Ο καφές και το τσάι είναι μόνο η αφορμή για να απολαύσει κανείς μια αρωματική, γλυκιά τάρτα…

 

Τυρί: Κρέμα, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά

Μερίδες: 6-8 (ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ.)
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια

Θα χρειαστείτε:

• 400γρ. τυρί κρέμα, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά
• 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 2-3 κουτ. σούπας γάλα εβαπορέ
• 2 αβγά
• 4 κουτ. σούπας κοπανισμένα αμύγδαλα
• 3 κουτ. σούπας αλεύρι
• 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
• 4 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου

Για την τραγανή βάση:

• 175γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
• 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100γρ. ασπρισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα
• 1 αβγό
• 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
• 1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
• 1 πρέζα αλάτι

Βήμα-βήμα:

1. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκάνη και το ανακατεύετε με το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
2. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε το βούτυρο σε κομματάκια και το αβγό.
3. Ανακατεύετε τα υλικά τρίβοντάς τα με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα
4. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και ζυμώνετε ελαφρά να γίνουν μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
5. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζετε τη γέμιση
7. Ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ το τυρί κρέμα με τα αβγά, το γάλα εβαπορέ, τη ζάχαρη, την εσάνς πικραμύγδαλου, τα κοπανισμένα αμύγδαλα και το αλεύρι, ώστε να γίνουν ομοιογενές μίγμα
8. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη.
9. Τυλίγετε το φύλλο πάνω στον πλάστη και στη συνέχεια το ξετυλίγετε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της τοιχώματα.
10. Κόβετε προσεκτικά τη ζύμη που εξέχει πάνω από το χείλος της ταρτιέρας. Με ένα πιρούνι κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
11. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου
12. Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί καλά και η βάση.
13. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει και τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

Tip: Αν δεν σας αρέσει η γεύση του πικραμύγδαλου, μπορείτε να αρωματίσετε τη γέμιση με 2 βανίλιες ή ξύσμα πορτοκαλιού.