Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αν λέγονται Κώες ή Κώτες, αλλά το γεγονός ότι παράγουν και καταναλώνουν τον ασύγκριτο αυτό μεζέ παραμένει αδιαμφισβήτητο!

Αν ο δρόμος σας βγάλει στην Κω, αν ο κολλητός σας τύχει να περάσει εκεί τις διακοπές του, ή αν ο γιός του κουμπάρου κάνει εκεί τη θητεία του – καταλάβετε πού το πάμε!- θυμηθείτε τη μαγική λέξη «κρασοτύρι». Δοκιμάστε το, αγοράστε το, παραγγείλτε το, βρείτε έναν τρόπο να περιέλθει ο απαράμιλλος αυτός μεζές στην κατοχή σας και, ειδικότερα, στο πιάτο σας!

Το τυρί της πόσας, πόσσιας ή τρυγιάς, το κρασοτύρι, είναι ένα πάνλευκο, κατσικίσιο, πρόβειο ή και αιγοπρόβειο κυλινδρικό τυράκι που, μετά την άλμη, εμβαπτίζεται σε οινολάσπη ντόπιων ποικιλιών, όπου και παραμένει από 15 μέρες και πάνω, αποκτώντας το χαρακτηριστικό, βαθυκόκκινο περίβλημά του. Είναι μέτρια αλμυρό και έχει μαλακή, βουτυράτη υφή και ήπια, «ξιδάτη», γεύση, με απίθανα αρώματα που του χαρίζει η οξοποιημένη οινολάσπη.

Θα το βάζατε άφοβα δίπλα σε μια ζουμερή καλοκαιρινή τομάτα κομμένη τριαντάφυλλο, θα αντικαθιστούσατε με αυτό τη φέτα ή την ξινομηζύθρα στον ντάκο, θα το ψήνατε –ίσα να ζεσταθεί, να μη διαλυθεί- για να το βάλετε σε μια σαλάτα ρόκα-γλυστρίδα με ωραίο μπαλσάμικο που του ταιριάζει…. Προφανώς και θα το τρώγατε με γλυκά σταφύλια ή καρπούζι. Ασυζητητί θα το «χτυπούσατε» μόνο του, σκέτο, συνοδεύοντας το τσίπουρο ή το ουζάκι σας…. Όλα τα παραπάνω θα τα κάνατε, αν βεβαίως το είχατε!

cheeselovers krasotyri kws

Αν βρεθείτε στην πηγή, στην Κω δηλαδή, το κρασοτύρι υπάρχει παντού, σε σπίτια, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, καταστήματα. Η γεύση του διαφέρει από μέρος σε μέρος, ανάλογα με το πόσο διάστημα έχει παραμείνει στην οινολάσπη, όπως επίσης και από οινολάσπη σε οινολάσπη. Οι ντόπιες νοικοκυρές συχνά αγοράζουν το λευκό τυρί από το τυροκομείο και το εμβαπτίζουν σε δικό τους μούστο, κάνοντας ένα, ας πούμε, σπιτικό κρασοτύρι.
Αποκαλύπτουμε εδώ ένα μικρό μυστικό. Αν κανείς γνωστός, συγγενής ή φίλος δεν αξιωθεί να σας φέρει κρασοτύρι από την Κω, δεν έχουν χαθεί όλα… Το τυροκομείο Γιάννου, στο Πυλί της Κω, συσκευάζει κρασοτύρι και το στέλνει στην Αθήνα, όπου μπορείτε να το αναζητήσετε σε εξειδικευμένα τυροπωλεία και ντελικατέσεν.