Ο απόλυτος καλοκαιρινός ουζομεζές σε μια πιο ελαφριά εκδοχή, με δυο ειδών τυριά και με μειωμένα λιπαρά…
Τυρί: Ελαφρύ άσπρο τυρί + Ελαφρύ κίτρινο τυρί
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια
Θα χρειαστείτε:
• 250 γρ. ελαφρύ λευκό τυρί (12% λιπαρά) λιωμένο με το πιρούνι
• 50γρ. ελαφρύ κίτρινο τυρί (14-17% λιπαρά) τριμμένο
• 600γρ. κολοκύθια τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές της σούπας δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
• 2 κουταλιές της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
• 2 αβγά
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• αλεύρι (όσο πάρει)
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βήμα-βήμα:
1. Ρίχνετε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε και αρχίζετε να τα πιέζετε με τα χέρια να βγάλουν τα νερά τους.
2. Αφού στραγγίσουν, τα ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαφρύ λευκό τυρί και το ελαφρύ κίτρινο τυρί, τον άνηθο, το δυόσμο, τα αβγά, όσο πιπέρι σας αρέσει και τα ανακατεύετε καλά, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα.
3. Ρίχνετε στο μίγμα το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια το αλεύρι, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας πάντα με σπάτουλα, μέχρι να έχετε έναν πηχτό χυλό. Δοκιμάζετε και, αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε λίγο αλάτι (επειδή το τυρί είναι γενικά αλμυρό, ενδέχεται να μη χρειαστεί επιπλέον αλάτι).
4. Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι και αφού κάψει, ρίχνετε κουταλιές από το μίγμα στο τηγάνι. Τηγανίζετε τους κολοκυθοκεφτέδες σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
5. Τους γυρίζετε με σπάτουλα να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά και τους βγάζετε, ακουμπώντας τους σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν τους μεταφέρετε σε πιατέλα.
6. Πασπαλίζετε με λίγο άνηθο και τους σερβίρετε ζεστούς ή κρύους.
Tip: Δεν πρέπει να ρίχνετε πολλούς κολοκυθοκεφτέδες μαζί στο τηγάνι γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους. Αφήστε τους χώρο για να ψηθούν και να φουσκώσουν.