Φανταστείτε ένα μέρος που είναι συγκεντρωμένα δεκάδες, μπορεί και εκατοντάδες, είδη τυριών και μπορείτε να δοκιμάσετε όποια και όσα τραβάει η όρεξή σας!

Κι όχι μόνο να τα δοκιμάσετε, αλλά να τα συνδυάσετε και με άλλες γεύσεις, όπως κρασιά, μπίρες, μακαρόνια, ή ακόμα και μήλα!

Αν έχετε ενθουσιαστεί με την ιδέα, τότε δεν χρειάζεται να αναρωτηθείτε πού είναι αυτός ο…παράδεισος, έχουμε εμείς την απάντηση: ένα Φεστιβάλ τυριού!

Σε όλον τον κόσμο πραγματοποιούνται μέσα στον χρόνο δεκάδες φεστιβάλ είτε αφιερωμένα αποκλειστικά στο τυρί, είτε και σε περισσότερα είδη τροφίμων και ποτών. Σε αυτά τα φεστιβάλ, εκτός από τη δυνατότητα γευστικών δοκιμών, μπορεί κανείς να πάρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του, για το πώς παρασκευάζονται τα διάφορα είδη τυριού, αλλά και μυστικά για το πώς μπορεί να εμπλουτιστεί η γευστική τους εμπειρία.

festivals2 cheeselovers

Ας ξεκινήσουμε από την Ευρώπη, που είναι και πιο…εφικτός προορισμός.  Μεγάλες «τυρογιορτές» γίνονται στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι περισσότερες το φθινόπωρο, αλλά και μια πιο χειμωνιάτικη, τον Γενάρη.

Cheese Festival (Αγγλία): Στο Sturminster Newton, μία πόλη στα ΝΔ της Αγγλίας, το πρώτο Cheese Festival, έγινε το 1999 και παρόλες τις δυσκολίες που συνάντησε ανά τα χρόνια, όχι μόνο «επέζησε» αλλά αναπτύχθηκε κιόλας. Φέτος οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 9 και 10 Σεπτεμβρίου και όσοι παρευρεθούν θα μπορούν να δοκιμάσουν τυριά, να δουν επαγγελματίες να δημιουργούν πρωτότυπες συνταγές, να ακούσουν μουσική αλλά και να διασκεδάσουν με ολόκληρη την οικογένειά τους.

Cheese-20 years (Ιταλία): Το φεστιβάλ που κλείνει φέτος τα 20 του χρόνια, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη Bra της Ιταλίας. Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα τυριά από φρέσκο γάλα ενώ οι διοργανωτές δηλώνουν ότι οι διεθνείς συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

festivals3 cheeselovers

Cheese Fest UK Portsmouth (Αγγλία): Αλλάζουμε και πάλι ήπειρο και στις 23 Σεπτεμβρίου πάμε στο Portsmouth, όπου για πρώτη χρονιά φιλοξενείται το φεστιβάλ το οποίο είναι κάθε χρόνο τόσο επιτυχημένο που τα εισιτήρια εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ. Τα καλύτερα τυριά της Αγγλίας σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς!

Global Cheese Awards (Αγγλία): το πρώην Frome Cheese Show, που από το 2011 έχει γίνει πλέον διεθνές, απονέμει και τα πιο έγκυρα βραβεία στην Ευρώπη και πραγματοποιήθηκε φέτος 7-9 Σεπτεμβρίου, με πολύ μεγάλη επιτυχία – σημειώστε το για του χρόνου τον Σεπτέμβριο, μιας και πάντα γίνεται στις αρχές του μήνα.

festivals4 cheeselovers

International Cheese Day (Γαλλία): Αυτό το τυρο-γεγονός γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο στο Παρίσι, είναι λοιπόν για αυτούς που θέλουν να προγραμματίσουν έγκαιρα ένα ταξιδάκι στην πόλη του φωτός…

Ποιο να πρωτοδιαλέξει κανείς… Μπορεί τα μεγάλα ταξίδια να μην είναι πια τόσο εύκολα στις μέρες μας, αλλά με τη φαντασία μπορούμε όλοι να ταξιδεύουμε παντού! Ή να προγραμματίζουμε εγκαίρως και να πραγματοποιούμε ένα μεγάλο ταξίδι μια στο τόσο, συνδυάζοντας τα ενδιαφέροντά μας με τους τόπους που θέλουμε να δούμε.