Έπεσε τσένταρ στο χαλί σας την ώρα που -εκτός από την ταινία -απολαμβάνατε και τα nachos σας μπροστά από την τηλεόραση;

Η αγαπημένη σας πίτσα με μοτσαρέλα, άφησε το σημάδι της και στο καλό σας πουκάμισο; Κανένας λόγος ανησυχίας. Και σε ποιόν δεν έχει συμβεί άλλωστε να λερώσει ή να λερωθεί με λιωμένο τυρί. Ο λεκές από τυρί ανήκει στην κατηγορία των δύσκολων λεκέδων, παρότι θεωρείται συνηθισμένος.

Το no1 μυστικό για την αποτελεσματική απομάκρυνση του είναι να δράσετε άμεσα και να ξεκινήσετε αμέσως την διαδικασία απομάκρυνσης, προτού ο συνδυασμός πρωτεΐνης γάλακτος και λίπους προλάβει να ποτίσει το ύφασμα ή το υλικό πάνω στο οποίο έχει πέσει. Αν o λεκές στεγνώσει η αφαίρεση του θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη αφού η θερμότητα τείνει σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργεί υπέρ του.

Όσο το δυνατό γρηγορότερα πάρτε ένα στρογγυλεμένο μαχαίρι ή ένα κουταλάκι του γλυκού και αφαιρέστε το πλεονάζον τυρί. Είναι σημαντικό να μην τρίψετε επιτόπου το λεκέ γιατί αντί να τον εξαφανίσετε, μάλλον θα τον επεκτείνετε αφού το τυρί και το λίπος του θα διεισδύσει στις ίνες του υφάσματος. Στη συνέχεια ρίξτε πάνω στον λεκέ καλαμποκάλευρο αφήστε το να παραμείνει για 15 λεπτά ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατό περισσότερη λιπαρότητα.

Αφαιρέστε το καλαμποκάλευρο από το ρούχο, σκουπίζοντας το και αν ο λεκές παραμένει, ρίξτε τοπικά ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πλυντηρίου ρούχων ή δυο τρείς σταγόνες υγρό πιάτων και αφήστε το για ακόμη 15 λεπτά. Τέλος ξεπλύνετε στο χέρι με κρύο νερό ή στο πλυντήριο στους 30 βαθμούς.

Την επόμενη φορά που θα λερωθείτε με λιωμένο τυρί, θα ξέρετε! Καλή επιτυχία.