Ακούμε πολλά για τη μπίρα, αλλά τι ισχύει και τι πρόκειται για μύθο που καλά κρατεί; Ένας τυρολάτρης οφείλει πάντα να γνωρίζει την αλήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα –και εξόχως καλοκαιρινά- συνοδευτικά του τυριού…
Μύθος #1 – Η μπίρα, για να την απολαύσεις, πρέπει να είναι παγωμένη.
Η σωστή θερμοκρασία για να αναδειχθούν τα αρώματα μιας μπίρας είναι 8-10°C. Όταν σερβίρεται πολύ παγωμένη –όπως συχνά μας προτρέπουν οι διαφημίσεις να κάνουμε- προσφέρει μεν την απόλαυση της δροσιάς, αλλά χάνει γευστικά σε σχέση με τη μπίρα που σερβίρεται στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία.
Μύθος #2 – Η μπίρα στο μπουκάλι είναι καλύτερη από τη μπίρα στο κουτάκι
Κι όμως! Τίποτα δε διατηρεί τη φρεσκάδα μιας μπίρας τόσο καλά όσο το αλουμινένιο κουτάκι. Στο μπουκάλι η μπίρα κινδυνεύει να επηρεαστεί από το φως και το οξυγόνο: αργά ή γρήγορα, το οξυγόνο γλυστράει κάτω από το καπάκι (ειδικά αν είναι από αυτά που ανοίγουν χωρίς ανοιχτήρι, στρίβοντάς τα) και το φως (κυρίως στα διαφανή μπουκάλια) θα αλλιώσουν τη γεύση της μπίρας. Προτιμάμε λοιπόν κουτάκι και σερβίρουμε τη μπίρα σε ποτήρι – και από κοντά το αγαπημένο μας τυράκι!
Μύθος #3 – Οι μπίρες τύπου Ale είναι σκουρότερες από τις Lager
Η διαφορά αυτών των δυο τύπων μπίρας προκύπτει από τη χρήση διαφορετικής μαγιάς και η μαγιά δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα της μπίρας! Οι τύπου lager είναι αποτέλεσμα μαγιάς που αγαπάει τις χαμηλές θερμοκρασίες και ξεκινάει τη διαδικασία της ζύμωσης από κάτω προς τα πάνω. Αντίθετα, οι τύπου ale γίνονται με μαγιά που προτιμά το θερμότερο περιβάλλον και η ζύμωσή του ξεκινά αντίστροφα, από πάνω προς τα κάτω. Το χρώμα της μπίρας προκύπτει από το χρώμα της βύνης. Η σκούρη βύνη ευθύνεται για τις σκούρες μπίρες, η ανοιχτόχρωμη βύνη για τις ξανθές, άσχετα με το αν αυτές είναι τύπου Ale ή Lager. Θα βρείτε ξανθότερες Ales και πιο…μελαχροινές Lager (όπως τις Βαυαρικές που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατάξανθες, σχεδόν λευκές, Αμερικανικές).
Μύθος #4 – Οι σκούρες μπίρες έχουν περισσότερο αλκοόλ από τις ξανθές
Καμία σχέση. Η αλήθεια είναι πως το χρώμα μιας μπίρας δεν είναι καθόλου ενδεικτικό για την περιεκτικότητά τους σε οινόπνευμα, ή για το πόσο πικρές είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάμαυρη Γκίνες που έχει περιεκτικότητα μόλις 4,2%.
Μύθος #5 – Η μπίρα από βαρέλι είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη
Εξαρτάται από το μπαρ! To σύστημα με τα σωληνάκια από το οποίο περνάει η μπίρα για να καταλήξει στο ποτήρι σας, όταν επιλέγεται να πιείτε από βαρέλι, απαιτεί συχνή και συγκεκριμένη συντήρηση, ώστε η μπίρα να φτάνει σε εσάς χωρίς μικρόβια… Αν δεν εμπιστεύεστε το μέρος, καλύτερα να παραγγείλετε μπουκάλι ή κουτάκι.
Μύθος #6 – Η μπίρα κάνει κοιλιά
Η λελογισμένη κατανάλωση μπίρας (όπως και κάθε άλλου πράγματος) δεν κάνει κοιλιά! Οι θερμίδες της μπίρας δεν συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις θερμίδες άλλων ποτών και τροφών, άρα το κλειδί είναι να μην το παρακάνετε. Επίσης, αν θέλετε να έχετε κοιλιά επίπεδη, καλό είναι να επιδοθείτε στη γυμναστική και τους κοιλιακούς!
Μύθος #7 – Όταν αγοράζεται ζεστή, σωστό είναι να αποθηκεύεται εκτός ψυγείου
Αντιθέτως, όσο πιο γρήγορα μπει στο ψυγείο και διατηρηθεί σε ψυχρό περιβάλλον, τόσο θα καθυστερήσει η οξείδωσή της, η οποία ξεκινάει τη στιγμή που η μπίρα εγκαταλείπει το ζυθοποιείο. H σωστότερη θερμοκρασία για τη συντήρηση της μπίρας είναι γύρω στους 4°C.
Μύθος #8 – Το κρασί ταιριάζει καλύτερα με το τυρί από ό,τι η μπίρα
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος από αυτόν! Το τυρί παντρεύεται αρμονικότατα με τη μπίρα. Το ήξεραν ανέκαθεν οι Βρετανοί που στο περίφημο Ploughman’s Lunch (γεύμα του Γεωργού) συνοδεύουν τη μπίρα απλά, με cheddar, φρέσκο ψωμί και πίκλα. Το γνώριζαν οι Κεντρο-Ευρωπαίοι μοναχοί, που έφτιαχναν στα μοναστήρια τους μπίρες και τυριά. Το ξέρει καλά κάθε τυρολάτρης που συνοδεύει το τυρί του με μια δροσερή μπίρα.
Η αλήθεια είναι μία: για κάθε τύπο μπίρας υπάρχει το τυρί –ή καλύτερα τα τυριά- που θα αναδείξει τη γεύση της.