Πολλοί άνθρωποι – τυρολάτρεις και μη- αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να δίνουν στα κατοικίδιά τους τυρί. Είναι αυτή η υπέροχη γαστρονομική λιχουδιά κατάλληλη για αυτά ή θα πρέπει να αποφεύγεται;

iStock-933169294.jpg

Ας το παραδεχτούμε, βασική μας σκέψη είναι ποιο τυρί θα καταναλώσουμε εμείς και όχι ποιο τυρί θα φάει το κατοικίδιό μας. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί τυρολάτρεις που έχουν κατοικίδια, όταν έρχεται η ώρα να πετάξουν διάφορα τυρένια υπολείμματα, έρχονται αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: Να τα δώσω στο κατοικίδιό μου;

Κάνει τελικά τα ζώα να καταναλώνουν τυρί ή όχι. Το cheeselovers.gr βρήκε τις απαντήσεις και σας τις παρουσιάζει!

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε τυρί;

Το ότι μπορούν οι σκύλοι να τρώνε τυρί είναι δεδομένο, το βασικό ερώτημα βέβαια είναι εάν πρέπει! Όλα τα σκυλιά λατρεύουν το τυρί, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετά που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ακόμα όμως, και οι σκύλοι που μπορούν να το καταναλώσουν χωρίς να έχει ακραίες επιπτώσεις στην υγεία τους, καλό είναι να το καταναλώνουν με μέτρο.

Πώς μπορούν οι σκύλοι να φάνε τυρί με ασφάλεια;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το τυρί περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν το τυρί και οι εκπαιδευτές το χρησιμοποιούν συχνά ως επιβράβευση. Αυτό το σνακ αποτελεί επίσης και έναν καλό τρόπο για να κρύβουμε χάπια για όσους σκύλους βρίσκονται σε κάποια θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν. Το τυρί είναι πλούσιο σε λιπαρά και η υπερβολικά συχνή κατανάλωσή του από σκυλιά μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Επίσης, θα μπορούσε να προκαλέσει παγκρεατίτιδα, μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια για τους σκύλους. Επιπλέον, πολλά τυριά περιέχουν βότανα ή άλλα προϊόντα που είναι τοξικά για τους σκύλους όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο κλπ.

Επομένως, εάν όντως είναι απαραίτητο να δώσετε στο σκύλο σας τυρί, τότε είναι καλύτερο να του δώσετε τυριά χαμηλά σε λιπαρά, όπως μοτσαρέλα, τυρί cottage ή ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί.

iStock-186217739.jpg

Ποια τυριά δεν είναι ασφαλή για τα σκυλιά;

Καλό είναι να κρατήσετε το κατοικίδιο ζώο σας μακριά από τα μπλε τυριά. Τα μπλε τυριά περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν έμετο, διάρροια, πυρετό, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Επίσης, τα τυριά που είναι πλούσια σε λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, ειδικά εάν ο σκύλος σας τρώει πολλά από αυτά.

Ποια σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου τυρί;

Υπέρβαρα σκυλιά: Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οπότε θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από σκύλους που πρέπει να χάσουν λίγα ή περισσότερα κιλά.

Σκυλιά με δυσανεξία στη λακτόζη: Τα σκυλιά που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου τυρί.

Σκυλιά με ευαίσθητο στομάχι: Εάν ο σκύλος σας ταλαιπωρείται στομαχικά όταν καταναλώνει κάτι εκτός της συνηθισμένης του διατροφής, τότε καλύτερα να μην τον αφήνετε να τρώει τυρί, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια ή διάρροια.

Σκυλιά με προβλήματα στα νεφρά: Πολλά τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οπότε δεν κατάλληλα προς κατανάλωση από σκύλους με νεφρική νόσο.

Συμπέρασμα: Μην δίνετε στο σκυλί σας τυρί ως μέρος της καθημερινής διατροφής του. Ίσως μία ή δύο φορές ανά πάρα πολύ αραιά διαστήματα. Ενώ το τυρί φαίνεται αθώο, θα μπορούσε να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι σχέση πρέπει να έχουν οι γάτες με το τυρί;

Αν και μεγαλώνοντας έχουμε δει τον Τομ και τον Συλβέστρο να πίνουν γάλα ή τον Γκάρφιλντ να τρελαίνεται για τα λαζάνια, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε εάν είναι όντως υγιεινό να δίνουμε στις γάτες μας γαλακτοκομικά προϊόντα, και κατ’ επέκταση τυρί.

Παρά το τι μας κάνουν να πιστεύουμε τα κινούμενα σχέδια, οι γάτες αν και μπορεί να απολαύσουν μια φέτα τυριού ή ένα μπολ γάλα, δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

iStock-914487100.jpg

Πρέπει να τρώνε οι γάτες τυριά;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν φυσικό μέρος της διατροφής μιας γάτας. Όλες οι γάτες και οι πρόγονοί τους είναι σαρκοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι επιβιώνουν και ευδοκιμούν καταναλώνοντας κρέας. Σίγουρα, σε όλες τις γάτες αρέσει η γεύση του τυριού, όμως υπάρχει κίνδυνος να διαταράξει το πεπτικό τους σύστημα. Όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι άνθρωποι, όπως και άλλα παμφάγα, παράγουν ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης και άλλων θρεπτικών ουσιών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι γάτες όμως, δεν έχουν αυτό το ένζυμο. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τον οργανισμό τους να επεξεργαστεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, η πλειονότητα των γατών έχει στην πραγματικότητα δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι το αγελαδινό γάλα και το τυρί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό εμετό και διάρροια.

Συμπέρασμα: Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τυριού. Εάν παρ’όλα αυτά θέλετε να δώσετε τυρί στη γάτα σας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται μία φορά ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε πολύ μικρές ποσότητες.