Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης υπάρχουν πολλοί κανόνες όσον αφορά τη διατροφή. Κάποιοι μάλιστα είναι ιδιαιτέρως μπερδεμένοι. Εάν ανήκετε και εσείς στους τυρολάτρεις και αυτή την περίοδο περιμένετε το μωράκι σας, το cheeselovers.gr σας ενημερώνει για το ποια τυριά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση και ποια όχι.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κρίνεται απαραίτητο οι μέλλουσες μαμάδες να ακολουθούν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Κύριος λόγος είναι τόσο η αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων του οργανισμού, όσο και οι ανάγκες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ίσως και από τα πιο σημαντικά, είναι το ασβέστιο.

iStock-1186881272.jpg

Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά;

Οι ημερήσιες ανάγκες μιας γυναίκας σε ασβέστιο αυξάνονται από 500 mg σε 1200 mg κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά  κατά το 3ο τρίμηνο. Μάλιστα, η διατροφή της μητέρας κατά το 3ο τρίμηνο έχει άμεση συσχέτιση με την οστική πυκνότητα που θα αναπτύξει το παιδί στην ηλικία των 8 ετών. Ένα από τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία των οστών είναι το ασβέστιο. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταναλώνοντας 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά καλύπτονται οι ανάγκες σε ασβέστιο χωρίς να χρειάζεται η χορήγηση συμπληρώματος. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή 40 γραμμάρια τυρί.

Γιατί το τυρί είναι καλύτερη πηγή ασβεστίου στην εγκυμοσύνη;

Πολλές έγκυοι γυναίκες παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης όπως ναυτία, εμετό και παλινδρόμηση. Γι’ αυτό το λόγο, δυσκολεύονται να καταναλώνουν υγρά και προτιμούν πιο στερεές τροφές.

Ακόμη, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσουν και κάποια δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε και συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης γάλακτος. Έτσι, οι καλύτερες επιλογές για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι το τυρί και το γιαούρτι.

Σκληρά ή μαλακά τυριά στην εγκυμοσύνη;

Πολλές είναι οι μέλλουσες μαμάδες που αναρωτιούνται ποιο είδος τυριού είναι καταλληλότερο: τα σκληρά ή τα μαλακά τυριά. Τα σκληρά τυριά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με τα μαλακά. Για παράδειγμα 100 γρ. μαλακού τυριού, όπως η φέτα, περιέχουν 490 mg ασβεστίου, ενώ 100 γρ. σκληρού τυριού, όπως το κεφαλοτύρι, περιέχουν 810 mg ασβεστίου.

Κάτι ακόμα στο οποίο πρέπει μια εγκυμονούσα να είναι πολύ προσεκτική είναι οι τροφιμογενείς λοιμώξεις. Μία από αυτές είναι η λιστερίωση, η οποία μεταδίδεται από την κατανάλωση τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης που έχουν μολυνθεί από το βακτήριο λιστέρια. Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να βρίσκεται στο έδαφος, στο νερό, στα φυτά και στα ζώα. Οι έγκυοι είναι 20 φορές πιο πιθανόν να νοσήσουν, απ’ ότι οι άλλοι υγιείς ενήλικες.

Για το λόγο αυτό οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μαλακών τυριών που έχουν παραχθεί από μη παστεριωμένο γάλα, όπως το μπρι, το καμαμπέρ, η ρικότα, το μπλε τυρί, το ροκφόρ και τα συσκευασμένα τριμμένα τυριά, εκτός αν είναι καλά μαγειρεμένα.

Ποια τυριά είναι τα πιο κατάλληλα;

Εάν λοιπόν είστε έγκυος και αναρωτιέστε ποια τυριά είναι καλύτερα προς κατανάλωση, τότε καλό είναι να επιλέξετε σκληρά τυριά, όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, η παρμεζάνα και το τσένταρ.

Εάν προτιμάτε τα μαλακά τυριά θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι συσκευασμένα και από παστεριωμένο γάλα. Σε αυτή την περίπτωση, το χαλούμι, η φέτα, το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο και το cottage είναι καλές επιλογές.