Ωραίες διαδρομές, μαγευτικά τοπία και ακόμη πιο ενδιαφέροντα τυριά θα συναντήσετε στη Μεσσηνία. Όταν πάτε, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη Σφέλα και την Άρμη.

Τα γαστρονομικά ταξίδια στη χώρα μας τελειωμό δεν έχουν και αν προσδιορίσουμε ακόμη περισσότερο την αγάπη μας, αν δηλώσουμε λάτρεις του τυριού, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Η Πελοπόννησος είναι γνωστή για τη φέτα, τα κεφαλοτύρια και τις μυζήθρες της, όμως στη Μεσσηνία παράγονται και δυο τυριά ιδιαίτερα, το ένα μάλιστα έχει χαρακτηρισθεί ως ΠΟΠ. Ένα τυρί με χαρακτήρα πικάντικο και αρώματα που ξυπνάνε τους οσφρητικούς και τους γευστικούς μας κάλυκες, είναι η φέτα της φωτιάς ή αλλιώς Σφέλα. Πρόκειται για ένα μαλακό λευκό τυρί άρμης ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), και παράγεται σχεδόν όπως και η φέτα από πρόβειο και γίδινο γάλα, με αναθέρμανση της τυρόμαζας. 

Sfela

Είναι πιο πικάντικο, πιο αλμυρό από τις περισσότερες φέτες, με πληθωρική και υπόξινη γεύση, που συγγενεύει γευστικά με τις έντονες φέτες που θυμούνται οι παλιότεροι. Εξάλλου και η λέξη σφέλα προέρχεται από τη λέξη σφελίδα, που σημαίνει φέτα.

Σερβίρισμα: Γίνεται ωραίο σαγανάκι χάρη στη συνεκτική υφή της, μπαίνει σε σαλάτες αλλά και γκρατέν φούρνου. Απολαύστε τη και με τηγανητά αυγά μάτια ή σε έναν καγιανά με φρέσκια ντομάτα.

Η Άρμη πάλι είναι ένα τυρί αλοιφώδες, που θυμίζει το γαλοτύρι ή τη γαλομυζήθρα. Παρ’ όλο που ως προϊόν οικοτεχνίας επιβίωνε ως τις μέρες μας, αλλά όλο και μικρότερες ποσότητες παράγονταν, κάποια λίγα τυροκομεία αποφάσισαν να αναβιώσουν την παραγωγή της. Η Παρασκευή Διακουμή, δεύτερη γενιά τυροκόμος, θυμάται πως παλιότερα το τυρί ήταν έντονο, υπόξινο, με περισσότερο αλάτι και για να μπορεί να την φάει την ανακάτευε με γιαούρτι ή πρόσθετε φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά.

assets large t 175762 53643830 3

Η άρμη που παρασκευάζουν σήμερα γίνεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής και έχει λιγότερο από 1% αλάτι, 75% υγρασία και λίπος επί ξηρού 40%. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πιο ελαφρύ και εύκολο στην κατανάλωση τυρί.

Σερβίρισμα: Δοκιμάστε την πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγες σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας από κορωνέικη ελιά και λίγο φρέσκο θυμάρι. Θα την αγαπήσετε.