Πώς μπορώ να επιλέξω, να συσκευάσω και να στείλω τυριά σε άλλη πόλη με ασφάλεια;

Ταξιδεύουμε σε έναν τόπο, δοκιμάζουμε τυριά, τα φωτογραφίζουμε, τα ανεβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα και έρχονται οι «παραγγελίες», από φίλους και συγγενείς. Και ωραία, ας πούμε ότι μπορούμε και θέλουμε να τις πραγματοποιήσουμε, είναι αυτό δυνατόν;

Ο καλύτερος τρόπος για να συσκευάσετε το δώρο σας εξαρτάται από το είδος του τυριού καθώς και από τις εναλλαγές θερμοκρασίας που θα υπομείνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πολλά τυριά είναι ανθεκτικά σε μέτριες αλλαγές θερμοκρασίας, ενώ άλλα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν, ακόμη και να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία του παραλήπτη τους.  

Τυριά παλαιωμένα, ωριμασμένα

Ας ξεκινήσουμε από τα παλαιωμένα τυριά. Εκείνα που έχουν ωριμάσει για πάνω από έξι μήνες έως και χρόνια, όπως οι παλαιωμένες γραβιέρες, τα ξερά αθότυρα, οι κυκλαδίτικες μανούρες, που είναι τα πιο ανθεκτικά. Και αυτό γιατί όσο περνάει ο χρόνος τόσο λιγότερη υγρασία παραμένει στο εσωτερικό του τυριού, η οποία και είναι υπεύθυνη για τις αλλοιώσεις από τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Ειδικά αν είναι κλεισμένα σε vacuum (κενό αέρος), αντέχουν μια χαρά σε θερμοκρασίες δωματίου. Αν όχι, πιθανόν να εμφανίσουν μια επιφανειακή λιπαρότητα, να δείτε δηλαδή «δάκρυα» λίπους στην εξωτερική τους επιφάνεια. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, λοιπόν, ζητήστε να σας το κλείσουν σε vacuum. Τυλίξτε το με χαρτί και βάλτε το σε ένα χάρτινο κουτί που αφήνει περιθώριο στα πλαϊνά.

Βάλτε δύο παγοκύστες σε δύο χωριστές σακούλες polybag και κλείστε τες καλά για να μην φύγει η υγρασία (όταν αρχίσουν να ξεπαγώνουν) στο κουτί. Τοποθετήστε τες δεξιά και αριστερά από το τυρί.

Κλείστε το κουτί με ταινία.

Επιλέξτε μια γρήγορη μέθοδο αποστολής – εάν ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός, δύο με τρεις ημέρες είναι ικανοποιητικός χρόνος.

Γράψτε στη συσκευασία να μπει σε ψυγείο αμέσως μετά την παραλαβή.

 

Κι αν θέλω να στείλω φρέσκα, μαλακά τυριά;

Τα μαλακά τυριά είναι πιο περίπλοκη υπόθεση, καθώς πρέπει να παραμένουν κρύα, απαιτώντας ισορροπία μεταξύ χρόνου συσκευασίας και χρόνου αποστολής. Οι υπηρεσίες μίας ημέρας είναι συνήθως ακριβή, όπως και τα μονωμένα δοχεία, αλλά είναι οι ασφαλέστερες λύσεις. Επιπλέον, ο κρύος αέρας πάει προς τα κάτω, οπότε είναι πιο αποδοτικό να τοποθετούνται παγοκύστες πάνω από τα προϊόντα – αλλά αυτό μπορεί να τα κάνει να χάσουν τη φόρμα τους. Για να προστατεύσετε τα μαλακότερα τυριά, τυλίξτε τα με υλικά συσκευασίας, όπως περιτύλιγμα με φυσαλίδες, αφρό ή χαρτί και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα μικρότερο περίβλημα από χαρτόνι γύρω τους. Τοποθετήστε αυτό το μικρότερο πακέτο μέσα στο κιβώτιο αποστολής ή το μονωμένο δοχείο, και στη συνέχεια τοποθετήστε τις παγοκύστες στην κορυφή και γύρω από τις πλευρές.

Προσέχουμε για να έχουμε!

  • Οι περισσότεροι τυροκόμοι στέλνουν πλέον τυριά σε άλλες περιοχές ή τα πωλούν με σκοπό να ταξιδέψουν, οπότε δίνουν και τις κατάλληλες οδηγίες διατήρησης. Μη διστάσετε να τους ρωτήσετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε γράψει «Στο ψυγείο κατά την άφιξη», στο εξωτερικό του κουτιού.
  • Φροντίστε να επαληθεύσετε ότι ο αποδέκτης σας θα είναι διαθέσιμος για να παραλάβει το πακέτο.
  • Στείλτε όλα τα πακέτα στην αρχή της εβδομάδας, ώστε να μην κινδυνεύσουν να μείνουν σε ένα κέντρο διανομής το Σαββατοκύριακο -λάβετε υπόψη σας και τις αργίες.
  • Να θυμάστε ότι μπορείτε να επιλέξετε την παρακολούθηση πληροφοριών σχετικά με το δώρο σας καθώς ταξιδεύει στον προορισμό του.
  • Ως παραλήπτες, ελέγξτε το τυρί, μήπως παρουσιάζει κάποια σημάδια αλλοίωσης. Για τυριά που δεν γνωρίζετε, συνεννοηθείτε με τον αποστολέα πρώτα, καθώς το έντονο άρωμα μπορεί και να αποτελεί χαρακτηριστικό του τυριού.