Για τους γνήσιους τυρολάτρεις ακόμη και μια μέρα χωρίς τυρί είναι δύσκολη. Ας δούμε μαζί ποια από τα αγαπημένα μας τυριά αντέχουν στην κατάψυξη για να μη μείνουμε ποτέ χωρίς… εφόδια!

Από τη φέτα που συνοδεύει τα γεύματά μας, τη γραβιέρα του πρωινού, μέχρι το κασέρι που λιώνει στα ζυμαρικά φούρνου ή ακόμη τα «ξένα» όπως το cheddar, το Camembert  ή ένα blue cheese, το τυρί είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής – τουλάχιστον για όσους δεν είμαστε vegans.

Πολλοί πιστεύουμε ότι το τυρί μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν για πάντα, αρκεί να αφαιρέσουμε την επιφάνεια που έχει «ανθίσει», που έχει αρχίσει να μουχλιάζει δηλαδή. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αφού για κάποια τυριά θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Οπότε, ποια είναι η λύση; Η κατάψυξη είναι μια ασφαλής μέθοδος, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλα τα τυριά.

iStock 487580248

Ένας οδηγός για την κατάψυξη των τυριών

Με δεδομένο ότι υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη τυριών, με απόλυτα διαφορετικές ιδιότητες, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση σχετικά με το για πόσο χρόνο μπορεί να διατηρηθεί ένα τυρί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το τυρί πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, αλλά μπορούμε άραγε και να το παγώσουμε;

Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να έχουμε στον νου μας είναι ότι τα ημίσκληρα και σκληρά τυριά από πλήρες γάλα γενικά αντέχουν στην κατάψυξη, ενώ με τα κρεμώδη υπάρχει πρόβλημα, αφού όταν  ξεπαγώσουν, το τυρόπηγμα και ο ορός γάλακτος διαχωρίζονται, με αποτέλεσμα ένα υδαρές, κοκκώδες, άσχημο στην υφή τυρί.

Από την άλλη πλευρά, κάποια σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, γίνονται ιδιαίτερα εύθρυπτα μόλις αποψυχθούν.

iStock 879603376

Τυριά που μπορείτε να παγώσετε

Κεφαλοτύρι

Γραβιέρα

Φέτα

Κασέρι

Gouda

Emmental

Παρμεζάνα

Μοτσαρέλα

Τυριά που δεν πρέπει να παγώνετε

Κατίκι Δομοκού

Μανούρι

Γλυκιά μυζήθρα

Ξινομυζήθρα

Brie

Camembert

Stilton

Τυρί κρέμα

Cottage cheese

Τυριά με χαμηλά λιπαρά

iStock 879603380

Πώς θα παγώσετε το τυρί

  • Ο καλύτερος τρόπος για να παγώσετε το τυρί είναι να το τρίψετε και στη συνέχεια να το βάλετε σε μια σακούλα φαγητού που μπαίνει στην κατάψυξη.
  • Μπορείτε επίσης να το κόψετε σε μικρά κομμάτια-κύβους και να το τυλίξετε σφιχτά με μεμβράνη φαγητού.
  • Αποφύγετε την κατάψυξη του τυριού σε μεγάλα κομμάτια, καθώς θα χάσει την υγρασία του και θα γίνει εύθρυπτο.
  • Η υφή είναι η βασική αλλαγή που προκύπτει όταν παγώνετε και στη συνέχεια ξεπαγώνετε το τυρί, οπότε αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα (π.χ. σε σάλτσες ή σε γκρατέν φούρνου) δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
  • Είναι προτιμότερο να μην κρατάτε το τυρί στην κατάψυξη για περισσότερο από 6 μήνες.
  • Για να το ξεπαγώσετε το μεταφέρετε στην ψύξη για να ξεπαγώσει με κανονικούς ρυθμούς, πάντοτε στην κλειστή σακούλα ή στη μεμβράνη, για να μπορέσει η υγρασία από τη σακούλα να μη χαθεί και να εισχωρήσει και πάλι στο τυρί.
  • Ξεπαγώνετε μόνο την ποσότητα του τυριού που θα καταναλώσετε, γιατί δεν πρέπει το αποψυγμένο τρόφιμο να ξαναμπεί στην κατάψυξη, αφού υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων.