Μη σας ξενίζει το αμερικάνικο όνομά τους. Παραμένει το πιο αγαπημένο φαγητό των απανταχού cheeselovers μακαρονάδων και φυσικά δικό μας. Ζυμαρικά αγκαλιασμένα με πλούσια τυρένια σάλτσα, γκρατιναρισμένα στον φούρνο!
Δοκιμάζετε καθώς μαγειρεύετε. Πάντα! Την πρώτη φορά που πρόσθεσα μπλε τυρί σε μια σάλτσα για ζυμαρικά, η ποσότητα ήταν, αναλογικά, τεράστια. Και είχε τραγική γεύση. Για να σώσω την κατάσταση χρειάστηκε να φτιάξω τόση σάλτσα με προσθήκες άλλων υλικών και αραίωση, ώστε καταλήξαμε να τρώμε ζυμαρικά τρεις μέρες στη συνέχεια. Εάν λοιπόν πειραματίζεστε με νέους συνδυασμούς τυριών, ξεκινήστε με τη μικρότερη ποσότητα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τυριά όπως καπνιστό μετσοβόνε ή γκούντα ή κάποιο γίδινο με ολόκληρους κόκκους πιπεριού ή με καυτερό μπούκοβο, που έχουν έντονη γεύση. Ανακατέψτε αρχικά λίγο τυρί στη σάλτσα και δοκιμάστε το για να δείτε πώς αναπτύσσονται οι γεύσεις. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερο τυρί, αλλά σε καμία περίπτωση να αφαιρέσετε!
Συμβουλή Νο1
Ισορροπήστε τις δυνατές γεύσεις με τις ήπιες. Λατρεύω τις έντονες γεύσεις των καπνιστών και των πιπεράτων τυριών, του μπλε τυριού και του κεφαλοτυριού, αλλά είναι εύκολο να ξεπεραστούν τα όρια και να καταλήξω με μια σάλτσα όπου η γεύση του συγκεκριμένου ενός τυριού υπερκαλύπτει τα πάντα. Για τον τέλειο συνδυασμό, επιλέξτε ένα τυρί που θέλετε να τονίσετε και συμπληρώστε το με ήπιες γεύσεις που προσδίδουν βάθος και κρεμώδη γεύση στη σάλτσα σας, χωρίς να επισκιάσετε το τυρί πρωταγωνιστή. Τυριά όπως το κασέρι, η γραβιέρα και τα φρέσκα κρεμώδη λευκά όπως το κατίκι Δομοκού και η ξινομυζήθρα είναι τα σωστά ήπια τυριά για χρήση μαζί με ισχυρότερες γεύσεις. Για παράδειγμα, δοκιμάστε γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ + κασέρι και + κατίκι Δομοκού ή Καπνιστό μετσοβόνε + γραβιέρα + κατσικίσιο ή Κασέρι + μπλε τυρί + ξινομυζήθρα.
Συμβουλή Νο2
Μη φοβάστε την απλότητα. Εντάξει, είναι διασκεδαστικό να δοκιμάζεις νέους συνδυασμούς τυριών, αλλά μερικές φορές μια σάλτσα τυριών οφείλει να είναι απλή. Προσωπικά, όταν πρόκειται να προσθέσω κι άλλα υλικά, όπως πέστο ή κάποιας μορφής κρέας ή έναν πουρέ λαχανικών, βάζω ένα και μοναδικό είδος τυριού. Ακριβώς όπως δεν θέλετε μια γεύση τυριού να καλύπτει κάθε άλλη, δεν θέλετε και πολλά τυριά να ανταγωνίζονται τα άλλα συστατικά των mac n cheese σας.
Συμβουλή Νο3
Μη φοβάστε τη σάλτσα τυριών! Η σάλτσα για τα mac n cheese είναι στην πραγματικότητα μια τυρένια εκδοχή της γνωστής και αγαπημένης μπεσαμέλ, μιας από τις πέντε βασικές γαλλικές σάλτσες και υπεύθυνης για το σουξέ του μουσακά και του παστίτσιου. Τεχνικά, η μπεσαμέλ ξεκινά από μία ρου -μια «πάστα» από λιωμένο βούτυρο και αλεύρι, που ανακατεύουμε και «ψήνουμε» μέχρι να εξαφανίσουμε τη γεύση του ωμού αλευριού – και προσθέτοντας γάλα. Στη συνέχεια, η μαγειρεμένη ρου λειτουργεί ως πυκνωτικό όταν αναμειγνύεται με το γάλα – αυτό βοηθά την μπεσαμέλ να αποκτήσει μια παχιά, κρεμώδη σύσταση.
Για να φτιάξετε μια υπέροχη σάλτσα τυριού: Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια χτυπήστε μέσα ελαφρά λίγο αλεύρι. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αναλογία 1: 1 βουτύρου προς αλεύρι (οπότε, αν χρησιμοποιείτε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, θα χρησιμοποιήσετε επίσης 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι). Μαγειρέψτε για 1 ή 2 λεπτά έως ότου η ρου δέσει και γίνει αρωματική, στη συνέχεια προσθέτετε αργά το υγρό χτυπώντας συνεχώς. Μην αφήνετε τη ρου να καβουρδίζεται για πολύ -καθώς μένει στη φωτιά, θα σκουραίνει σημαντικά και μια πολύ σκούρα ρου μπορεί να σημαίνει ότι θα καταλήξετε με σκούρες καφέ κηλίδες στη σάλτσα σας.
Προσαρμόστε τη γεύση της σάλτσας σας, αντικαθιστώντας περίπου 2/3 φλιτζανιού από τη συνολική ποσότητα γάλακτος με μπίρα, ζωμό κότας ή ακόμη και γάλα καρύδας.
Καρυκεύστε τη σάλτσα με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, χτυπώντας ελαφρά περιστασιακά, έως ότου η μπεσαμέλ πήξει τόσο όσο τη θέλετε για τη σάλτσα σας. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ή τα τυριά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν και να έχετε μια λεία σάλτσα.
Πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά ή οποιαδήποτε μείγματα, ελέγξτε τη σάλτσα σας. Εάν κάτι δεν πάει καλά μη φοβάστε! Σας έχω εύκολες λύσεις για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα:
Σάλτσα πάρα πολύ παχιά/πυκνή; Προσθέστε λίγο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να «χαλαρώσει» η σάλτσα στον βαθμό που θέλετε.
Η σάλτσα είναι πολύ λεπτή/αραιή; Προσθέστε άλλη μια χούφτα τυρί! Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε τη σάλτσα στη φωτιά και να την αφήσετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει, αλλά αυτό μπορεί να κάνει το τυρί να διαχωριστεί και δεν θα το θέλατε.
«Κομμένη» σάλτσα; Μπορεί να συμβεί και στους καλύτερους μάγειρες. Κάποιες φορές το γάλα δεν τα πάει καλά με τα τυριά και το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο οπτικά και στην υφή του. Τραβήξτε τη σάλτσα από τη φωτιά και αναμείξτε το με ταχύτητα είτε με ένα ραβδομπλέντερ είτε μεταφέροντας το σε μπολ με ένα απλό μπλέντερ.
Συμβουλή Νο4
Αγαπάτε τα λαχανικά και θέλετε να τα προσθέτετε σε κάθε συνταγή; Ωραία. Ας δούμε πώς θα το πετύχουμε και εδώ.
Ζεματισμένα λαχανικά. Ζεματίστε μερικά μπρόκολα, μπιζέλια, κουνουπίδι ή καλαμπόκι σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά (προσωπικά, προσθέτω αυτά τα λαχανικά στα ζυμαρικά όταν έχει απομείνει περίπου 2 λεπτά χρόνου για το βράσιμό τους). Συνεχίστε κανονικά τη συνταγή σας.
Ψητές πιπεριές. Ψήστε πράσινες για γεμιστά, κέρατα ή Φλωρίνης στους 200 βαθμούς, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει. Ξεφλουδίστε, κόψτε σε καρεδάκια και ανακατέψτε με τη σάλτσα τυριών.
Τεμαχισμένα ωμά λαχανικά. Ψιλοκόψτε ρόκα, σπανάκι, βασιλικό, μαϊντανό ή κόλιαντρο και ανακατέψτε το στη σάλτσα τυριού σας. Άλλα αγαπημένα: ντομάτα σε κύβους, ωμή κόκκινη πιπεριά σε κύβους.
Καραμελωμένα μανιτάρια και κρεμμύδια. Λίγο βούτυρο. Μερικά κρεμμύδια σε φέτες. Μερικά μανιτάρια σε φέτες. Ίσως μια σκελίδα σκόρδο. Αλατοπίπερο. Σοτάρετε όλα μαζί σε ένα καυτό τηγάνι έως ότου τα κρεμμύδια καραμελώσουν και βάλτε μια μεγάλη κουταλιά πάνω από τα mac n cheese σας.
Συμβουλή Νο5
Κρέας! Η προσθήκη λίγης πρωτεΐνης στο αγαπημένο φαγητό σας μπορεί να απογειώσει το mac n cheese σας και να του δώσει άμεσα τον τίτλο καταλληλότητας για «κύριο πιάτο».
Οι αγαπημένοι μου τρόποι για να προσθέσω λίγη πρωτεΐνη: Κόβετε μερικά λουκάνικα chorizo ή κοτόπουλου για προσθήκη χωρίς φασαρία.
Τηγανίζετε μερικές φέτες μπέικον μέχρι να γίνουν τραγανές, τις αφήνετε να κρυώσουν και, στη συνέχεια, τις θρυμματίζετε στο φαγητό σας.
Ανακατεύετε λίγη γαλοπούλα ή κοτόπουλο, καπνιστά, ψητά ή βραστά.
Σοτάρετε γαρίδες σε λίγο βούτυρο, σκόρδο και νιφάδες κόκκινου πιπεριού για μια γεύση θαλασσινών.
Μαγειρέψτε λίγο πικάντικο ιταλικό λουκάνικο ή κιμά σε μια κατσαρόλα, στραγγίξτε το λίπος και ανακατέψτε το στα ζυμαρικά σας.
Συμβουλή Νο6
Αναβαθμίστε τη σάλτσα σας. Μου αρέσει να αναμιγνύω διάφορα λαχανικά και πρωτεΐνες στο mac n cheese, αλλά υπάρχουν φορές που θέλω μεν τη γεύση ενός άλλου συστατικού χωρίς όμως να αλλάξω την υφή του πιάτου. Η ανάμειξη νέων γεύσεων σε μια σάλτσα τυριού μπορεί να αυξήσει τη γεύση και να φέρει νέο βάθος σε ένα παλιό κλασικό πιάτο.
Μερικές από τις αγαπημένες μου προσθήκες:
- Ανακατέψτε πέστο βασιλικού, άνηθου ή ρόκας στη σάλτσα τυριού.
- Προσθέστε πουρέ ψητής κολοκύθας στη σάλτσα τυριών σας .
- Ανακατέψτε λιαστή ντομάτα, που έχετε λιώσει στο μπλέντερ, στη σάλτσα, μαζί με βασιλικό.
- Το αβοκάντο προσθέτει ένα εκπληκτικό βάθος και κρεμώδη υφή στις σάλτσες. Ανακατέψτε μισό αβοκάντο στη σάλτσα σας.
Συμβουλή Νο7
Η πιο τραγανή επιφάνεια! Ένα πράγμα που έχω μάθει αυτά τα χρόνια είναι ότι οι λάτρεις του συγκεκριμένου φαγητού έχουν πολύ ισχυρές απόψεις σχετικά με το αν τα mac n cheese πρέπει ή όχι να μπαίνουν στον φούρνο. Από την πλευρά μου, συνήθως προτιμώ το κατσαρόλας, αλλά εξακολουθώ περιστασιακά να λαχταράω την τραγανή, βουτυρένια, τραγανή επιφάνεια ενός καλοψημένου mac n cheese.
Το τέχνασμα για ένα απολύτως χρυσαφένιο αποτέλεσμα είναι να ψήνετε τα ψίχουλα ψωμιού πριν τα βάλετε στον φούρνο. Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού (τα ψίχουλα ψωμιού panko γίνονται πολύ πιο τραγανά). Καβουρδίστε τα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσό καφέ χρώμα. Μεταφέρετε σε ένα ταψί τα mac n cheese και πασπαλίζετε τα φρυγανισμένα ψίχουλα. Ψήνετε στους 180-190 βαθμούς για 20-30 λεπτά έως ότου τα ψίχουλα ψωμιού πάρουν ένα βαθύ χρυσοκαφέ χρώμα και τα ζυμαρικά έχουν τραγανίσει γύρω από τις άκρες.