Στο μοναδικό τυροκομείο του νησιού παράγονται εξαιρετικά τυριά από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, προσφέροντας έναν ακόμη λόγο για να επισκεφθείτε τη Σαμοθράκη.

traditional-products-of-samothrace-ipg9j.jpg

Το νησί όπου ήρθε στο φως ένα από τα σπουδαιότερα αγάλματα παγκοσμίως, η περίφημη Nίκη της Σαμοθράκης, είναι ένας τόπος ξεχωριστός, με επισκέπτες που την επιλέγουν ξανά και ξανά για την ξεκούραση και τις διακοπές τους.  Tα ορεινά της τοπία έρχονται σε αντίθεση με τις ήρεμες, πλατιές ακρογιαλιές της, τα δάση και τα τρεχούμενα νερά, τους μικρούς καταρράκτες και τις βάθρες της. Aν και σταδιακά αναπτύσσεται ο τουρισμός της, γίνεται με ήπιο τρόπο επιστρέποντας στη Σαμοθράκη να διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της.
Πρωτεύουσά της είναι η Xώρα, ένα παραδοσιακός πετρόκτιστος οικισμός που θυμίζει αντίστοιχο στη Μακεδονία, με πλακόστρωτα δρομάκια, παραταγμένος αμφιθεατρικά κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο. Το λιμάνι της είναι η Kαμαριώτισσα και τα χωριά της η Παλαιόπολη, ο Ξεροπόταμος, τα Θέρμα, ο Προφήτης Hλίας και το Λάκκωμα.

tirokomio.jpg

H πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά με του πολλούς καταρράκτες και τις λίμνες στα νερά των οποίων μπορείτε να κολυμπήσετε είναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν τόσο ξεχωριστή και ελκυστική σε ταξιδιώτες που αγαπούν την κίνηση και τη ζωή κοντά στη φύση. Πιο γνωστός ο καταρράκτης Γριά Bάθρα ή Φονιάς που πέφτει σε μια λίμνη και περιτριγυρίζεται με μια μικρή λίμνη με πλατάνια. Όσο πιο βαθιά προχωράς τόσο δυσκολεύουν οι βάθρες και οι σταθεροί επισκέπτες αναγνωρίζονται μεταξύ τους από τον αριθμό που έχουν επισκεφθεί και τον βαθμό δυσκολίας τους. H μεγαλύτερη και πιο γνωστή αμμουδιά του νησιού είναι η Παχειά Άμμος, όμως όμορφες είναι και οι παραλίες της Kαμαριώτισσας, της Παλαιόπολης και το Λάκκωμα.

328307-678524.jpg

Το τυροκομείο

Στο νησί υπάρχει μόνο ένα τυροκομείο, που το λειτουργεί ένας νέος άνθρωπος, ο Παναγιώτης Παπανικολάου. Κληρονομιά από τον παππού του, αφού ο πατέρας του ασχολήθηκε με άλλες δουλειές, το ανέλαβε το 2000, όταν τέλειωσε τις σπουδές Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να επιστρέψει οριστικά στον τόπο της καταγωγής του. Το εκσυγχρόνισε, πήρε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και μαθήτευσε δίπλα σε παλιούς τυροκόμους, Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες, ενώ είχε και τη στήριξη του καθηγητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, κ. Μάνθου Γαλάνη.

Σήμερα, φτιάχνει ξεροτύρι, κασκαβάλι με τη μέθοδο pasta filata (όπως το κασέρι), τυρί άλμης, γραβιέρα και μυζήθρα, βολακοτύρι με δυόσμο, ανθότυρο, και τσακιστό μελίχλωρο . Ολα γίνονται από το αιγοπρόβειο γάλα του νησιού και διατίθενται στο νησί και στο κατάστημά τους στην Αλεξανδρούπολη. Ένα μικρό ποσοστό φτάνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε συγκεκριμένα καταστήματα. Όπως λέει ο ίδιος, «ένας λόγος που το τυρί μας είναι ξεχωριστό είναι ότι τα ζώα αρμυρίζουν (φτάνουν στη θάλασσα για νερό) καθημερινά και βόσκουν στην εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα της Σαμοθράκης. Κι εγώ είμαι αποφασισμένος να τυροκομώ μόνο όσο έχω γάλα αποκλειστικά από το νησί».

the-papanikolau-cheese-farm-carries-on-the-tradition-dhf04.jpg

Ξηροτύρι Σαμοθράκης

Μια ανακάλυψή μου, πραγματική αποκάλυψη. Σε μικρά κεφάλια, έχει έντονα αρώματα ζύμωσης κεφαλοτυριού, είναι πιο μαλακό από ένα κλασικό κεφαλοτύρι, έχει κόκκους, γεμάτη υφή και γεύση, μακριά, χορταστική επίγευση και ισορροπημένο αλάτι. Το χρώμα του είναι καθαρό κίτρινο που σκουραίνει στις άκρες, φτάνοντας στο ανοιχτό καφέ, είναι συμπαγές με χαρακτηριστικές τρύπες. Γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα, φυσικά στο μοναδικό τυροκομείο του νησιού, του Παναγιώτη Παπανικολάου.

Για την Αθήνα και τον Πειραιά, αποκλειστικά στον Μιράν, Ευριπίδου 45.

Τυροκομείο-Παπανικολάου-κτίριο-300x169.jpg

Τι θα φάτε στη Σαμοθράκη

Σίγουρα το ψητό κατσικάκι ελεύθερης βοσκής στη σούβλα και στον φούρνο. Τα τηγανόψωμα με κολοκυθολούλουδα,

Το γοργόβραστο με πιλάφι είναι ένα βρασμένο στα γρήγορα κρέας μεγάλου ζώου, με τον ζωμό του οποίου και φρέσκο γάλα φτιάχνεται ένα πληθωρικό πιλάφι. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κοκκινιστό κατσίκι με καρυδάτη σάλτσα, ούτε το πανηγυρίσιο φαγί, δηλαδή κρέας με πιλάφι. Οπωσδήποτε τα ξεροτύρια και τις μυζήθρες, τα φλομάρια (ντόπια ζυμαρικά με το ίδιο όνομα στη Λήμνο) και κιρκούτ (κουρκούτι).

Για να γλυκαθείτε, τα γλυκά του κουταλιού από ντόπια φρούτα, όπως το πραούστι (δηλαδή άγριο δαμάσκηνο), βύσσινο, καρυδάκι, αλλά και χασλαμά, δηλαδή έναν τύπο χαλβά που γίνεται στο ταψί και τον οποίο συναντάμε και στη Θράκη.

2020-07-23.jpg

Πηγή φωτογραφιών: www.insamothraki.com