Η Τήνος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός των Κυκλάδων. Γνωστή στον περισσότερο κόσμο για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, αλλά και για την παράδοσή της στην επεξεργασία του μαρμάρου, η Τήνος έχει επίσης πλούσια κτηνοτροφική παράδοση, εκλεκτά κρέατα και καταπληκτικά τυριά! Μεταξύ αυτών και το περίφημο Τυράκι!

Είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί επισκέπτης της Τήνου, ευκαιριακός ή συστηματικός, που να μην έχει δοκιμάσει το περίφημο, παραδοσιακό “Τηνιακό Τυράκι”. Σ’ ένα νησί που, τα τελευταία χρόνια, ενισχύει εντυπωσιακά την παρουσία του στον γαστρονομικό χάρτη, το συγκεκριμένο τυρί είναι ίσως το πιο εμβληματικό τοπικό προϊόν – πάντα παρόν στο τηνιακό τραπέζι, είτε αυτό ακολουθεί ευλαβικά την τοπική παράδοση, είτε εμφορείται από δημιουργικές ανησυχίες.

Το “Τηνιακό Τυράκι” μπορεί κανείς να το συναντήσει σε διάφορες παραλλαγές, όμως, η “επίσημη” εκδοχή του είναι αυτή που παράγεται από το τυροκομείο του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού: πρόκειται για ένα φρέσκο, ημίσκληρο τυρί, με ευχάριστη, απαλή γεύση, λεπτό χαρακτηριστικό άρωμα και λευκό χρώμα, που παράγεται από 100% ντόπιο αγελαδινό γάλα. Το σχήμα του είναι πλακέ-κυλινδρικό και η τυπική του συσκευασία είναι περίπου 450γρ.

Πέρα από την παραδοσιακή διαδικασία τυροκόμησης, το Τυράκι οφείλει την ποιότητα και τη φινέτσα του στις περίφημες τηνιακές αγελάδες: το κλίμα της Τήνου, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού και το παγκοίνως γνωστό μεράκι των τοπικών κτηνοτρόφων, βρίσκονται πίσω από το γάλα, που πραγματικά κάνει τη διαφορά!

Οι παραγωγοί του ισχυρίζονται ότι το Τυράκι Τήνου είναι προϊόν delicatessen – και οι φανατικοί του φίλοι ασφαλώς θα υπερθεματίσουν, απολαμβάνοντάς το με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: ως επιτραπέζιο – και τέλειο συνοδό των αναρίθμητων παραλλαγών της τηνιακής ρακής, αλλά και ως υποκατάστατο της φέτας στις πλούσιες, καλοκαιρινές χωριάτικες σαλάτες. Εννοείται βεβαίως ότι οι νοικοκυρές της Τήνου το χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία στις πίτες τους!

Περιδιαβαίνοντας την πλούσια τηνιακή ενδοχώρα, ο επισκέπτης θα συναντήσει το τυράκι και σε άλλες, πιο “οικιακές” εκδοχές. Στην πιο συνηθισμένη απ’ αυτές, το τυράκι έχει τη μορφή μιας μικρής “μπαλίτσας” με λεπτή, υποκίτρινη κρούστα, που προκύπτει μετά από τις διάφορες φάσεις της χειροποίητης τυροκόμησης. Συνήθως σερβίρεται στο τραπέζι κομμένο σε λεπτές φέτες. Επίσης, σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της τυροκόμησης, προκύπτει το λεγόμενο “πέτρωμα”, που είναι και το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό τυρί του νησιού: λευκό, μαλακό και ανάλατο, που τρώγεται ως έχει αλλά κυρίως χρησιμοποιείται σε πίτες και γλυκά – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κλασικά πασχαλινά τυροπιτάκια, το πιο αντιπροσωπευτικό γλύκισμα της Τήνου.

Ισχυρίζονται κάποιοι ότι το “Τηνιακό Τυράκι” δεν έχει την ίδια γεύση όταν καταναλώνεται εκτός Τήνου. Η πλειοψηφία πάντως μάλλον διαφωνεί, γι’ αυτό κάνει και το απαραίτητο πέρασμα από το μαγαζάκι του Συνεταιρισμού στη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης, πριν πάρει το πλοίο της επιστροφής…