Κρυώνει ο καιρός, ξεκινούν οι βροχούλες, νέες σειρές μάς περιμένουν, ωραίο το κλίμα για να μαζευτεί η παρέα να παίξει επιτραπέζια. Όλο και περισσότερο δηλαδή μένουμε στο σπίτι!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να φτιάξουμε κάτι πρόχειρο για να φάμε, μια μακαρονάδα, μια πίτσα, οτιδήποτε που θα γίνει εύκολα και γρήγορα, ώστε να μην χάσουμε στιγμή από τη διασκέδαση. Ποιος είναι ο σύμμαχός μας σε αυτήν την ευκολία και την ταχύτητα; Μα το τριμμένο τυρί φυσικά!

Το τυρί που αγοράζουμε ήδη τριμμένο και συσκευασμένο είναι σίγουρα μεγάλη διευκόλυνση όταν δεν έχουμε τον χρόνο (ή και την υπομονή) να τρίψουμε πριν από κάθε μαγείρεμα, ή πριν από κάθε φαγητό. Επιπλέον δέλεαρ αποτελεί το γεγονός ότι πλέον μπορούμε να βρούμε όποια ποικιλία τυριού θέλουμε, τριμμένη κι έτοιμη για χρήση.

Αν όμως το καλοσκεφτούμε, ίσως και να μη συμφέρει να αγοράζουμε συνέχεια τριμμένο τυρί. Ο σοβαρότερος λόγος είναι, πως αν δεν το χρησιμοποιήσεις όλο σχετικά άμεσα, έχεις σοβαρές πιθανότητες να το πετάξεις. Γιατί; Επειδή χαλάει πολύ πιο εύκολα από ένα ολόκληρο κομμάτι τυρί, καθώς η επιφάνεια που μπορεί να πιάσει μούχλα είναι πολύ μεγαλύτερη (περιμετρικά, κάθε τρίμμα). Ενώ η μούχλα από ένα κομμάτι τυρί μπορεί να καθαριστεί καλά ώστε το τυρί να φαγωθεί, το τριμμένο δεν «σώζεται». Άσε που ένα κομμάτι τυρί έχει περισσότερες χρήσεις από το τρίψιμο: τρώγεται σκέτο, μπαίνει στη σαλάτα κ.ο.κ.

cheeselovers cheese rub 2

Υπάρχουν και μερικοί που λένε ότι το ήδη τριμμένο τυρί χάνει ελαφρώς τη γεύση του, αλλά και το άρωμά του, καθώς επηρεάζεται από την έκθεση στον αέρα. Μερικές φορές επηρεάζεται και η υφή του και η μαγειρική του συμπεριφορά, γι’ αυτό ίσως έχετε δει συνταγές που ζητούν φρεσκοτριμμένο τυρί.

Σας προβληματίσαμε; Είναι λογικό να προτιμάτε την ευκολία του τριμμένου, αντί να τρίβετε όσο τυρί χρειάζεστε, κάθε φορά που το χρειάζεστε. Μπορεί λοιπόν τα δεδομένα να είναι υπέρ του φρεσκοτριμμένου τυριού, αλλά το έτοιμο τριμμένο έχει οπαδούς που απλά γνωρίζουν μερικά μυστικά: αγοράζουν μικρότερη συσκευασία και δεν την ανοίγουν παρά μόνο όταν έρθει η στιγμή να χρησιμοποιηθεί, βάζουν στην κατάψυξη όσο περισσέψει και το αξιοποιούν, αργότερα, π.χ. σε μια πίττα, ή προσθέτουν, την επομένη, στη σαλάτα τους λίγο τριμμένο τυρί για νοστιμιά!

Τις φορές όμως που έχετε χρόνο για τρίψιμο, κάντε το με στιλ! Υπάρχουν στην αγορά πολυάριθμες προτάσεις τριφτών –χειροκίνητων και ηλεκτρικών, μικρών, μεγάλων, «ντιζαϊνάτων» και μη- κάποιοι από τους οποίους αποτελούν ως και στολίδι για το τραπέζι σας!