Θα έλεγε κανείς πως είναι απλό. Παίρνεις μια πιατέλα, βάζεις πάνω μερικά τυριά κι ένα κοφτερό μαχαίρι… Όχι! Το σωστό σερβίρισμα του τυριού είναι τέχνη αλλά τα καλά νέα είναι πως αν ακολουθήσετε αυτές τις 10 συμβουλές, σύντομα θα είστε αυθεντία!

1. Ποτέ μη σερβίρεις κρύο τυρί

Οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάδειξη των αρωμάτων και των γεύσεων του τυριού. Βγάλε τα τυριά από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν την ώρα που θα φαγωθούν.

2. Μη «καθαρίζεις» τη φλούδα

Να θυμάσαι πως οι περισσότερες φλούδες είναι βρώσιμες, άσχετα με το αν έχουν ή όχι καλή γεύση (που είναι υποκειμενικό). Μερικά βέβαια τυριά, όπως το Gouda ή το Emmental, έχουν μια επιπλέον στρώση κεριού, πλαστικού ή παραφίνης, που πρέπει να αφαιρεθεί, αφήνοντας μόνο τη φυσική.

3. Προσοχή στα μαχαίρια

Ο βασικότερος κανόνας είναι πως κόβουμε κάθε τυρί με διαφορετικό μαχαίρι, γιατί κανείς δεν απολαμβάνει ένα κατσικίσιο τυρί με γεύση Gorgonzola ή ένα Camembert με …νότες μπλε τυριού! Υπάρχουν διαφορετικά μαχαίρια για τα μαλακά και τα σκληρά τυριά. Αν σερβίρεις συχνά τυρί, ίσως θέλεις να επενδύσεις σε ένα σωστό σετ μαχαιριών

4. Άφησε αποστάσεις ανάμεσα στα τυριά

Μην προσπαθείς να χωρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερα τυριά σε μια πιατέλα. Εκτός του ότι κάνει το κόψιμο και το σερβίρισμα δύσκολο, τα τυριά δεν πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους γιατί οι γεύσεις μπερδεύονται…

5. Φρόντισε τα συνοδευτικά

Τα καλά τυριά δεν χρειάζονται πολλά συνοδευτικά, αλλά το σωστό συνοδευτικό για κάθε ένα μπορεί να απογειώσει τη γευστική εμπειρία. Ψωμί, βούτυρο, κράκερ, ωμά λαχανικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, φρούτα και μαρμελάδες, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά για τυρί. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε και μοιραστείτε με τους φίλους σας τους αγαπημένους σας συνδυασμούς.

6. Αγόρασε φρεσκοκομμένο τυρί

Η έκθεση στον αέρα μειώνει τις γεύσεις, διαχέοντας τα αρώματα σε εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα. Αν πάντως σερβίρεις τυριά που σου έχουν περισσέψει (που δεν πειράζει καθόλου!), φρόντισε να τα καθαρίσεις προσεκτικά, απομακρύνοντας με το μαχαίρι τουλάχιστον ένα εκατοστό από το εξωτερικό τους.

7. Μην αποθηκεύεις περισσότερα από ένα τυριά στο ίδιο περιτύλιγμα

Ιδανικά το τυρί πρέπει να τυλίγεται στο ειδικό κερωμένο χαρτί.
Ωστόσο για μικρό διάστημα, 1-2 ημερών, μπορείς να το φυλάξεις και σε σακουλάκι τροφίμων ή ακόμη και πλαστική μεμβράνη, αλλά ποτέ διαφορετικά τυριά μαζί γιατί οι γεύσεις και τα αρώματα μεταφέρονται από το ένα στο άλλο!

8. Μην καταψύχεις το τυρί

Η κατάψυξη καταστρέφει τη γεύση, το άρωμα και την υφή των τυριών, οπότε μην ενδίδεις στον πειρασμό.

9. Μην παίρνεις πολύ στα σοβαρά τις συμβουλές για το τι ταιριάζει με τι…

Αυτά που λένε οι ειδήμονες για το ποιο ποτό πάει με ποιο τυρί, μπορεί για σένα και τους φίλους σου να μην είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Τα κλασικά ζευγάρια, κρασί-τυρί, μπίρα-τυρί, είναι «σιγουράκια». Αν όμως θέλεις να σερβίρεις ουίσκι με κίτρινα τυριά, κανένα πρόβλημα! Το κλειδί είναι στη δημιουργικότητα και, βέβαια, στη δοκιμή!

10. Προσπάθησε να σερβίρεις μόνο καλής ποιότητας τυρί

Τα επεξεργασμένα, «πλαστικά» τυριά και τα φτηνά, δεύτερης ποιότητας, μπορεί να έχουν θέση στο καθημερινό τραπέζι, αλλά σίγουρα δεν έχουν θέση σε μια πιατέλα τυριών. Καλύτερα λίγα και καλά, παρά πολλά και μέτρια…