Το νησί των αντιθέσεων… μια εκκλησία για κάθε μέρα του χρόνου κι ένα μπαρ για κάθε νύχτα. Φανταστικές παραλίες και ένα αξιοζήλευτο Δημοτικό Τυροκομείο.

Η Ίος (Νιός όπως την αποκαλούν οι ίδιοι οι Νιώτες), ένα μικρό νησί των νότιων Κυκλάδων έχει ανέκαθεν τη φήμη προορισμού όσων θέλουν να κάνουν διακοπές-πάρτι, μια άλλου τύπου Μύκονος, λιγότερο κοσμική, πιο ροκ, αλλά εξ ίσου ξενύχτισσα. Την ημέρα όμως, όπως και τις πιο ήσυχες από τουρισμό εποχές του χρόνου, η Ίος είναι ένα κανονικό Κυκλαδίτικο νησί με πολλές φυσικές ομορφιές, 365 εκκλησιές, και αξιοθέατα όπως ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκου (που από ψηλά μοιάζει με γιγάντιο σαλιγκάρι), η Παναγιά Γκρεμιώτισσα, το Μουσείο Γαΐτη και ο τύμβος που λέγεται ότι είναι τάφος του Ομήρου, στα βορειοδυτικά του νησιού. Αν κανείς αφήσει πίσω τα εκατοντάδες τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, καφέ και μπαρ (οι Νιώτες λένε ότι είναι όσα και οι εκκλησιές αλλά μάλλον είναι περισσότερα…), τη δυνατή μουσική και τον κόσμο, θα βρεις ξανθές παραλίες και ήσυχα σημεία απ’ όπου μπορείς να ατενίσεις το Αιγαίο.

Στη θέση Διασέλια, σε υψόμετρο 450 μέτρα, βρίσκεται το Δημοτικό Τυροκομείο, πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να κρατήσει ζωντανό τον πρωτογενή τομέα του νησιού και την παράδοση των προϊόντων. Βρίσκεται δυο βήματα από τα σημεία που βόσκουν ελεύθερα τα κοπάδια (αιγοπρόβατα), έτσι δεν περνούν περισσότερες από 24 ώρες από την παραλαβή του γάλακτος στην τυροκόμηση. Αυτό σημαίνει ότι αλλοιώνονται στο ελάχιστο τα φυσικά ωφέλιμα στοιχεία του γάλακτος, ενώ βέβαια ούτε λόγος για συντηρητικά ή χρωστικές! Από αγνό αιγοπρόβειο γάλα υψηλής ποιότητας παράγονται λοιπόν έξι παραδοσιακά τυριά με την ονομασία «Νιώτικο»: σκοτύρι, ξινόκεφαλοτύρι αιγοπρόβειο, κεφαλοτύρι γίδινο, γραβιέρα και μυζήθρα και μια νέα γραβιέρα η Ομήρου Τριλογία. Τα τυριά του έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν αναγνωρισθεί με βραβεύσεις γευσιγνωσίας από πολλούς καλούς chefs.

ios niotiko cheeselovers

Το Ξινό (η Νιώτικη εκδοχή της ξινομυζήθρας), είναι το δροσερό, ελαφρά ξινό, λευκό τυρί που, αντικαθιστώντας τη φέτα, κάνει τη χωριάτικη σαλάτα «Κυκλαδίτικη». Το κρεμώδες Σκοτύρι, εμβληματικό προϊόν της Ίου, είναι ένας εξαιρετικός πικάντικος μεζές, που η συνταγή του διατηρήθηκε από πάππου σε πάππου μέχρι τις μέρες μας. Τα δυο κεφαλοτύρια –αιγοπρόβειο και κατσικίσιο- όπως και η ανοιχτοκίτρινη γραβιέρα, έχουν ευχάριστη γεύση χωρίς να είναι πολύ αλμυρά, κατάλληλα για επιτραπέζια αλλά και για μαγειρική. Η νέα γραβιέρα «Ομήρου Τριλογία» είναι ημίσκληρη, με πλούσια, αρωματική, υπόγλυκη γεύση που την κάνει ιδανική για να συνοδεύσει κόκκινο κρασί.
Τα τυριά με την ετικέτα «Νιώτικο» θα τα βρείτε σε πολλά καταστήματα, είτε delicatessen είτε μπακάλικα με εξειδίκευση στα Ελληνικά προϊόντα, σε όλη την Αττική. Δεν θα είναι όμως καλύτερο να τα δοκιμάσετε στο «φυσικό» τους περιβάλλον, στο νησί, μαζί με άλλες Νιώτικες λιχουδιές και να τα προμηθευτείτε, φεύγοντας, από το πρατήριο στο λιμάνι;