Η εκδοχή της ανδριώτικης κοπανιστής είναι πιο ήπια από τις αδελφές της και παίρνει το όνομα της από το δοχείο στο οποίο ωριμάζει.

Η ανδριώτικη κοπανιστή είναι ένα κίτρινο μαλακό τυρί με δυνατή γεύση, που προέρχεται από ζύμωση, πιο πυκνό και όχι τόσο αλειφώδες όσο η μυκονιάτικη ή η τηνιακή εκδοχή της. Μάλιστα, οι μικρές διαφορές στην τυροκόμησή της, δεν της επιτρέπουν να ονομάζεται Κοπανιστή και να φέρει τον τίτλο ΠΟΠ.

Μπουρνιά, είναι το κεραμικό κυλινδρικό δοχείο όπου παραδοσιακά συμπιεζόταν το αλεσμένο βολάκι (ανδριώτικο τυρί), ώστε να αφαιρεθεί εντελώς ο αέρας και να παραμείνει εκεί για κάμποσους μήνες.

tyriAsoutis4.jpg

Σήμερα, το τυρί της μπουρνιάς παρασκευάζεται από το τυροκομείο του Νίκου Ασούτη στο Κόρθι της Άνδρου. Έχει κίτρινο-ιβουάρ χρώμα, είναι μαλακό, με έντονη, πιπεράτη γεύση. Παράγεται από στεγνωμένα πια αγελαδινά βολάκια, τα οποία, αφού τα αλέσουν, τα πιέζουν πολύ καλά και τα αφήνουν σε μια καλά κλεισμένη πήλινη ζάρα, την οποία ονομάζουν και «μπουρνιά». Εκεί το τυρί ζυμώνεται, για τουλάχιστον 3 -4 μήνες. Το τυρί της μπουρνιάς, καθώς του αφαιρείται εντελώς ο αέρας με την πίεση, είναι πιο συμπαγές. Γευστικά είναι πιο πικάντικο, αλλά και λιγότερο αψύ από τα τυριά της κατηγορίας του.

Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, κατά προτίμηση με ρακή, με ποικιλίες αλλαντικών, αλλά και στην κουζίνα η έντασή του θα αναδείκνυε αρκετές συνταγές. Σε πολλές περιπτώσεις συνταγών αντικαθιστά επάξια οποιοδήποτε μπλε τυρί. Ταιριάζει σε σαλάτες, ζυμαρικά, ογκρατέν φούρνου και άλλα πολλά.