Ή… στην κούπα του καφέ! Εάν σας αρέσει το τυρί όσο και ο καφές, τότε έχουμε μια μαγική λέξη για εσάς: Kaffeost!

Εσείς τι προτιμάτε να βάζετε στον καφέ σας; Ζάχαρη, ζαχαρίνη ή γάλα; Τι θα λέγατε για λίγο τυράκι; Σας φαίνεται παράξενο; Για κάποιους δεν είναι καθόλου! Το “Kaffeost” μεταφράζεται ως «τυρί του καφέ» και στην ουσία πρόκειται για κύβους τυριού που ρίχνονται μέσα σε καφέ. Οι σκανδιναβικές χώρες καταφέρνουν με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο για να συνδυάσουν τις δυο γευστικές αγάπες μας.

Ο καφές στην καθημερινότητα

Ο καυτός καφές είναι κάτι που θα βρείτε εύκολα στις σκανδιναβικές χώρες. Οι Φινλανδοί καταναλώνουν 12 κιλά καφέ ανά έτος. Αυτό το ποσοστό είναι το διπλάσιο του μέσου όρου των άλλων ευρωπαϊκών χωρών! Θεωρείται προσβολή να επισκεφτούμε κάποιο σπίτι και να μη δεχτούμε να μας σερβίρουν μία κούπα καφέ. Ο καφές αποτελεί βασικό κομμάτι της φιλοξενίας τους.
Και η Σουηδία κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης καφέ στον κόσμο! Το συνήθειο της “fika”, ένα διάλειμμα για καφέ που συνοδεύεται από γλυκό ή ψωμί, αποτελεί μια αγαπημένη τελετουργία της καθημερινής ζωής. Αλλά kaffeost όμως δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά!

{relatedarticle 776}

Η παράδοση του Kaffeost

Το Kaffeost είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της φυλής Sami, αυτοχθόνων πληθυσμών του Sápmi, μιας περιοχής που εκτείνεται σε όλη τη βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία, και επικαλύπτει μεγάλο μέρος της σουηδικής Λαπωνίας. Συνήθως παρασκευάζεται με γάλα ταράνδου, αλλά σήμερα το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα λειτουργούν ως υποκατάστατο. Η παράδοση υπαγορεύει ότι ο καφές είναι πάντα βρασμένος και ιδανικά ετοιμάζεται σε φωτιά στη φύση. Οι κύβοι του τυριού προστίθενται μετά. Ο συνδυασμός του τυριού και του καφέ μπορεί σε εμάς να ακούγεται περίεργος, αλλά τα δύο συστατικά αλληλοσυμπληρώνονται περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε.

cheeselovers cheese coffee2

Το νερό των σκανδιναβικών χωρών είναι καθαρό και απαλλαγμένο από πολλά ιχνοστοιχεία και, όταν αυτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από λάτρεις του καφέ, λέγεται ότι προκαλείται ανεπάρκεια νατρίου. Η κατανάλωση Κaffeost βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Τι γεύση έχει;

Το Kaffeost έχει ουδέτερη γεύση και λεία, ελαφρώς ξηρή υφή. Έχει επίσης ένα υψηλό σημείο τήξης και ψήνεται για να επιτευχθεί ένα γυαλιστερό, χρυσό εξωτερικό, πριν βρει το δρόμο του σε πολλά φλιτζάνια καφέ. Το Kaffeost μπορεί να σερβιριστεί με δύο τρόπους. Αρχικά, μπορούμε να το φάμε! Ο καφές και το τυρί αναμειγνύονται, στη συνέχεια προστίθεται αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Το μείγμα βράζει μέχρι να γίνει στέρεο και στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο. Στον δεύτερο τρόπο το πίνουμε. Ρίχνουμε κυβάκια τυριού σε ένα φλιτζάνι καφέ και ξεκινάμε.

Στον πολιτισμό των Sami, η κατανάλωση του Kaffeost αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές φιλίας και σύνδεσης και όπως και όλοι οι καφέδες, με τυρί ή χωρίς, απολαμβάνονται καλύτερα με καλή παρέα και ευχάριστη διάθεση!