Κοτόπουλο με άρωμα Χριστουγέννων!
Τυρί: Regato Καπνιστό
Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια
Θα χρειαστείτε:
• 150γρ. κομμένο σε ζαράκια Regato Καπνιστό
• 1 κουτ. σούπας( βούτυρο φρέσκο λιωμένο)
• 1 κουτ. σούπα μουστάρδα
• 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
• 2 λεμόνια (ξύσμα και χυμός)
• 1 κοτόπουλο μεγάλο (γύρω στο 1500γρ.)
• 1 ½ φλιτζάνι ρύζι
• 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
• 10 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα 4 -5 λωρίδες
• Μπέικον ψιλοκομμένο
• λίγο θυμάρι ξερό
• 2 κουτ. σούπας άνηθο
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βήμα-βήμα:
1. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
2. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γυαλίσει.
3. Σβήνετε με το κονιάκ και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε και το ζεστό νερό.
4. Βράζετε μέχρι να πιει το ρύζι όλο σχεδόν το νερό του.
5. Τραβάτε τότε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το μπέικον, τα δαμάσκηνα, το μισό ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο.
6. Αφού κρυώσει λίγο προσθέτετε τα κυβάκια του καπνιστού Regato αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
7. Ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το σκόρδο, το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το θυμάρι και το (βούτυρο). Πλένετε, στεγνώνετε και αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα έξω και ύστερα το αλείφετε παντού με το μίγμα που ετοιμάσατε.
8. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Γεμίζετε την κοιλιά του με το ρύζι και την κλείνετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Δένετε τα πόδια του με ένα κομμάτι σπάγκο.
9. Όσο ρύζι περίσσεψε, το τοποθετείτε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, προσθέτετε λίγο νερό, το κλείνετε χαλαρά και το τοποθετείτε στο ταψί μαζί με το κοτόπουλο.
10. Περιχύνετε το κοτόπουλο με το χυμό λεμονιού, προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και ψήνετε το κοτόπουλο στον προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένο αρχικά με αλουμινόχαρτο για μία ώρα.
11. Ύστερα το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει παντού. Αν χρειαστεί προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό ακόμα.