Το τυρί δεν αγαπά τα «μοντέρνα» υλικά, το πλαστικό, ειδικά την πλαστική μεμβράνη. Προτιμά τα πιο παραδοσιακά, «φυσικά» υλικά, όπως την παλιά, καλή λαδόκολλα, το κερωμένο χαρτί…

 Δυο βασικές συμβουλές για το σωστό τύλιγμα του τυριού που θα το προστατέψει από τους εχθρούς που ελλοχεύουν στο ψυγείο σας: μύκητες, βακτηρίδια, μυρωδιές κ.λπ.

1. Ποτέ να μην αποθηκεύετε το τυρί, έτσι ώστε να έρχεται σε άμεση επαφή με πλαστική επιφάνεια.
2. Να μην τυλίγετε το τυρί πολύ σφικτά.

Υπάρχουν τρεις λόγοι που επιστημονικά τεκμηριώνουν τις παραπάνω συμβουλές:

1. Το σφικτό περιτύλιγμα, με οποιοδήποτε υλικό, ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που δεν προέρχονται από το ίδιο το τυρί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη γεύση αλλά και την ασφάλεια του τροφίμου.
2. Το σφικτό περιτύλιγμα αποτρέπει τη διάλυση των φυσικών οσμών του τυριού, όπως π.χ. της αμμωνίας που παράγεται από τα βακτηρίδια του τυριού, κι έτσι το τυρί μυρίζει πολύ πιο έντονα όταν το ξετυλίξετε.
3. Το τυρί, λόγω της σύνθεσής του, κυρίως από έλαια και λίπος, απορροφά πολύ εύκολα γεύσεις και χημικά από το πλαστικό, πράγμα που δεν θέλετε να συμβεί!

Η καλύτερη εναλλακτική, που προτείνεται από πολλά εξειδικευμένα τυροπωλεία, αλλά και τυροκομεία, είναι το κερωμένο χαρτί. Αν ανησυχείτε ότι το τυρί ίσως ξεραθεί, μπορείτε να το τυλίξετε πρώτα στο κερωμένο χαρτί και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε σε πλαστική σακούλα που δεν θα κλείσετε αεροστεγώς, ή να το τυλίξετε ελαφρά με πλαστική μεμβράνη. Έχει σημασία να μην είναι αεροστεγώς κλεισμένο, ώστε να μπορεί να διαλύεται η αμμωνία και τα άλλα δύσοσμα χημικά που παράγονται από το ίδιο το τυρί.

Συχνά αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ –συνήθως από το ψυγείο με τα κομμένα και αμπαλαρισμένα τυριά, που για ευκολία ετοιμάζουν, ώστε να μη στεκόμαστε στην ουρά- ένα κομμάτι τυρί τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη. Είναι σημαντικό να μην το αποθηκεύουμε ως έχει στο ψυγείο. Πρέπει πρώτα να αφαιρούμε τη μεμβράνη, να το τυλίγουμε πακέτο σε κερωμένο χαρτί, να τοποθετούμε το πακέτο σε σακούλα τροφίμων χωρίς να την κλείσουμε ερμητικά και, τέλος, να το τοποθετούμε στο κατάλληλο ράφι/συρτάρι του ψυγείου μας.