Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα μπορούσατε να συνδυάσετε τα γαλακτοκομικά και κυρίως το αγαπημένο σας τυρί με άλλες τροφές για να προστατεύετε και να βελτιώνετε την υγεία σας;

Σίγουρα γνωρίζετε ότι το ασβέστιο κάνει καλό στα οστά και στα δόντια μας. Ας δούμε μαζί τους συνδυασμούς που θα ενισχύσουν την υγεία σας.

Ασβέστιο + ινουλίνη = υγιή οστά και στομάχι

Η ινουλίνη, ένας τύπος φυτικής ίνας, ενισχύει τη διαδικασία αποκατάστασης στην ισορροπία των «καλών» βακτηρίων του πεπτικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί και τα οστά, ενισχύοντας την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.

Πού τη βρίσκουμε; Σε συμπληρώματα διατροφής, ως πρόσθετο στοιχείο σε τροφές όπως το γιαούρτι και ως φυσικό στοιχείο σε κάποιες άλλες τροφές.

Πηγές ασβεστίου: Γάλα, γιαούρτι, τυρί (όλα τα είδη), μπρόκολο, λάχανο, σαρδέλες, αμύγδαλα.

Πηγές ινουλίνης: Αγκινάρα, ραδίκι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, μπανάνες, αλεύρι ολικής άλεσης, σπαράγγια.

Οι συνδυασμοί: Φτιάξτε μια πίτα με τυρί, πράσο και αλεύρι ολικής άλεσης. Βράστε ραδίκια και κάντε τα σαλάτα με τριμμένη φέτα από πάνω. Ψήστε αγκινάρες ή ραδίκια, στο γκριλ ή στην γκριλιέρα και σερβίρετε με φλούδες τυριού. Δοκιμάστε την μπανάνα σας με ένα κρεμώδες, ανάλατο τυρί, στο πρωινό.

iStock-826296078.jpg

Ασβέστιο + βιταμίνη D = υγιή οστά

Έχει κάποια χρόνια τώρα, που κυκλοφορούν γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχυμένα με βιταμίνη D. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Μεταξύ άλλων, η «βιταμίνη του ήλιου» όπως την αποκαλούν, είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας για να μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη δύναμη των οστών. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων της ηλιόλουστης χώρας μας πάσχουμε από έλλειψη βιταμίνης D. Στην επόμενη επίσκεψη στον γιατρό σας, ζητήστε του να ελέγξει τα επίπεδά της στο αίμα σας.

Πηγές ασβεστίου: Λαχανίδα, λάχανο, μπρόκολο, γάλα, γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα.

Πηγές βιταμίνης D: Λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, οι κολιοί και τα σκουμπριά, η ρέγκα, οι κρόκοι των αβγών.

Οι συνδυασμοί: Ψητό ψάρι με μπρόκολο, ομελέτα με τυρί και λαχανίδες, βραστά αυγά με τυρί χαμηλών λιπαρών πάνω σε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.