Όταν η τυρόπιτα είναι καλή, κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί! Το cheeselovers σας προτείνει πέντε από τις καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας.

«Άριστον: Η επιτομή του κλασσικού»

Είναι πια κοινό μυστικό ότι στο νούμερο 10 της οδού Βουλής, στην καρδιά της Αθήνας, χρόνια τώρα, ξεφουρνίζεται καθημερινά η πιο «αριστοκρατική» κουρού τυρόπιτα της πόλης. Τραγανιστή και μυρωδάτη, αλμυρούτσικη και με μπόλικο τυράκι, διατηρείται από το 1906 μέχρι και σήμερα σε άψογη… φόρμα. Έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων, έχει βρει μια θέση στο «πάνθεον» των κλασσικών της πρωτεύουσας χάρη στην υπεραιωνόβια πολίτικη συνταγή του παππού Λομποτέση που υπήρξε και ιδρυτής του «Άριστον».

tyropita ariston

«Μαμ: Η σταθερά»

Το τυροπιτάδικο Μάμ – Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους- από το 1958- και το αδελφάκι του Μάμ 2 -Πεσμαζόγλου και Σταδίου- από το 1962 – έχουν γράψει την δική τους ιστορία. Και συνεχίζουν. Στις καλές εποχές πουλούσαν μέχρι και 2000 τυρόπιτες την ημέρα! Αυτό από μόνο του λέει πολλά… Αναζητώντας το μυστικό της επιτυχίας τους, το βρήκαμε στα υλικά που είναι τα ίδια χρόνια τώρα: Ελληνικά αυγά από τα Μέγαρα, βούτυρο γάλακτος από γειτονικό μαγαζί στην Ευρυπίδου, αλεύρι από τους Μύλους Θράκης και φυσικά εκλεκτό τυρί χωρίς ίχνος υποκατάστατου. Με μόλις ένα ευρώ, η τυρόπιτα του Μαμ θεωρείται μια ακόμη «σταθερά» για τους παροικούντες το αθηναϊκό κέντρο. Και δικαίως.

tyropita mam

 «Μικέ: Η old school εκδοχή της τυρόπιτας»

Στη Πλατεία Μαβίλη, στη γωνία που σχηματίζουν οι οδοί Σούτσου και Δορυλαίου, βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο Μικέ, σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής που ξεκινά από τα Παναθήναια και φτάνει μέχρι Κολωνάκι. Εκτός από τις διάσημες πάστες του, φημίζεται και για τις λαχταριστές τυρόπιτες λαμαρίνας με χειροποίητο φύλλο, φρέσκο βούτυρο και πικάντικη φέτα. Από τους ορκισμένους στην τυρόπιτα του Μικέ, λέγεται ότι ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πολλές φορές είχε αιφνιδιάσει με την παρουσία του το προσωπικό ζητώντας «μια στο χέρι»!

tyropita mike

«Πνύκα: Η μπεσαμέλ κάνει τη διαφορά»

Με 37 πλέον χρόνια παρουσίας, ο βραβευμένος αυτός φούρνος που μετρά σήμερα τρία καταστήματα στην Αθήνα και ένα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, φημίζεται για την χειροποίητη τυρόπιτα του με φύλλο σφολιάτας, φέτα Φιγαλείας και μπεσαμέλ! Ο εμπνευστής της συνταγής και ιδρυτής της «Πνύκας» Δημήτρης Κότσαρης μπορεί να μην μένει πια εδώ, όμως η γυναίκα και τα παιδιά του, συνεχίζουν επάξια το έργο του. Θα την βρείτε Πετράκη 24 στο Σύνταγμα, Πρατίνου 13 στο Παγκράτι και Τοσίτσα 26 στα Εξάρχεια.

tyropita pnyka

«Δήμητρα Γουναρίδη: Το μυστικό του φύλλου»

Στη Νέα Ιωνία , το εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής Δήμητρα Γουναρίδη φημίζεται για τις μεγάλες τρίγωνες τυρόπιτες του με τις δεκάδες χαρακτηριστικές φουσκαλίτσες τους που γεννιούνται όταν το χειροποίητο φύλλο που τυλίγει την φέτα Γρεβενών βουτά στο καυτό τηγάνι. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, που από το 1945 έχει παράδοση στις πίτες και στα γλυκά της Μικράς Ασίας, είναι πια διάσημη για την τυρόπιτα της με φύλλο ματσόβεργας, που είναι σαν αφρός και καθόλου λιγωτικό παρότι τηγανισμένο. Μπορείτε να την πάρετε και κατεψυγμένη και να την απολαύσετε με την ησυχία σας, στο σπίτι. Θα την βρείτε στην οδό Ευαγγελικής Σχολής, στον αριθμό 5.

tyropita gounaridi