Ένα από τα αγαπημένα Π.Ο.Π τυριά των Ελλήνων, τόσο που για πολλούς, ειδικά προς τον Βορρά της χώρας, είναι συνώνυμο με το κίτρινο τυρί!
Τι γνωρίζουμε όμως για το κασέρι;
Η ιστορία του κασεριού είναι μακρόχρονη. Πρόδρομός του θεωρείται το, ιταλικής προέλευσης, Casio Cavallo, που σημαίνει στην κυριολεξία «τυρός έφιππος». Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το τυρί αυτό διαδόθηκε σε διάφορες χώρες, όπου έγινε γνωστό με διαφορετικά ονόματα. Έχουν εντοπιστεί δεκατέσσερις περίπου παραλλαγές στην προφορά του ονόματος, από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα θεωρείται ότι διαδόθηκε στο διάστημα μεταξύ 1885 και 1890, φτάνοντας αρχικά στη Θεσσαλία, μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ανατολικής Ρωμυλίας, με την ονομασία «κασκαβάλι». Η ονομασία σταδιακά αντικαταστάθηκε από την ονομασία «Κασέρι».
Το 1994, η ονομασία «Κασέρι» αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και αφορά στο ημίσκληρο τυρί που παράγεται παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και στους Νομούς Λέσβου και Ξάνθης, από γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου με γίδινο (σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20%), που προέρχεται αποκλειστικά από τις ίδιες περιοχές. Η παρασκευή και η ωρίμαση του τυριού γίνονται επίσης αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις οριζόμενες περιοχές.
Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού, πρέπει να πληροί τις εξής προδιαγραφές:
• Να προέρχεται από φυλές προβάτων και αιγών που εκτρέφονται παραδοσιακά και η διατροφή τους βασίζεται στη χλωρίδα της περιοχής αυτής.
• Η πήξη να γίνεται εντός 48 ωρών από το άρμεγμα και μέχρι την πήξη το γάλα να διατηρείται σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας.
• Να είναι νωπό ή παστεριωμένο.
• Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά να είναι τουλάχιστον 6% κατά βάρος και να προέρχεται από άρμεγμα που γίνεται 10 ημέρες τουλάχιστον μετά τον τοκετό.
Στο γάλα που προορίζεται για την παρασκευή του κασεριού προστίθεται παραδοσιακή πυτιά, ή άλλα ένζυμα με ανάλογη δράση. Κατά την παστερίωση τους τυροκόμηση γάλατος, είναι δυνατή η προσθήκη οξυγαλακτικής καλλιέργειας βακτηρίων, καθώς και χλωριούχου ασβεστίου, έως 20 γραμμάρια ανά 100 κιλά γάλακτος. Απαγορεύεται η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων, χρωστικών, συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών.
Οι επιχειρήσεις που παράγουν, συσκευάζουν, υποσυσκευάζουν ή εμπορεύονται κασέρι, όπως και άλλα τυροκομικά προϊόντα Π.Ο.Π., υπόκεινται σε επίσημο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης από τον AGROCERT, τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το κασέρι τρώγεται σκέτο, ζευγαρώνει με ψωμί που μόλις βγήκε από τον φούρνο, ως θρυλικό ψωμοτύρι, λιώνει απολαυστικά στο τοστ, μπαίνει στην τυρόπιττα και σε όλες τις πίττες, αποτελεί νόστιμο συστατικό για μια πληθώρα συνταγών και, μαζί με τη φέτα, είναι το πιο διαδεδομένο Ελληνικό τυρί.