Μια πρωτότυπη παραλλαγή της κλασσικής cheesecake συνταγης με τυρί κρέμα για έξτρα απόλαυση.

Η παρουσία της σοκολάτας και των μπισκότων σοκολάτας θα ανέμενε κανείς να εκτοξεύσουν τις θερμίδες της συνταγής οι οποίες, τελικά, εξισορροπούνται από το τυρί και την κρέμα μειωμένων λιπαρών. Η μαύρη ζάχαρη σε συνδυασμό με το αυγό προσφέρει στη συνταγή σίδηρο. Εάν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες της συνταγής αποφύγετε την προσθήκη καραμέλας και προτιμήστε μπισκότα σοκολάτας με χαμηλότερα λιπαρά. Αντίστοιχα μη διστάσετε να προσθέσετε το κακάο το οποία αποτελεί εξαιρετική επιλογή αντιοξειδωτικών με πρωταγωνιστές τα φλαβονοειδή.

Τυρί: Τυρί κρέμα

Μερίδες: ταψί 23 εκ. (περίπου 8 κομμάτια)
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια

Θα χρειαστείτε για ένα ταψάκι 23εκ.:

Για τη βάση:

• 100γρ. βούτυρο, λιωμένο
• 220γρ. μπισκότα σοκολάτας

Για την κρέμα:

• 600γρ. Dirollo spread 4% λιπαρά (3 συσκευασίες)
• 200ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
• 200γρ. σοκολάτα λευκή σε κομματάκια
• ½ φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
• 2 βανίλιες
• 2 αβγά
• ½ φλιτζάνι αλεύρι

Για τη σος καραμέλας και το σερβίρισμα:

• 1 κουτ. σούπας βούτυρο λιγ. λιπαρά
• 5 κουτ. σούπας σιρόπι καραμέλας έτοιμο
• 1 κουτ. σούπας ουίσκι
• 1 κουτ. γλυκού κακάο σκόνη

Βήμα-βήμα:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε με χαρτί ψησίματος έναν κύκλο λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο μιας ανοιγόμενης αντικολλητικής φόρμας για κέικ, διαμέτρου 23εκ. και τον στερεώνετε μαγκώνοντάς το στη φόρμα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τα πλαϊνά της και πετάτε το περιττό αλεύρι.
2. Σπάζετε τα μπισκότα και τα χτυπάτε στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Μέσα σε ένα μπολ τα ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο με σπάτουλα, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα με το οποίο καλύπτετε τον πάτο της φόρμας.
3. Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση, το τραβάτε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα και ανακατεύετε ζωηρά να λιώσει.
4. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός το Dirollo spread με τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αβγά να ενωθούν και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα. Όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε και το αλεύρι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με σουρωτήρι και ανακατεύετε με σπάτουλα.
5. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα του Cheesecake.
6. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σος: ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά το έτοιμο σιρόπι με το ουίσκι. Όταν πάρει βράση το τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Όταν κρυώσει το βάζετε στο ψυγείο.
7. Ξεφουρνίζετε το Cheesecake και αφήνετε να κρυώσει. Το διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε. Το ξεφορμάρετε, το περιχύνετε με την σος καραμέλας, πασπαλίζετε με το κακάο και σερβίρετε.

Tip: Για να ελέγξετε αν ψήθηκε το κέικ, βυθίζετε στο κέντρο ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο.