Η Μέση Ανατολή, έχει μακρόχρονη ιστορία στην παραγωγή τυριών. Μάλιστα, αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν βρει ένα σκεύος κεραμικής με τρύπες, το οποίο λέγεται πως χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για το πήξιμο τυριού.

Στην Ιορδανία έχουν βρεθεί αρχαιολογικά στοιχεία για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και θραύσματα από κεραμικά σκεύη που συνδέονται με την γαλακτοκομική παραγωγή, τα οποία χρονολογούνται 10.000 χρόνων. Παρόμοια στοιχεία έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ανατολία και φαίνεται πως είναι 9.000 χρόνων πριν, όπως και στη Λιβύη που μας πηγαίνουν 7.000 χρόνια πίσω.

Φαίνεται πως αυτή η αρχαία παράδοση της παραγωγής τυριού έχει δώσει σπουδαίες γεύσεις στο γαστρονομικό χάρτη του πλανήτη. Πάμε να γνωρίσουμε κάποιες από αυτές και να ταξιδέψουμε τον ουρανίσκο στις πικάντικες γεύσεις της Μέσης Ανατολής.

Labneh

Το Labneh είναι τόσο κοινό στη Μέση Ανατολή, όσο στην Ελλάδα το γιαούρτι. Είναι ένα είδος τυρί-κρέμα, το οποίο φτιάχνεται από στραγγιστό γιαούρτι. Είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά και άνετα μπορεί να αντικαταστήσει το κοινό τυρί-κρέμα. Παραδοσιακά σερβίρεται με ελιές και ένα μείγμα μπαχαρικών, το οποίο ονομάζεται zaatar.

Είναι ιδανικό για να το χρησιμοποιήσουμε στο ψωμί ή ακόμα και με φρούτα και λαχανικά για ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.

iStock-1285934041.jpg

Jibneh Arabieh

Το Jibneh Arabieh ή Jibni είναι παραδοσιακό τυρί της Μέσης Ανατολής, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές κυρίως στην Αίγυπτο και τον Περσικό κόλπο. Παράγεται από αγελαδινό γάλα και είναι ημίσκληρο, γι’ αυτό οι ντόπιοι το προτιμούν συχνά για σαγανάκι.

Επίσης, το Jibni είναι παραδοσιακά το τυρί με το οποίο φτιάχνεται το κιουνεφέ, το γνωστό γλυκό που σίγουρα όλοι έχουμε γευτεί σε κάποιο εστιατόριο με πολίτικη ή ανατολίτικη κουζίνα.

iStock-617579720.jpg

Testouri

Αυτό το τυρί που ξεχωρίζει γιατί κατασκευάζεται σε μέγεθος πορτοκαλιού είναι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και τρώγεται συνήθως φρέσκο και ελαφρά αλατισμένο. Το testouri είναι αρκετά δημοφιλές στις χώρες της Ανατολής, ενώ σύμφωνα με την παράδοση πέρασε στην Αφρική από τους Οθωμανούς τον 15ο αιώνα.

Naboulsi

Το Naboulsi είναι ευρέως γνωστό και αγαπητό στη Συρία και τον Λίβανο. Είναι ημίσκληρο τυρί από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και το οποίο οι ντόπιοι συνήθως προτιμούν να απολαμβάνουν φρέσκο με λίγους σπόρους από κύμινο ή περασμένο στο τηγάνι.

Το Naboulsi είναι επίσης το τυρί που προτιμούν οι ντόπιοι για να γεμίζουν το Qatayef, το γλυκό της νηστείας όπως αποκαλείται, αφού είναι η ζύμη που πουλάνε όλοι οι φούρνοι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και ο καθένας μπορεί να το γεμίσει με ό,τι θέλει. Συνήθως το σερβίρουν ως γλυκό.

Η Μέση Ανατολή έχει σίγουρα πολύ ιδιαίτερες γεύσεις και είναι από τις κουζίνες που αξίζει κανείς να δοκιμάσει. Αν βρεθείτε μπροστά σε κάποιο από αυτά τυριά σίγουρα θα πρέπει να το δοκιμάσετε με τις αυθεντικές συνταγές για να γευτείτε όλη την εμπειρία.

shutterstock_366109937.jpg