεννιάτικα μπισκότα τυριού!
Η συνταγή είναι πανεύκολη, δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι ευέλικτη σε ότι έχει να κάνει με το τυρί που προσθέτουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να προσθέσουμε στη ζύμη όποιο τυρί διαθέτουμε στο ψυγείο μας.
Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα τυριού μπορούμε να τα σερβίρουμε ποικιλοτρόπως. Ως κολατσιό για το σχολείο, ως σνακ στη δουλειά , ως ορεκτικό για το τραπέζι , ως μεζεδάκι για το μπουφέ, ως μπουκίτσα για το παιδικό πάρτι …
Τυριά: Κεφαλογραβιέρα ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας (ή όποιο τυρί έχετε διαθέσιμο)
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Δυσκολία: Εύκολο
Θα χρειαστείτε:
• 1 κούπα σπορέλαιο
• 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
• 1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
• λίγο αλάτι
• 3 κούπες τριμμένο τυρί (Κεφαλογραβιέρα ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας ή ότι τυρί έχετε διαθέσιμο)
• 1 φακελάκι baking powder
• 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• κόκκους ροζ πιπεριού (προαιρετικά)
• Χριστουγεννιάτικα κουπάτ
Βήμα-βήμα:
1. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε το σπορέλαιο, το γάλα, το αυγό και το αλάτι κι ανακατεύουμε.
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και σταδιακά και εναλλάξ το baking powder με το αλεύρι.
3. Δημιουργούμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά, το ανοίγουμε με την παλάμη μας και κόβουμε με τα κουπάτ σε διάφορα Χριστουγεννιάτικα σχήματα.
4. Στολίζουμε τα δεντράκια μας και τα αστεράκια μας με κόκκους ροζ πιπεριού (προαιρετικά) αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 10 περίπου λεπτά.
Η συνταγή είναι από το www.mamatsita.com