Στο Ζαγόρι, ακολουθούμε τα ιστορικά μονοπάτια και ανακαλύπτουμε τις γεύσεις. 

Το Ζαγόρι το βρίσκουμε «πίσω από το βουνό» -όπως το λέει άλλωστε και το σλάβικης ρίζας όνομά του- στο βορειοδυτικό άκρο της Πίνδου. Στα 46 χωριά του, τα γνωστά Ζαγοροχώρια, έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να διατηρηθούν αναλλοίωτες η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η πολιτιστική τους κληρονομιά, ώστε να μην αλλάξει η φυσιογνωμία τους.

Η περιοχή του Ζαγορίου είναι επίσης χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο, καθώς ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και μεγάλη ποικιλία ενδημικών ειδών, ενώ από το 2010 και μετά, περιλαμβάνεται και στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

Οι έμπειροι πεζοπόροι θεωρούν τα μονοπάτια του Ζαγορίου μοναδικά. Πρόκειται για ιστορικά μονοπάτια, πολλά από αυτά λιθόκτιστα, που για πολλούς αιώνες ένωναν τα χωριά μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσαν τη βάση για το οδικό δίκτυο της περιοχής, αφού εξυπηρετούσαν τη μετακίνηση των κατοίκων, τη διακίνηση προϊόντων και την κυκλοφορία των κοπαδιών από τους κτηνοτρόφους. Αξίζει να απευθυνθείτε σε κάποια από τις εξειδικευμένες ομάδες ή εταιρίες, που διοργανώνουν περιπατητικές εκδρομές και εξερευνήσεις, για πεζοπόρους όλων των επιπέδων, από αρχάριους έως δεινούς ορειβάτες. Έτσι, πέρα από την πεζοπορία, θα μπορέσετε να γνωρίσετε και πιο περιπετειώδη αθλήματα όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς, το rafting, το canyoning και την ιππασία.

zagori cheese cheeselover

Αν κάποιος δεν ανήκει στους λάτρεις της σωματικής άσκησης, μπορεί να το ρίξει στα… μουσεία: το Λαογραφικό Μουσείο, βρίσκεται στο χωριό Κήποι, το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στον Ελαφότοπo και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Κουκούλι. Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει κάποιο από τα προγράμματα του Οικομουσείου Ζαγορίου, έχοντας πρώτα ενημερωθεί στο www.ecomuseumzagori.gr. Επίσης μπορεί να επισκεφτεί το Τυροκομείο Ζαγόρι, μια σύγχρονη επιχείρηση παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αν πάλι ούτε τα μουσεία είναι το …φόρτε σας, μπορείτε απλά να απολαύσετε τα τοπικά πανηγύρια με την ιδιαίτερη παραδοσιακή μουσική και τα τοπικά προϊόντα.

Η φέτα, το γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο είναι τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα που παράγονται στο Ζαγόρι, καθώς η κτηνοτροφία και η τυροκομία είναι πολύ ανεπτυγμένες εδώ. Η μοναδική χλωρίδα της Ηπείρου με την οποία τρέφονται τα αιγοπρόβατα είναι υπεύθυνη για το εξαιρετικής ποιότητας, νόστιμο γάλα, που χρησιμοποιείται και στην τυροκομία. Το κλασικό τυρί της περιοχής είναι το ΠΟΠ Γαλοτύρι, το κρεμώδες τυρί με την υπόξινη γεύση, που μπαίνει στις πίττες, αλείφεται στο φρέσκο καρβέλι, ή τρώγεται με μέλι ως επιδόρπιο.

Στο Τυροκομείο Ζαγόρι παράγουν κι ένα δικό τους τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με τη δική τους μυστική συνταγή, που ονομάζουν Βασιλοτύρι.

zagori cheese cheelovers2

 

(Πηγή: https://bit.ly/2tPScap)
Στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, θα βρείτε όμως και πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ που παράγονται από τοπικά φρούτα, αλλά και κάθε είδους βότανα και αφεψήματα, όπως το τσάι του βουνού και η ρίγανη, καθώς φυτρώνουν σε αφθονία στα γύρω βουνά.

Όπως και να επιλέξετε να περάσετε το χρόνο σας, σίγουρα θα έρθει κάποτε η ώρα του φαγητού! Δεν γίνεται να φύγει κανείς από το Ζαγόρι και να μην έχει φάει, για παράδειγμα, τις διάσημες πίτες του. Πίτες κάθε είδους, με οποιοδήποτε υλικό έχει στη διάθεσή της η κάθε νοικοκυρά: τυρόπιτες με τυριά από τα τοπικά τυροκομεία, αλευρόπιτες, κρεατόπιτες, κοτόπιτες, χορτόπιτες, γαλατόπιτες και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους, με πάνω από 100 διαφορετικά είδη να έχουν καταγραφεί!

Ένας πολύ ξεχωριστός τόπος, τα Ζαγοροχώρια, προσφέρουν μια διαφορετική πρόταση που καλύπτει όλες τις εποχές του έτους, αλλά και σχεδόν όλες τις αισθήσεις, ικανοποιώντας όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση!