Ένα απόγευμα με φίλους ή ένα βραδινό κρασάκι είναι η τέλεια αφορμή για να δημιουργήσεις ένα άψογο πλατό τυριών.

Μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολο το να κόψεις τα τυριά και να δημιουργήσεις το τέλειο σχήμα όπως αυτά που απολαμβάνεις στο αγαπημένο σου bistro ή wine bar, αλλά με λίγα απλά και έξυπνα trick μπορείς να γίνεις κι εσύ master και να τους εντυπωσιάσεις όλους.

Το πιο σημαντικό με το οποίο πρέπει να ξεκινήσεις όταν ετοιμάζεις ένα πλατό τυριών είναι τα είδη των τυριών τα οποία έχεις επιλέξει. Καλό είναι να υπάρχουν διαφορετικά είδη με διαφορετικές υφές, ώστε να υπάρχει ποικιλία. Αυτό όμως σημαίνει πως θα χρειαστείς και διαφορετικές τεχνικές για το καθένα ώστε να πετύχεις το κατάλληλο σχήμα.

Cheeselovers cuttingtips Cubes

Τυρί σε κύβους

Αρκετά τυριά, όπως είναι η φέτα, τα βρίσκουμε στην αγορά σε κομμάτι. Αυτά μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρούς κύβους ή διαφορετικά όταν μιλάμε για μαλακά τυριά να βάλουμε το μαχαίρι στο κέντρο και να το αφήσουμε να κοπεί ένα ακανόνιστο κομμάτι, αν θέλουμε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Όσο για τα σκληρά τυριά που τα βρίσκουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα, τοποθετούμε την μεγαλύτερη επιφάνειά τους στο ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε μικρά ορθογώνια. Ωστόσο αν έχουμε αρκετά τυριά με το ίδιο σχήμα και θέλουμε να δώσουμε περισσότερο ενδιαφέρον, μπορούμε κάθε ορθογώνιο να το κόψουμε διαγώνια στη μέση, δημιουργώντας δύο τρίγωνα.

Cheeselovers cuttingtips parallelogram

Τυρί σε τριγωνικές φέτες

Συνήθως τα κίτρινα, σκληρά τυριά τα βρίσκουμε στο εμπόριο σε τριγωνικές φέτες, το οποίο μπορεί να μας φανεί δύσκολο στην διαχείριση, αλλά δεν είναι. Εδώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα χειριστούμε και σίγουρα επιλέγουμε τι μας βολεύει, αλλά και τι είναι καλύτερο αισθητικά σε αντιστοιχία βέβαια και με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να σερβίρουμε. Μπορούμε να κόψουμε κάθετα το τυρί, δημιουργώντας ορθογώνια σχήματα τα οποία θα είναι πιο παχιά στο επάνω μέρος και πιο μικρά όσο πλησιάζουμε προς τη μύτη της φέτας. Ένα άλλος τρόπος για να πετύχουμε ένα εξίσου ωραίο σχήμα είναι να τοποθετήσουμε το τυρί στο ξύλο κοπής από την ίσια πλευρά του και να δημιουργήσουμε περισσότερες λεπτές φέτες, ξεκινώντας πάντα το κόψιμο από την κορυφή. Αυτή είναι μια ωραία αλλά και εξίσου χρήσιμη λύση, καθώς είναι εύκολο με τη μύτη της φέτας να βουτήξουμε σε κάποιο από τα ντιπ που θα συνοδεύσουν το πλατό μας.

Cheeselovers cuttingtips triangle

Τυρί σε στρογγυλό σχήμα

Πολλά τυριά μπορούμε να τα προμηθευτούμε ακόμα και με το κεφάλι ή σε φέτες οι οποίες έχουν προκύψει από το ολόκληρο στρογγυλό κεφάλι. Αυτά είναι και τα πιο εύκολα στη διαχείριση, καθώς αρκεί να ακολουθήσουμε την ίδια λογική όπως κάνουμε με μία τούρτα. Ξεκινώντας από το κέντρο κόβουμε σε ισομερή τριγωνικά κομμάτια και συνεχίζουμε στην ίδια λογική για όλο το κομμάτι.

Cheeselovers cuttingtips soft

Μαλακά-Κρεμώδη τυριά

Μεγάλο ενδιαφέρον σε ένα πλατό φυσικά παρουσιάζουν και τα κρεμώδη τυριά, τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε σαν άλειμμα επάνω σε κράκερ ή ακόμα και με τη μορφή fondue. Αυτά θα πρέπει να σερβιριστούν ως έχουν με τον σκληρό φλοιό τους, ο οποίος διατηρεί το σχήμα τους, και ένα κουτάλι στη μέση για να μπορεί να σερβιριστεί ο καθένας ξεχωριστά.

Cheeselovers cuttingtips Cylinder

Στρογγυλό μαλακό τυρί

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μαλακά τυριά τα οποία έρχονται με κυλινδρικό σχήμα, όπως είναι σύνηθες για το κατσικίσιο τυρί. Είναι εξίσου εύκολο στη διαχείριση, καθώς αρκεί να κόψουμε σε λεπτές φέτες και έτσι έχουμε καλοσχηματισμένες μικρές στρογγυλές φέτες. Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε στον συγκεκριμένο τύπο είναι πως επειδή πρόκειται για μαλακά τυριά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο μαχαίρι, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα και να μην χαλάσουμε τον κύλινδρο, με αποτέλεσμα να μην μας δώσει τις φέτες που θέλουμε.

Εκτός από την ποικιλία τυριών, ωστόσο, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το πλατό με αντίστοιχα κράκερς, κριτσίνια αλλά και διάφορα ντιπ από απλή μουστάρδα dijon, μέχρι και κάποιο chutney. Σίγουρα θα κερδίσετε τις εντυπώσεις με την ποικιλία, αλλά και την παρουσίαση! Σερβίρετε με κρασί και καλή απόλαυση!