Αγοράσατε μοτσαρέλα, ανοίξατε τη συσκευασία, αλλά δεν καταναλώθηκε όλη. Για πόσο διάστημα μπορείτε να τη συντηρήσετε και πώς;

Η μοτσαρέλα (Mozzarella) είναι τυρί, από γάλα αγελάδας ή βούβαλου, που τυροκομείται με τη μέθοδο pasta filata. Στην τεχνοτροπία αυτή ακολουθούνται δυο στάδια: πρώτα παράγεται το τυρόπηγμα από φρέσκο γάλα, με την προσθήκη της καλλιέργειας. Στο δεύτερο στάδιο, το τυρόπηγμα κόβεται σε λεπτές λωρίδες και αναθερμαίνεται σε ζεστό νερό, ώστε να λιώσει και να αποκτήσει μαλακή και ελαστική δομή. Όσο είναι ακόμη ζεστό, πλάθεται και τεντώνεται, ώστε να σχηματιστεί η επιθυμητή δομή με τις ορατές ίνες.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε φρέσκια μοτσαρέλα;

Η πραγματικά φρέσκια μοτσαρέλα τυροκομείται και καταναλώνεται σχεδόν αμέσως. Είναι στα καλύτερά της όταν δεν μπει στο ψυγείο (όπου σφίγγει, χάνει τη γεύση της και γίνεται σαν λάστιχο), άρα καταναλώνεται, συντηρημένη σε νερό με ορρό γάλακτος, το πολύ 2-3 μέρες. Αυτή είναι η τέλεια μοτσαρέλα,τόσο ως προς την υφή όσο και ως προς τη γεύση, αλλά, κακά τα ψέμματα, πού να τη βρει κανείς; Εκτός αν μάθουμε να φτιάχνουμε τη δική μας μοτσαρέλα (που δεν είναι και τόσο κακή ιδέα)…

Τις περισσότερες φορές «συμβιβαζόμαστε» λοιπόν με τη φρέσκια μοτσαρέλα που είναι τυροκομημένη μαζικά και, συχνά, τυποποιημένη. Είναι πιο ώριμη, πιο σφικτή κι ελαστική και πιο στεγνή από την φρεσκο-τυροκομημένη, ώστε να έχει διαρκεί περισσότερο «στο ράφι», είτε πωλείται χύμα είτε είναι προσυσκευασμένη στο ψυγείο του σούπερ-μάρκετ.

Αυτή τη μοτσαρέλα, αφού χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε, τη συντηρούμε στο νερό της (περιέχει ορρό γάλακτος), που αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με κανονικό νερό, στο ψυγείο. Φροντίζουμε να την καταναλώσουμε μέσα σε δυο-τρεις μέρες.