Όλοι έχουμε ακούσει για το γάλα γαϊδούρας, αυτό που δε γνωρίζαμε όμως είναι ότι κάποιοι προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν και για την παραγωγή τυριού. 

Λευκό, συμπυκνωμένο και πλούσιο σε γεύση. Πρόκειται για κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του τυριού από γάλα γαϊδούρας, ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο παραγωγός του Slobodan Simic. Αυτό το μοναδικό τυρί έρχεται από τη Σερβία και δεν είναι απλά νόστιμο, αλλά κάνει και καλό στην υγεία μας σύμφωνα πάλι με τις δηλώσεις του τυροκόμου.

Screen Shot 2017 03 09 at 4.30.11 PM

Σίγουρα λοιπόν θα ανυπομονείτε να το δοκιμάσετε! Όμως, δυστυχώς υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα… το συγκεκριμένο τυρί κοστίζει 1.000 ευρώ το κιλό, πράγμα που το καθιστά ίσως το ακριβότερο τυρί στον κόσμο!

Τι γνωρίζουμε για το γάλα γαϊδούρας;

Ο Simic και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2012 να αρμέγουν ένα κοπάδι που αποτελείται από περισσότερα από 200 γαϊδούρια, τα οποία ζουν σε μία φυσική έκταση στη βόρεια Σερβία και ονομάζεται Zasavica. Είναι γνωστό πως το γάλα γαϊδούρας έχει παρόμοιες ιδιότητες με το μητρικό γάλα και συνιστάται από τον Simic ως θεραπεία για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της βρογχίτιδας. Ένα μωρό μπορεί να τραφεί με το συγκεκριμένο γάλα ήδη από την πρώτη ημέρα της ζωής του και αυτό το γεγονός ο SlobodanSimic το χαρακτηρίζει ως «θαύμα της φύσης».

image wide cc80542f98752098b581049cc83c62921d6feec5

Παρά την έλλειψη επιστημονικών μελετών που να ερευνούν σε βάθος τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου γάλακτος για την υγεία μας, γνωρίζουμε ότι είναι υψηλό σε πρωτεΐνες και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως μια καλή εναλλακτική λύση για τα άτομα με αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα.

Πώς ξεκίνησε η παραγωγή του τυριού;

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είχε προσπαθήσει μέχρι σήμερα να δημιουργήσει τυρί από γάλα γαϊδούρας, κυρίως γιατί το γάλα γαϊδούρας έχει χαμηλά επίπεδα καζεΐνης, έναν τύπο πρωτεΐνης που δρα ως συνδετικός κρίκος στην παραγωγή του τυριού. Όμως, ένας υπάλληλος στο Zasavica ανακάλυψε ότι κάποιες μερίδες του γάλακτος γαϊδούρας θα μπορούσαν να αναμιχθούν με κάποιες από κατσικίσιο γάλα και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν το τυρί.

e688e4c071f751ce538671aa08e60447

Το μείγμα βοηθά επίσης να αντισταθμιστεί το γεγονός ότι τα γαϊδουράκια παράγουν λιγότερο από ένα λίτρο γάλακτος την ημέρα. Ένα ποσοστό που δεν είναι τίποτα σε σχέση με τα 40 λίτρα που μπορεί να προσφέρει μια αγελάδα!

Το αγρόκτημα πουλά μεταξύ 6 και 15 κιλών τυριού ετησίως, κυρίως σε ξένους και τουρίστες που το επισκέπτονται, δήλωσε ο Simic.

serbia offbeat food drink animal 5b323b3c 9976 11e9 8cf5 d8c3e6deb331

Μπορεί η παραγωγή να βοηθήσει την προστασία των γαϊδουριών;

Για τον Simic, η επιχείρηση του επίσης αποτελεί έναν τρόπο προστασίας του βαλκανικού γαϊδάρου, ενός ζώου που έχει γίνει λιγότερο διαδεδομένο, καθώς οι μηχανές παίρνουν τη θέση τους στη γεωργία.

«Διατηρούμε την ανάγκη για αυτό το ζώο και τώρα υπάρχουν όλο και περισσότερα αγροκτήματα γαϊδουριών, η ζήτηση για γαϊδούρια είναι υψηλότερη… πράγμα που είναι πολύ καλό για εμάς και την περιοχή».

06debb23fccf4422a4389fb3d2d29d38

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε παραγωγή στην Ελλάδα;

Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις για το αν θα μπορούσε ένα τέτοιο τυρί να παραχθεί και στην Ελλάδα. Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για γάλα γαϊδούρας οδηγεί στο να λειτουργούν όλο και περισσότερες φάρμες γαϊδουριών στη χώρα μας. Ήδη βρίσκουμε παστεριωμένο γάλα και, σίγουρα, όλοι εμείς οι τυρολάτρεις θα θέλαμε αυτές οι φάρμες να προχωρήσουν και στην τυροκόμηση του γάλακτος, έτσι ώστε να καταφέρουμε να το δοκιμάσουμε!