Σύμφωνα με μία νέα μελέτη το κόκκινο κρασί σε συνδυασμό με το τυρί μπορούν να έχουν πολύ σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Δεν είναι καινούργιο ως πληροφορία πως τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε μπορούν να έχουν επίδραση στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Η σοκολάτα, για παράδειγμα, θεωρείται πως βοηθάει στη συγκέντρωση, ενώ έχουν ακουστεί πολλά και για άλλες τροφές που μπορεί να βοηθούν τη μνήμη, τη μάθηση κ.λπ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, η κατανάλωση τυριού και κόκκινου κρασιού μπορεί πραγματικά να τονώσει τον εγκέφαλό μας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, ανέλυσε δεδομένα για μια περίοδο 10 ετών από 1.787 άτομα ηλικίας 46 έως 77 ετών. Τα δεδομένα προήλθαν από την BioBank του Ηνωμένου Βασιλείου, μία μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικών πηγών.

Οι ερευνητές μελέτησαν συγκεκριμένα την ικανότητα των συμμετεχόντων να σκέφτονται γρήγορα, μία φορά στην αρχή της έρευνας και συνέχισαν με άλλες δύο αξιολογήσεις κατά τη διάρκειά της. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη διατροφή τους και την κατανάλωση αλκοόλ στην πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά φάνηκαν να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της μείωσης των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το τυρί ήταν το πιο προστατευτικό φαγητό έναντι της μείωσης γνωστικών λειτουργιών που σχετίζεται με την ηλικία, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι η κατανάλωση τυριού προέβλεπε έντονα καλύτερα αποτελέσματα στη γρήγορη σκέψη με την πάροδο του χρόνου.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά, ειδικά η κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
  • Η εβδομαδιαία κατανάλωση αρνιού (αυτό δεν ισχύει για τα άλλα κόκκινα κρέατα).

iStock-1154364625.jpg

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι που είχαν και άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν μειωμένη απόδοση γνωστικών λειτουργιών με την πάροδο του χρόνου. «Παρατηρήσαμε ότι το προστιθέμενο αλάτι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο», έγραψαν.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Brandon Klinedinst, υποψήφιος διδάκτορας νευροεπιστήμης που εργάζεται στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Iowa State University, δήλωσε πως ο ίδιος και η ομάδα του αποφάσισαν να μελετήσουν αυτό “επειδή δίνει μία νέα προσέγγιση στη διατροφή και την υγεία εξετάζοντας τρόφιμα άμεσα και συλλογικά στον πραγματικό κόσμο.

Τα ευρήματα αν και είναι αρκετά ενδιαφέροντα, δε σημαίνει πως αποτελούν πρόκληση να καταναλώσουμε όσο γίνεται περισσότερο κόκκινο κρασί και τυρί στις γιορτές. «Όλα τα πράγματα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο», δηλώνει ο Kinedinst. «Είναι επίσης σημαντικό να μη στείλουμε το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγουν έξω και να μεθύσουν γιατί ωφελεί την υγεία τους», λέει. «Αν και είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι η μετρημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει οφέλη, αναγνωρίζουμε επίσης την έκταση της βλάβης που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να έχουν τα ίδια οφέλη από το κρασί όπως τρώνε σταφύλια και πίνοντας χυμό σταφυλιών. Δεν χρειάζεται να πίνεις κρασί».